close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul MOL Pentru Promovarea Talentelor "Pot Ajuta?"



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania cheltuie 4,1% din PIB pe educatie, comparativ cu media de 4,7% in Europa de Est si media UE de 5,4%. (Raport Unicef 2014). Fondurile pentru ministerul responsabil de activitatile sportive si Comitetul Olimpic sunt sub 20 EUR/locuitor fata de peste 130 in Polonia. Alocarile bugetare pentru cultura reprezinta 0,2% din PIB. In consecinta, fondurile disponibile pentru sustinerea tinerelor talente sportive si artistice sunt limitate.
Aceste date si experienta similara din alte tari ne-au fost de folos.
“MOL Romania isi urmeaza misiunea de a fi un sprijin constant pentru tinerii talentati, cu un program inceput in urma cu mai bine de opt ani. Ne propunem sa ramanem un partener de incredere, pe termen lung, pentru ca stim ca nu exista scurtaturi in drumul spre performanta.” (Kinga Daradics - CEO & Country Chairman MOL Romania - 2014)


| Scopul programului
    Prin Programul MOL de promovare a talentelor "Pot ajuta?" se acorda sprijin financiar tinerilor talentati (copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani) si cu rezultate bune din domeniul artei si sportului. Sponsorizarea acordata prin acest program contribuie la dezvoltarea tinerilor profesionisti, ajutandu-i in continuarea carierei si in obtinerea unor performante deosebite. Fondurile puse la dispozitia beneficiarilor asigura materiale, echipamente sportive, instrumente musicale, accesorii dar contribuie si la acoperirea cheltuielilor de deplasare in cantonamente sau la competitii.

Programul MOL Pentru Promovarea Talentelor "Pot Ajuta?" Programul MOL Pentru Promovarea Talentelor "Pot Ajuta?" Programul MOL Pentru Promovarea Talentelor "Pot Ajuta?"

| Aria geografica
    Programul se desfasoara pe plan national. In decursul celor 9 ani de existenta a cuprins efectiv toate judetele tarii. Mai jos ne referim doar la o parte dintre localitatile in care au fost finantate proiecte, nu si la cele de unde s-au depus aplicatii, numarul acestora fiind mult prea mare. Alba: Abrud, Alba Iulia, Lopadea Noua, Sebes; Arad: Arad, Frumuseni; Arges: Bascov, Campulung Muscel, Corbeni, Mioveni, Pitesti; Bacau: Bacau, Bijghir, Comanesti, Onesti; Bihor: Fisca, Oradea, Salacea, Sanmartin; Bistrita-Nasaud: Bistrita; Botosani; Braila; Brasov: Brasov, Crizbav, Rasnov, Zarnesti; Bucuresti; Calarasi: Calarasi, Oltenita; Caras-Severin: Caransebes, Turnu Ruieni, Paltinis; Cluj: Baciu, Cluj, Sannicoara, Turda; Constanta; Covasna: Covasna, Intorsura Buzaului, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc; Dolj: Craiova; Galati; Giurgiu; Gorj: Targu Jiu; Harghita: Carta, Corund, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc,Odorheiu Secuiesc, Toplita, Tusnad; Hunedoara: Aninoasa, Baru Mare, Calan, Deva, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Vulcan; Ialomita: Slobozia; Iasi: Iasi, Romanesti, Targu Fruos, Tomesti; Ilfov: Afumati, Fundeni, Popesti Leordeni, Voluntari; Maramures: Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Sighetu Marmatiei; Mures: Ceuasu de Campie, Miercurea Nirajului, Reghin, Sovata, Targu Mures; Neamt: Piatra Neamt; Olt: Dobrosloveni; Prahova: Bertea, Bucov, Campina, Comarnic, Ploiesti, Slanic; Salaj: Zalau; Satu Mare: Carei, Satu Mare, Tasnad; Sibiu: Medias, Sibiu; Suceava: Adancata, Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei; Teleorman: Alexandria...

| Rezumat
    Programul MOL de promovare a talentelor este organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat prima data in 2006 si este destinat tinerilor talentati cu varsta intre 8-18 ani si echipelor de sportivi sau ansamblurilor artistice de la scoli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistica din Romania, cu elevi din categoria de varsta sus mentionata, care au obtinut rezultate foarte bune la concursuri nationale si internationale in domeniul sportiv sau artistic. Perseverenta si munca sunt premisele obtinerii de rezultate, atat in sport cat si in arta la fel ca in celelalte activitati. Dar toate eforturile tinerilor sportivi si artisti pot fi subminate de lipsuri materiale: un flaut de calitate costa peste 2.000 de lei, un echipament de schi profesionist poate depasi 10.000 lei, iar deplasarile la competitii sau festivaluri intenationale sunt costisitoare.
"Sportivii au nevoie de ajutor, si mai ales cei din Romania, pentru ca simt ca sportul romanesc nu prea mai e sustinut. Orice copil doreste sa faca miscare, mai putin cei care nu-si permit. De aceea initiativa MOL este o initiativa extraordinara” (Ivan Patzaichin – 2014).
Programul MOL – Pot Ajuta? sprijina tinerii sportivi si artisti in momentele cruciale de la inceputul carierei lor, atunci cand au cea mai mare nevoie de sustinere. Un solicitant poate obtine maxim 10.000 lei, iar fondul total al sponsorizarilor este de 290.000 lei pe an, iar incepand de la editia jubiliara a 10-a, 2015, acest fond se ridica la 350.000 lei. Programul este unic in Romania prin continuitatea de 9 ani. Dosarele de candidatura sunt evaluate de catre doua jurii formate din specialisti. In decursul celor 9 editii au fost sprijiniti aproape 2.200 de tineri.


| Date beneficiari
    Grupul tinta al programului sunt pe de o parte tineri intre 8-18 ani, care si-au dovedit excelenta in cadrul unor competitii nationale si internationale de sport sau de arte. Proiectul se adreseaza pe de alta parte tinerilor care au depasit varsta de 18 ani, care prezinta de asemenea un palmares bogat, si au fost printre castigatorii programului in anii precedenti, aplicatiile lor fiind incadrate in sectiunea "Categoria de varsta peste 18 ani".
Tinerii se pot inscrie in concursul de proiecte atat individual cat si cu echipe de sport sau ansambluri artistice, formatiuni corale, muzicale etc.
In anul 2014 numarul beneficiarilor a fost de 422 (136 sportivi si 286 artisti), iar in decursul celor 9 ani 2.160 de tineri au beneficiat de sprijinul oferit prin program.


| Rezultatele programului
    In cei 10 ani de existenta, Programul a devenit “un ajutor de nadejde”, afirma Stefan Musei, campion la sanie. “In ultimele 2 sezoane am gasit sprijin financiar prin Programul MOL Pot ajuta? pentru achizitionarea unor materiale necesare antrenamentului, incalzirii sau coborarii in timp mai rapid”.
Spadasina Bianca Benea, locul 7 in Europa, a obtinut medalia de bronz la circuitul european de la Cracovia, unde a ajuns cu sprijinul Programului.
Inotatorul Ferenc Gergely a doborat un record national de 30 de ani la un concurs din Germania unde a participat prin Program.
Patinatorul de viteza Emil Imre, primul medaliat cu aur si argint din Romania la Festivalul Olimpic al Tineretului European, a reusit sa achizitioneze echipamentul performant mult visat.
Cadar Benedicta de la Liceul de Arta din Bacau si Kakasi Nora din Odorheiu Secuiesc au reusit prin Program sa achizitioneze instruente muzicale noi, iar pianistele Maria Grecu din Bucuresti si Alexandra Maria Zlatior din Cluj au participat la cursuri de maestrie.
Beneficiarii programului au fost premiati la nenumarate competitii nationale si internationale, la care nu ar fi putut participa fara sprijinul acordat prin acest program.
In anul 2012, tinerii beneficiari au fost premiati sau au obtinut locuri cu punctaj privind clasamentele nationale si internationale la 582 de campionate, cupe si competitii nationale, la 261 de competitii internationale, la 34 campionate si cupe europene, respectiv la 12 campionate si cupe mondiale.
Rezultat neasteptat a fost sprijinul din partea presei, care a promovat programul neconditionat.


| Bugetul programului (in RON)
    2167533

| Parteneri
    Programul este derulat de catre Fundatia Pentru Comunitate, finantatorul MOL asigurand atat coordonarea unor activitati prin coordonatorul CSR cat si fondurile necesare.

| Website-ul programului
    http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=477&Itemid=107&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes