close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



NETmeON! - internet gratuit pe merit



| Organizator:
    NETmeON!
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Perioada de research a fost abordata prin metode de design aplicate impreuna cu echipa interna care cunoaste cel mai bine utilizatorul. In prima parte a procesului de redesign sa analizat situatia internetului din Bucuresti si sau observat si inteles, prin interviuri in cadrul instalarilor si exercitii de empatie, nevoile clientilor.

”Am cunoscut vecini revoltati care sau prins ca advertisingul este plin de oferte si promisiuni pe care marii jucatori din telecom nu sunt capabili sa le respecte; atat la nivel de calitate a internetului cat si la nivel de relatii cu clientii, rapiditate in interventii si lista poate continua.” - Stefan Pandele - founder NmO!


| Scopul proiectului
    Viziunea pe termen lung a platii prin implicare este de a schimba orasul cu ajutorul cetatenilor, evident, cine nu si-ar dori ca acest lucru sa devină realitate si in Romania? Privind insa lucrurile mai pragmatic, miza acestui concept este de a face in primul rand oamenii mai atenti la ce se întampla in jurul lor. Pasul imediat următor obisnuintei de observare este de a deschide apetitul catre a si face pasul catre o actiune ce ar putea transforma o nemultumire in imbunatatire.


NETmeON! - internet gratuit pe merit NETmeON! - internet gratuit pe merit NETmeON! - internet gratuit pe merit

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Inainte sa devina singurul serviciu de internet gratuit prin fibra optica, si inainte sa implementeze conceptul de plata prin implicare, NET/me/ON! era StarNet - o retea de internet de cartier cu aproape 800 de abonati. Printre primele retele locale dezvoltate cu 15 ani in urma in sectorul 1, StarNet nu a facut o exceptie de la contextul retelelor private din Bucuresti care, in ultimii 5 ani, au inceput sa piarda clientii multumiti vrajiti de ofertele marilor corporatii din telecom.

Internetul lui Pandele omul din spatele StarNet urma sa se intoarca la radacini si la De ce? ul de la care a pornit afacerea antreprenorului, a baiatului care a ramas in cartier si care a construit relatii cu vecinii, bazate pe internet, pasiunea lui.

NmO! da net gratis oamenilor care investesc in infrastructura tehnologica a casei lor. Conectare la internet de pe o platformă de social crowd. All local, for local.

Condiția generala este implicarea. NmO! iti da net pe care il folosesti si ca sa contribui la dezvoltarea locala, folosindu-te de această moneda universala numita ”dorinta de evolutie”. Completezi chestionare, observi lumea din jur, trimiti fotografii: 5 minute de implicare pe luna pentru net gratis.

Suntem noua abordare a internetului: gratis pentru o inovatie colectiva sustinuta de connectivitate si implicare. Preluam internetul din sursele locale de internet din cartier, si le aducem mai aproape de casele oamenilor printr-o platforma unica in care se primeste internet pe masură implicarii.

NmO! este o alegere de a te alatura grupului de retele de cartier, care pastreaza idea de comunitate si de calitate oferita ”local”, grup care nu a cazut prada corporatiilor, ci a ramas fidel cartierului.



| Date beneficiari
    Sorin - 31 ani, corporatist in Pipera // Tatiana - 44 ani, contabila la firma // Adriana - 15 ani, eleva la Caragiale

| Date beneficiari
    Rodica - 63 ani, pensionară, fosta lacatus mecanic

| Activitati
    Dupa research s-a ajuns, în etapa de definire, la abordarea cu orientare civica cu model freemium: internet de calitate gratuit, la o viteză mai mult decat decenta, oferita gratuit in schimbul implicarii in dezvoltarea cartierului.

Implicarea poate lua mai multe forme, de la trimiterea de catre abonat a 3 sesizari pe lună prin aplicatii de tip Civic Alert, semnarea unor petitii si până la a participa la vot sau completarea unor chestionare orientate pe experienta pe care o au vecinii in cartier. Toate aceste tipuri de implicare asigura plata internetului sau, dupa caz, scaderea facturii.

Noua abordare are in centru orasul, nevoile lui, si contextul multor ONG-uri si granturilor ce se pun la dispozitie in ultima perioada pentru dezvoltarea civica. Practic, partea de implicare se ”externalizeaza” contextual la partenerii nonguvernamentali, luna de luna, NET/me/ON! punand la dispozitie infrastructura prin care baza de abonati se implica, motivati fiind de concept.

NmO! are la baza infrastructura StarNet pusa la punct in ultimii 15 ani de zile. Porneste din cartierele deja conectate Damaroaia, Pajura, Bucurestii Noi si Chitila si se extinde rapid pe orice strada din sectorul 1.

“Vorbim de o platforma de dezvoltare ce-si propune sa uneasca puterea locala a internetului, incurajand alte retele de cartier din Bucuresti si din tara sa adere la un model de business ce avantajeaza concomitent si indivizii, si colectivul.” - Andrei, business designer NmO!


| Rezultatele proiectului
    x Platforma offline de îmbunatatire locala - au fost lansate 3 numere ale ziarului UPDATEme, un material fizic al carui continut este realizat 80% de catre cetatenii din setorul 1. El trateaza subiecte aflate la intersectia dintre tehnologie si responsabilitate sociala, transformand cetatenii atenti si proactivi in editori si colaboratori.
x Grupul de Initiativa Civica - 2 oameni de la NmO! împreună cu alti 4 s-au intalnit pentru prima oara offline la sediul nostru si au decis initierea unui grup de vecini de cartier - astăzi, după 1 an jumate, GIC Bucurestii Noi are 60 de intalniri recurente si trece toate petitiile prin platforma de implicare NmO! (vezi editorialul din UPDATEme nr #01)
x Aparitii media - ineditul abordării ne-a adus putina expunere organica, dar nu indeajuns ca sa fie fara griji
x ONG-uri partenere - am intrat in contact cu o lista intreaga de ONG-uri si initiative care ar putea furniza actiuni de implicare prin tehnologie
x Lansarea TV - după 15 ani de furnizare a internetului, am reusit sa completam si cu serviciul de televiziune (desi incurajam YT, Netflix, Mubi)
X Pe langa vecinii care au internet gratuit platit prin fapte bune, am inceput sa furnizam si catre afaceri locale din cartier. Initiativa Gradinescu are internet gratuit de la NmO! platit prin ceea ce fac ei zilnic pentru comunitate.


| Bugetul
    70000

| Parteneri
    Studio kort, Grupul de Initiativa Civica Bucurestii Noi

| Website proiect
    http://netmeon.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes