close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tinere Talente



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    De foarte multe ori talentul nu este suficient pentru a avea succes in lumea artistica. Studiul, indrumarea unor oameni de specialitate precum si sprijinul financiar sunt elemente necesare pentru dezvoltarea unui tanar artist.

Multi tineri se nasc in familii ale caror posibilitati materiale nu permit dezvoltarea talentului lor. In ciuda faptului ca urmeaza, cu rezultate remarcabile, o institutie de invatamant de profil, acestia se confrunta cu dificultati in a-si asigura materialele de pictura si instrumentele muzicale, nu au resurse financiare pentru a participa la cursuri de perfectionare, concursuri sau pentru a organiza o expozitie. Am dezvoltat alaturi de burse, mentorate si masterclassuri, si latura practica si motivationala prin evenimente care pun in valoare tinerii si le ofera experienta interactiunii cu publicul.


| Scopul proiectului
    Scopul programului este acela de a oferi sanse reale de dezvoltare profesionala tinerilor care s-au nascut in famili cu posibilitati financiare reduse. Prin cele 3 componente ale programului reusim sa acoperim nevoile identificate, astfel pe durata unui an putem schimba in bine destinul tinerilor artisti romani.
Obiectivele proiectului sunt sprijin financiar pentru fiecare tanar: bursa in valoare de 2,000 euro, programe de mentorat, masterclassuri, participarea la tabara de creatie, promovare operei la evenimente, la Concertul Regal, Gala Tinere Talente, dezvoltarea Orchestrei Fundatiei.


Tinere Talente Tinere Talente Tinere Talente

| Aria geografica
    București, Cluj Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Suceava, Oradea, Târgu Mureș, Timișoara, Piatra Neamt, Focsani,

| Rezumat
    Programul național Tinere Talente oferă anual burse de studiu, mentorat și promovare pentru tinerii artiști plastici și muzicieni aflați la început de carieră, care provin din familii modeste. Bursele Tinere Talente se acordă tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani, elevi și studenţi la liceele și universităţile cu profil muzical și artistic din România. După evaluarea socială realizată de echipa Fundației, un juriu de specialitate îi selectează pe cei mai buni dintre candidați în baza talentului și a potențialului artistic.

In 10 ani de activitate programul Tinere Talente a investit peste 1,3 milioane de Euro in viitorul artistic al tarii. Au fost oferite 260 de burse pentru tineri artisti romani. Au fost sustinute 170 de recitaluri, 180 de expozitii de grup sau individuale. Tinerii au obtinut 120 de premii la concursuri nationale si internationale si au participat la 90 de masterclass-uri nationale si internationale. Pentru tineri au fost organizate 80 sesiuni de mentorat.

In anul 2014 a luat nastere Orchestra Fundatiei, un proiect educativ care oferă tinerilor artisti posibilitatea de a lua contact cu stilul de lucru si cu repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste.

Orchestra a sustinut 4 dintre cele 10 concerte regale caritabile organizate pe 25 octombrie cu ocazia aniversarii Majestatii Sale Regelui Mihai I.


| Date beneficiari
    Publicul tinta al programului este reprezentat de tineri elevi si studenti de la liceele si universitatile de muzica si arte vizuale din Bucuresti si din tara, tineri care provin din familii cu venituri reduse. Tinerii au varsta cuprinsa intre 14 si 24 ani.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt membri din familiile tinerilor precum si participantii la evenimentele sustinute in cadrul programului Tinere Talente: expozitiile bursierilor de la arte vizuale, recitalurile si concertele bursierilor de la muzica. Beneficiari indirecti ai programului sunt si telespectatorii sau auditorii emisiunilor in care sunt promovate creatiile tinerilor talentati. Beneficiarii indirecti ai programului Tinere Talente fac parte din medii sociale diverse, din toate categoriile de varsta, sunt iubitori si cunoscatori de arta.

| Activitati
    Selectia in 3 etape: prima este lansarea anuntului de selectie si analiza dosarelor din punct de vedere social si al elegibilitatii. A doua etapa este proba practica si selectia juriului de specialitate pe baza aptitudinilor artistice. A treia etapa este realizarea evaluarilor sociale pentru tinerii selectati in program.
Realizarea planurilor individuale de dezvoltare pentru toti bursierii admisi in program. In baza planurilor de dezvoltare tinerii vor primi finantarea necesara realizarii fiecarui obiectiv in parte.
Realizarea calendarului de mentorate si a calendarului de evenimente.
Organizarea masterclassurilor pentru Orchestra cu participarea directa a cel putin 2 valorosi muzicieni romani.
Programarea si organizarea taberei de creatie - in taberele de creatie bursierii pregatesc programul muzical al Galei Tinere Talente si realizeaza lucrari artistice comune.
Concertul Regal Caritabil din 25 octombrie care a adus pe scena Ateneului Roman Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Tot cu prilejul Concertui Regal bursierii de la arte vizuale si-au expus lucrarile in foierul Ateneului Roman.
Gala Tinere Talente este momentul in care se trage linie dupa un an de munca si studiu. Atat bursierii de la arte vizuale cat si cei de la muzica isi prezinta realizarile de peste an intr-un spectacol concert si o o expozitie.


| Rezultatele proiectului
    In 10 ani de activitate programul a investit peste 1,3 milioane de Euro in viitorul artistic al tarii. Au fost oferite 260 de burse pentru tineri artisti romani. Au fost sustinute 170 de recitaluri, 180 de expozitii de grup sau individuale. Tinerii au obtinut 120 de premii la concursuri nationale si internationale si au participat la 90 de masterclass-uri nationale si internationale. Pentru tineri au fost organizate 80 sesiuni de mentorat.
Beneficiarii programului au primit ajutor financiar care le-a permis sa isi achizitioneze materiale de lucru, instrumente muzicale, participarea la concursuri nationale si internationale, cursuri de pregatire. Au avut oportunitati de cunoastere, de dezvoltare profesionala, de a stabili relatii cu oameni de cultura, relatii cu posibili finantatori. Arta si talentul lor a fost promovat si facut cunoscut in diverse medii sociale si culturale. Membri Orchestrei Fundatiei au avut posibilitatea sa ia contact cu stilul de lucru si repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste, prin interactiunea cu muzicieni deja consacrati si sutinerea a doua concerte in fata publicului avizat. Dezvoltarea la nivel personal prin cresterea increderii in fortele proprii , interactiuni cu persoane din medii diverse, stimularea lucrului in echipa, respectul fata de arta si munca celorlati colegi ai lor sunt cateva din beneficiile si efecte pe termen lung .


| Bugetul
    6016841

| Parteneri
    Parteneri finantatori: BRD-Groupe Societe Generale Kaufland Romania Fundatia Vodafone Romania ISS Facility Services Class Living Sofmedica Siqua Hotel Resindence Hotel Star Storage Group Renault Kultho Deutek Negro 2000 Damen Galati Dentons Intermedicas MX1; Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din București, Universitatea Naţională de Arte din București, Filarmonica George Enescu, Teatrul Naţional București, EliteArt Gallery Bucureşti

| Website proiect
    http://www.tineretalente.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes