close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



„Homo Videns” - TURNUL #următorulnivel



| Organizator:
    SOLIDART
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    În ultimul an am încercat, alături de întreg sectorul cultural, să găsim soluții de supraviețuire și adaptare la condițiile impuse de pandemie. Spectacolele Teatrului Basca au fost difuzate în varianta de live-streaming. Singurul eveniment pozitiv a fost pentru noi întâlnirea cu inițiativa StageOn cu care am organizat transmisiunile live pentru „Fluturii sunt liberi”. StageOn înseamnă o echipă bine sudată de operatori profesioniști, cu spirit de creație și aventură și cu experiențe variate. În același timp, regizorul spectacolului are experiența producției de film alături de cea în teatru. În concluzie, am hotărât să ne concentrăm asupra unui proiect experimental care să nu depindă de funcționarea sălilor de teatru explorând împreună cu StageOn filmarea spectacolului 360 de grade pentru a putea fi urmărit cu un kit de ochelari VR.

| Scopul proiectului
    Scopul - realizarea unui text și a unui spectacol experimental de calitate, aflat la intersecția între teatru și film. OBIECTIVE: realizarea unui text și a unui spectacol de teatru filmat cu tehnologie 360 care să răspundă unor cerințe tehnice specifice (proces de repetiții comun cu echipa de filmare, realizarea filmării spectacolului în Turnul de Apă, proces de postproducție complex);sprijinirea dramaturgiei contemporane românești prin realizarea unui nou text dramatic cu un mesaj puternic și a unei noi premiere pentru Teatrul Basca; dezvoltarea și diversificarea publicului Teatrului Basca.

„Homo Videns” - TURNUL #următorulnivel „Homo Videns” - TURNUL #următorulnivel „Homo Videns” - TURNUL #următorulnivel

| Aria geografica
    Timișoara, online pe site-ul stageon.ro

| Rezumat
    Homo Videns este un proiect de dezvoltare text / montare și experimentare cu un nou mediu aflat la granița dintre teatru și film. Repetițiile au avut loc la sediul Teatrului Basca din Timișoara iar filmările au foste realizate în Turnul de Apă, un monument de patrimoniu industrial ce urmează să fie transformat în curând într-un spațiu cultural prin intermediul unui proiect implementat de Asociația Prin Banat și Primăria Municipiului Timișoara.
Echipa artistică a urmărit cu acest proiect să ofere spectatorului un grad ridicat de imersiune și un spectacol original conceput pentru acea locație specială, ce a contribuit decisiv ca sursă de inspirație și ca atmosferă pentru poveste. Textul dezvoltat reflectă asupra realității din ultimii ani din România și folosește metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite, etc. Repetițiile, filmările și postproducția au avut loc la Timișoara în perioada septembrie-decembrie. Turnul #următorulnivel a fost lansat în premieră în data de 17 decembrie la centrul comunitar Faber unde Asociația Solidart -Teatrul Basca a asigurat accesul pe bază de programare pentru publicul ce dorea să vizualizeze Turnul prin intermediul unui headset VR avansat, care este modul optim pentru a vedea spectacolul. Ne aflăm încă la începutul călătoriei, urmând ca Turnul să fie prezentat în 2022 în continuare online și în cadrul festivalurilor de teatru și film și a târgurilor de tehnologie.


| Date beneficiari direcţi
    16 participanți direcți la proiect (9 la scenă, 4 în echipa de operatori, 3 colaboratori), 60 de spectatori în spațiul Faber și 1500 de spectatori online, 4 parteneri strategici și 3 parteneri media, publicul de teatru și cel amator de noi tehnologii din România.

| Date beneficiari
    Publicul tânăr, pasionat de noile tehnologii, publicul general de teatru și film din România, publicul Capitalei Culturale 2023, publicul din diaspora. Minim 20 000 de oameni au auzit despre acest proiect prin campania noastră de promovare.

| Activitati
    1.Managerul proiectului a organizat întâlniri cu echipa de implementare, a completat echipa artistică prin open call, a stabilit o strategie de lucru și un calendar comun cu echipa.
2.Dezvoltarea textului și pregătirea repetițiilor - Textul „Turnul #următorulnivel” s-a dezvoltat în urma întâlnirilor dintre regizor, DoP și dramaturg. Echipa de proiect s-a deplasat la Turnul de Apă Iosefin și s-a documentat despre istoria turnului. Repetițiile la spectacol au început odată cu dezvoltarea textului, actorii participând activ la scrierea lui.
3.Promovarea proiectului s-a desfășurat atât pe plan online cât și offline. În mediul online
am început să vorbim despre proiect prin creare evenimentului de casting pt actriță, pentru a întregi echipa de proiect, am continuat cu articole pe site despre proiectul Homo Videns și despre spectacolul Turnul. În pregătirea lansarii și a vizionării producției (fizic și online) am creat un eveniment de Facebook pentru lansare și un eveniment de Facebook pentru vizionarea pe stageon.ro. În mediul offline și media am realizat și amplasat instalația TURNUL în Piața Unirii, pentru promovarea spectacolului. Avem apariții TV și radio la TVR Timișoara, Radio România Cultural și West City Radio.
4.Lansarea Homo Videns în Timișoara și pe platformele digitale a avut loc în regim de expo la Faber (partenerul Teatrului Basca) iar spectacolul poate fi vizionat pe platformele online promovate de Asociația Solidart – Teatrul Basca și de partenerii săi.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatul proiectului se regăsește în primul rând în cele două produse culturale realizate: spectacolul de teatru-film în format 360 ”Turnul #următorulnivel”, 52 de minute, ce poate fi vizualizat în cazul optim cu ajutorul unui echipament VR avansat dar și direct, cu ajutorul telefonului mobil sau pe laptop și aplicația pentru Oculus Store ce poate fi instalată exclusiv pe un echipament VR avansat și care conține filmul integrat pentru VR și permite mai multă interactivitate (în esență permite spectatorului să aleagă ordinea unor scene, aplicația este în beta-testing la momentul de față). La lansare am putut oferi pe durata unei săptămâni prin cele două căști Oculus deținute accesul pe baza de programare la aproximativ 60 de spectatori. În online Turnul a avut aproximativ 1500 de vizualizări. Reacțiile publicului, indiferent de categoria de vârstă, și feedback-ul primit au fost excelente.

| Bugetul
    160000

| Parteneri
    Stage.ON, Asociația Prin Banat, Board of European Students of Tehnology (BEST), Faber, TGIFF, Direcția pentru Cultură Timiș ; parteneri media: TVR Timisoara, Radio România Timișoara, Centrul de Proiecte al Municpiului Timișoara, AFCN

| Website proiect
    https://basca.tm.ro/jurnal/homo-videns/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes