close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul de Excelenta in Prematuritate



| Organizator:
    Asociatia Prematurilor
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Un prematur are nevoie de evaluari medicale pana la 12 ani. Se nasc, de cele mai multe ori cu retard neuromotoriu, fibroza chistica si malformatii cardiace, hipoplazie pontocerebeloasa,leucomalacie periventriculara, intarzieri neuro-motorii, parapareza spastica etc. Costurile lunare de recuperare sunt uriase: peste 3000-3500lei/copil, familiile renuntand, de cele mai multe ori la serviciile medicale din motive financiare. Dupa multe cercetari, multiple intalniri cu medicii, vizite in spitalele din Romania si din strainatate, sute de proiecte pe prematuritate implementate de echipa Asociatiei Prematurilor ( cu o experienta de peste 6 ani in acest domeniu), nu am identificat nici un centru extern care sa ofere sprijin prematurilor in recuperarea lor. In acest context s-a infiintat Centrul de Excelenta in Prematuritate.

| Scopul proiectului
    Inaugurarea unui loc unic in tara care sa ofere o monitorizare multidisciplinara a prematurului si sa le ofere beneficiarilor o sansa reala la recuperare. prin servicii gratuite integrate si specializate familiilor cu prematuro, sa substituim ce nu ofera statul pana acum pentru ca nu sunt programe/centre de monitorizare a prematurilor din Romania pe termen indelungat si fara costuri, sa cooptam cei mai buni specialisti/medici in problemele prematuritatii, sa extindem aria de servicii de evaluare la centru in 2019 in urma solicitarilor multiple din partea beneficiarilor: nutritie si neurologie

Centrul de Excelenta in Prematuritate Centrul de Excelenta in Prematuritate Centrul de Excelenta in Prematuritate

| Aria geografica
     Bucuresti, Ilfov, Buzau, Buftea, Valcea, Calarasi, Tulcea, Giurgiu, Mioveni, Rucar, Moraresti, Braila, Moreni, Ploiesti, Pucioasa, Ialomita, Focsani, Dambovita, Pitesti, (Maramures)

| Rezumat
    In Romania, la 30 de minute se naste un copil prematur. Anual, 18000 de copii si cel putin 36000 de parinti se confrunta cu obstacolele impuse de acest fenomen. Cei mai multi dintre acesti bebelusi se nasc cu numeroase complicatii la nastere iar terapiile de recuperare depasesc mii de euro lunar. Cele mai multe familii nu au acces la aceste servicii si raman “prizonierii” prematuritatii. Un bebeluș îndelung spitalizat ori prematur are nevoie de examene medicale complete si o monitorizare din partea specialistilor până la vârstă de 12 ani. Acesta este sansa lor la o viata normala, la a deveni adulti sanatosi.
In Romania anului 2018 nu exista un centru de monitorizare multidisciplinara dupa externare a bebelusilor nascuti inainte de termen. Nu există un centru unde copilul să fie evaluat într-un singur loc, de către mai mulți specialiști. Părintele aleargă în mai multe instituții și stă la cozi, indiferent de distanta, condiții meteo sau de vârsta copilului.
Statul nu a investit in astfel de centre, doar aprox 20% dintre familii pot avea acces la ingrijiri de calitate pentru bebelusul lor prematur. Sunt mii de familii/anual in tara care asteapta luni de zile pentru programari sau locuri disponibile la terapiile decontate de stat.
Astfel, Asociatia Prematurilor, pe fondul acestor lipsuri si nevoi a infiintat Centrul de Excelenta in Prematuritate in Bucuresti – singurul centru multidisciplinar pe prematuritate unde familiile cu prematuri din toata tara beneficiaza de evaluari gratuite de kinetoterapie, psihologie, logopedie, neonatologie.
La un an de la deschiderea acestui centru, peste 500 de familii cu prematuri au beneficiat gratuit, fara alte taxe ascunse, de serviciile centrului. Proiectul continua si in 2019.


| Date beneficiari
    500 bebelusi nascuti prematuri, cu varste cuprinse intre 0-6 ani

| Date beneficiari
    Peste 1000 de parinti si apartinatori ai copiilor prematuri

| Activitati
    1. Organizarea initiala a proiectului
2. Contactarea potentialilor sponsori/parteneri ai proiectului pentru a suporta cheltuielile necesare functionarii centrului
3. Identificarea si inchirierea unui spatiu alocat Centrului de Excelenta in Prematuritate
4. Amenajarea si dotarea cabinetelor specialistilor cu mobilierul necesar fiecarei terapii. S-a creat un mediu prietenos, colorat, luminos si modern pentru beneficiarii centrului pe o suprafata de 120mp
5. Identificarea si incheierea contractelor cu cadrele medicale specializate care sa isi desfasoare activitatea la centru dar si cu echipa de proiect.
6. Crearea unei plaforme online unde beneficiarii sa se programeze la evaluari
Stabilirea strategiei de comunicare si promovare a proiectului. Aminceput sa promovam serviciile Centrului de Excelenta atat online, pe site-ul organizatiei, pagina de FB, cat si offline, in maternitati, prin intermediul echipelor de neonatologie, dar si in cabinetele medicilor de familie.

7. Inaugurarea proiectului


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    325500

| Parteneri
    forFITOUT

| Website proiect
    https://asociatiaprematurilor.ro/centrul-excelenta-prematuritate/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes