close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Forumul Romania Juna



| Organizator:
    Liga Studentilor Romani din Strainatate
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Ne-am dorit implicarea studentilor si absolventilor romani intr-un exercitiu de formulare a unei viziuni proprii si asumate de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung in zece domenii prioritare. Am urmarit si implicarea unor experti romani consacrati in fiecare din cele zece domenii, care sa ii sprijine pe tineri in trasarea acestei viziuni. Grupul tinta si beneficiarii directi ai FRJ au fost cei 217 tineri participanti si cei 43 de experti consacrati, moderatori ai dezbaterilor.
Beneficiarii indirecti sunt toti cei care doresc sa surprinda o imagine asupra problemelor Romaniei de azi si o viziune (cu solutii) asupra unei Romanii de maine, accesand volumul Programul Romania Juna 2030. Romania in 3Decenii (actori co-interesati din sectorul public si privat, neguvernamental si mass-media, publicul larg) cu concluziile dezbaterilor.


| Scopul proiectului
    Scop:definirea unei viziuni de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung care sa contina solutii viabile la obstacolele majore cu care se confrunta Romania in 10 domenii prioritare.
Obiective:
Reunirea a peste 200 de studenti si absolventi romani din tara si din strainatate in diverse domenii de studiu;
Angrenarea acestora in conturarea unei noi viziuni de dezvoltare in 10 domenii cheie;
Publicarea concluziilor dezbaterilor intr-un volum tiparit;
Asigurarea continuitatii proiectului;
Sarbatorirea la Putna a 140 de ani de la primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni.


Forumul Romania Juna Forumul Romania Juna Forumul Romania Juna

| Aria geografica
    Bucuresti, Suceava

| Rezumat
    Forumul Romania Juna (FRJ), organizat in august 2011 a fost cel mai important eveniment care a reunit studenti si absolventi romani din tara si din strainatate, organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei si al Institutului Bancar Roman. Acesta s-a bucurat si de sustinerea asociatiilor studentesti din Romania, a autoritatilor locale, bisericesti si a mediului privat. Organizatorii evenimentului au propus participantilor identificarea unor solutii de dezvoltare a Romaniei pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor romani educati la nivel inalt. Totodata, evenimentul a marcat 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna si de la Primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni, evenimente de importanta istorica deosebita pentru Romania.
Motivatia unui proiect de asemenea amploare a pornit din dorinta de a incuraja tineri romani din tara si din strainatate sa contribuie, prin implicare civica activa, la conturarea unor solutii viabile la problemele societatii romanesti
Romania Juna a reprezentat oportunitatea perfecta pentru cei mai buni dintre studentii si absolventii romani din intreaga lume de a se reuni si de a propune o noua viziune pentru Romania de maine, o viziune care sa motiveze si sa inspire catre implicare voluntara in procesul de dezvoltare a zece domenii cheie pentru modernizarea Romaniei : cultura, democratie si justitie, economie, educatie, energie si mediu, identitate nationala, relatii internationale si securitate nationala, sanatate, solidaritate sociala, tehnologie si antreprenoriat.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi s-au reunit in cadrul a zece grupuri de expertiza pentru a analiza si dezbate posibile solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania in zece domenii de dezvoltare. La finalul fiecarei zile, au fost prezentate concluziile fiecarui grup, iar in cea de-a treia zi toate grupurile si-au asumat promovarea concluziilor dezbaterilor. Tot atunci a fost lansata oficial platforma CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani), care asigura si astazi continuitatea FRJ.
Imediat dupa FRJ, toti participantii au fost invitati sa completeze formularul online de feedback. Ulterior, participantii s-au implicat in pregatirea sintezelor dezbaterilor fiecarui grup de expertiza, care au fost reunite in Programul Romania Juna. Romania in 3Decenii.


| Rezultatele proiectului
    1. FRJ a fost primul efort al generatiei tinere de a-si asuma construirea propriului viitor. Participantii au definit o viziune de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung, ce cuprinde propuneri de rezolvare a obstacolelor majore cu care se confrunta Romania in 10 domenii prioritare. Aceasta este prezentata in „Programul Romania Juna 2030”.
2. FRJ a reunit peste 200 de studenti si absolventi din tara si din strainatate, alaturi de experti romani consacrati in cele 10 domenii de activitate.
3. FRJ a reprezentat cu succes cadrul in care participantii au dezbatut obstacole, solutii si mecanisme de implementare pentru fiecare domeniu. Din sintezele dezbaterilor a rezultat un program de dezvoltare pentru Romania pe termen mediu si lung (orizont de timp 2030).
4.„Programul Romania Juna 2030”, care a reunit sintezele dezbaterilor intr-un volum tiparit in 500 de exemplare, ce se regaseste in format electronic pe site-ul FRJ (www.romania-juna.eu)
5. FRJ a marcat lansarea Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CÆSAR). Conceput de LSRS inca din 2010, CÆSAR raspunde necesitatii de a continua demersul initiat la FRJ prin proiecte concrete, cu impact favorabil asupra dezvoltarii Romaniei. Acesta reuneste experti emergenti si consacrati de la FRJ cu scopul de a continua demersurile initiate odata cu acest Forum.
6. FRJ a oferit prilejul de a sarbatori, la Putna, 140 de ani de la primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni. In cadrul aniversarii, a fost dezvelita o placa comemorativa, ca marturie a evenimentului „Romania Juna” din 2011


| Bugetul proiectului (in RON)
    40,000

| Parteneri
    Institutii: Banca Nationala a Romaniei, Universitatea Financiar – Bancara, Institutul Bancar Roman, Manastirea Putna. Organizatii (media): Intact Media Group (partener media principal), Foreign Policy, Radio Romania Internaţional, Business Woman, 7Seri, Zile şi Nopţi, Ambition!, Business Review, Studenţie.ro, Lumebuna.ro, Centruldepresa.ro, Best Resource, Stud-Life, Cariere Online, Glare Magazine, Business-edu, Metropotam.ro, Hipo.ro, Studentul.info, BusinessLive.ro, E-scoala.ro, OnlineStudent.ro, Evenimente Studenţeşti, Amelie.ro, Academiclink, Romania in contact, Agenţia de presa RADOR, Business Cover si PR Romania, Societatea de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor in Domeniul Artelor Vizuale VISARTA. Companii: Vimetco Alro, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CRIS-TIM, Omniasig, Tehnostrade, Fundatia Culturala Delta, TCE 3 Brazi, Hotel Ibis, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

| Website-ul proiectului
    www.romania-juna.eu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes