close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



DOCUMENT X



| Organizator:
    Diaconu Daniela Loredana
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    ”Document X” a fost realizat la solicitarea Dr. Margi Anne Isaia, MD MPH Clinical Counseling Trainee, Membru de Onoare al Asociatiei Reinvie Speranta. Domnia sa, fosta victima a incestului in copilarie, a inteles cel mai bine gravitatea fenomenului si complexitatea traumei. De-a lungul timpului, Dr. Isaia a avut prilejul sa discute cu zeci de victime ale abuzului sexual suferit in copilarie si sa constate cat de necunoscut si neinteles este fenomenul in Romania, fapt ce i-a intarit convingerea ca trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta victimele. Un film documentar in care mai multi specialisti prezinta clar subiectul delicat al abuzului sexual asupra copilului este un instrument deosebit de important in demersurile ulterioare de informare si educare a opiniei publice cu privire la gravitatea acestei crime tacute si foarte putin intelese.

| Scopul proiectului
    Scopul: constientizarea opiniei publice de existenta abuzului sexual asupra copilului si informarea cu privire la complexitatea acestei traume. Obiective (2013 – 2015): 1. Proiectia filmului in sali publice, in 10 orase din Romania 2. Proiectia filmului in 100 de scoli din Bucuresti (din 172), pentru profesorii diriginti. 3. Proiectia filmului in cinci Facultati de Psihologie din Romania. 4. Prezentarea filmului unei Asociatii Studentesti nationale 5. Plasarea filmului (pe DVD) in cel putin o librarie nationala, la vanzare si la imprumut. 6. Difuzarea filmului la o televiziune nationala.

DOCUMENT X DOCUMENT X DOCUMENT X

| Aria geografica
    Bucuresti, Buzau, Braila, Valenii de Munte, Slatina, Iasi

| Rezumat
    ”Document X” este un film educational de 62 min. despre subiectul sensibil al abuzului sexual asupra copilului si efectele distructive ale acestei crime tacute si prea putin intelese. Filmul a fost realizat de producatorul independent Loredana Diaconu, la solicitarea Dr. MargiAnne Isaia, supravietuitoare a incestului in copilarie. Scopul realizarii acestui film documentar a fost constientizarea opiniei publice de existenta fenomenului si informarea cu privire la complexitatea acestui tip de trauma. ”Document X” abordeaza subiectul abuzului sexual asupra copilului intr-o maniera clara, pe intelesul tuturor, oferind o prezentare generala a fenomenului, dar punctand cele mai importante informatii precum: efectele abuzului sexual, manifestarea abuzului, profilul victimei, profilul agresorului, rolul parintilor in prevenirea abuzului, procesul refacerii după un abuz și altele. ”Document X” cuprinde interviuri cu specialisti din România sau din afara Romaniei (medici - generalist, psihiatru si pediatru -, un psiholog, un educator, un jurnalist, fondatorii unei organizatii internationale care lupta împotriva abuzului, directorul unei case de copii caruia i-a fost protejata identitatea, parinti, precum si reprezentanti a diferite confesiuni religioase), marturisiri socante ale victimelor (persoane adulte abuzate sexual in copilarie) si segmente video artistice pentru ilustrarea cazurilor sau a ideilor prezentate. In total: 13 specialisti intervievati si 11 victime. Filmarile au avut loc in mai multe orase din Romania: Bucuresti, Buzau, Braila, Slatina. ”Document X” a fost lansat pe 23 Iunie 2013, la un cinematograf din București, în prezența a circa 150 de persoane. Gazda evenimentului a fost jurnalista Digi24, Sanda Nicola. In Dec. 2013 filmul a fost proiectat si la Iasi.

| Date beneficiari
    Au contribuit la realizarea filmului, prin acordarea de interviuri pro bono si prin informatiile oferite producatorului ”off the record”, mai multi specialisti din Romania, fiecare dintre acestia fiind un formator de opinie in domeniul in care activeaza si putand informa corect despre abuzul sexual asupra copilului persoanele cu care interactioneaza. De asemenea, din randul beneficiarilor indirecti, au contribuit victime ale abuzului sexual suferit in copilarie, prin increderea pe care ne-au acordat-o, marturisindu-ne in detaliu povestile lor dramatice și acceptand interviurile filmate.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele filmului și efectele care vizează schimbarea atitudinii opiniei publice din Romania vizavi de subiectul abuzului sexual asupra copilului vor fi vizibile pe termen lung. Din reacțiile pe care le-am primit, însă, până la finele anului 2013, ”Document X” a fost apreciat și bine primit de publicul țintă, toate persoanele care l-au vizionat, considerându-l ”bine documentat, atent structurat si interesant prezentat”. O reacție frumoasa a venit de la un profesor roman de la Andrews University: ”Am vizionat cu mare plăcere și satisfacție ”Document X”. Informatie bogată, autenticitate, spiritualitate, simtire si impreuna simtire, calitate videografica, bilingualitate, inclusivism (preot, pastor, medic psihiatru, mama, ambele sexe reprezentate, diversitate socială și de varsta etc.) - efectul sinergic al tuturor acestea la un loc este deosebit de puternic. Oricine vizionează va fi atins la inima si instruit la minte.” Rezultatele concrete la 31 Dec. 2013 au fost: 1. proiecția filmului în două orașe mari: București și Iași, fiind, așadar, informate cca 400 de persoane în ambele orașe. 2. Plasarea a 100 de DVD-uri intr-o retea de librarii cu acoperire nationala (in 40 de unitati). 3. Prezentarea filmului unei Asociatii Studențești naționale 4. Subtitrarea filmului in limba engleză. 5. Secvente din ”Document X” au fost prezentate pe 27.06.2013 la Realitatea TV, la ”Life Time News”, invitata fiind initiatoarea ”Document X”, Dr. MargiAnne Isaia 6. Participarea producatorului ”Document X” la evenimentul ”Bebe Sanatos 2013” si prezentarea catorva idei si imagini din film.

| Bugetul proiectului (in RON)
    12338

| Parteneri
    Asociatia Reinvie Speranta

| Website-ul proiectului
    http://www.facebook.com/filmdocumentx





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes