close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cluj Community Center



| Organizator:
    Asociatia Little People Romania
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Start-upurile, organizatiile non-guvernamentale si grupurile de interes mici si mijlocii au o vizibilitate redusa, nu dispun de un sediu permanent in Cluj si astfel nu pot sa angajeze publicul sau sa contribuie la o societate deschisa, unde informatia, training-urile si oportunitatile de dezvoltare individuala, a minoritatilor sau a cluburilor de tineret ar fi disponibila. Lipsa de vizibilitate si de fonduri este un obstacol in calea de dezvoltare si consolidare a acestor grupuri. Costul inchirierii unei sali de conferinte in Cluj este 200 euro/zi, iar doar doua dintre acestea sunt accesibile persoanelor cu dizabilitati. Astfel, costurile de participare pentru training-uri este foarte mare, pentru a acoperi cheltuielile administrative, iar acestea devin inaccesibile pentru organizatiile mici, studenti, grupuri informale, etc.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este sa puna la dispozitia comunitatii un spatiu gratuit(dupa primul an, spatiul a ramas gratuit pentru grupurile informale si ONGuri, iar pentru micile afaceri s-a incasat o suma simbolica de 15 RON/ora) unde firmele mici, ONG, grupurile informale, de interes si de studenti pot organiza evenimente,conferinte de presa, lansari de carte, intalniri organizationale, training-uri, expozitii.Coordonatorul centrului ofera informatii despre evenimente, actiuni, granturi din Cluj. Astfel, am creat un spatiu complet mobilat si dotat pentrunevoile oricarui grup al comunitatii locale.

Cluj Community Center Cluj Community Center Cluj Community Center

| Aria geografica
    Cluj-Napoca/Cluj

| Rezumat
    Centrul de Informare si Pregatire “ Cluj Community Center” a fost deschis de catre Asociatia Little People Romania pentru a asigura accesul la informatie si a incuraja activitatile de voluntariat, antreprenoriale si culturale in cadrul comunitatii clujene.
Este primul proiect de acest gen din Romania care ofera vizibilitate si accesibilitate complete. Situat intr-un loc public, un centru comercial din Cluj-Napoca, cu acces pentru persoane cu dizabilitati, Cluj Community Center este pus la dispozitia start-up-urilor, intreprinderilor mici, grupurilor formale si informale, organizatiilor, cluburilor de tineret, grupurilor de studenti, grupuri de interese, etc, oferind un spatiu dotat si echipat, pentru a organiza intalniri, evenimente, workshop-uri si ateliere si/sau expozitii in regim gratuit. Totodata, Cluj Community Center este un loc in care orice persoana poate primi informatii referitoare la actiuni comunitare, training-uri si granturi disponibile, oportunitati de voluntariat si munca in folosul comunitatii.
Cluj Community Center a fost deschis in urma identificarii unei nevoi a comunitatii in climatul economic actual. Organizatiile informale sau organizatiile mai putin dezvoltate nu au acces la informatie si modalitate de a se structura si dezvolta. Cluj Community Center vine in intampinarea acestei nevoi, oferind un mediu prielnic unor grupuri informale pentru dezvoltare. De la infiintare, 400 de activitati au fost organizate de peste 100 de organizatii.


| Date beneficiari
    Grupul tinta este reprezentat de start-up-uri, intreprinderile mici si mijlocii, organizatiile non-guvernamentale, grupurile formale si informale, grupurile de interes si de studenti, cluburile de tineret, indivizii sau orice alt membru al comunitatii, Implicarea directa a beneficiarilor a fost cruciala pentru proiect, deoarece scopul proiectului este sa implice aceste grupuri, sa ii inspire in organizarea a diferite actiuni in si pentru comunitate, training-uri, evenimente, atat publice, cat si pentru membrii organizatiei, pentru a incuraja dezvoltarea unei societati civile active, dinamice si interactive in Cluj. Beneficiarii indirecti sunt indivizii care au participat la evenimentele organizate de diferitele grupuri: elevi, studenti, pensionari, voluntari, corporatisti, etc.

| Rezultatele proiectului
    Cluj Community Center a devenit atat un centru de resurse modern, cat si un centru de training complet dotat, accesibil pentru toti membrii ai comunitatii, indiferent de varsta, sex, rasa sau dizabilitate, unde peste 100 de afaceri start-up, organizatii non-guvernamentale, grupuri formale si informale, studenti, etc au organizat 400 de evenimente, de care au beneficiat sute de membrii ai comunitatii. Centrul are numeroase trasaturi-cheie: locatie si vizibilitate (situat intr-un complex comercial, in apropierea unui campus universitar), accesibilitate (15 minute de centru), gratuitate si profesionalism, fiind in acelasi timp singurul centru de acest gen care este accesibil persoanelor cu dizabilitati. Prin toate aceste componente, Cluj Community Center a devenit un element unic in Romania. Centrul a gazduit o varietate larga de grupuri, printre care traineri, corporatisti, studenti, elevi, persoane cu dizabilitati, artisti, comunitatea locala de homosexuali, jurnalisti, scriitori, voluntari si multi altii. Mai mult, in cadrul centrului, am organizat o serie de training-uri lunare publice, in regim gratuit, cu instructori specializati in domeniul sportului pentru persoane cu dizabilitati, familii de rromi, oportunitati egale, management de proiect, excluziune sociala, antrepenoriat, etc. Totodata, am realizat website-ul www.clujcc.ro, unde publicul poate accesa o baza de data online al asociatiilor si organizatiilor clujene, respectiv pot citi mai multe informatii despre oportunitatile de implicare in comunitate.

| Argument
    Prin crearea Centrului Comunitar Cluj, am putut oferi o pista de lansare pentru initiative de afaceri, initiative ale ONG-urilor, am putut “hrani” viziunea unor grupuri formale sau informale, am incurajat grupuri de tineri care, prin actiunile lor, au contribuit pozitiv la comunitatea clujeana.
Un amanunt usor ignorat ar fi oferirea posibilitatii de a participa la intalniri, work-shop-uri, persoanelor cu dizabilitati. Majoritatea spatiilor nu ofera facilitati pentru persoanelor cu dizabilitati, oferind cel mult, o pista speciala la intrarea in cladire. In Sigma Shopping Center, unde CCC este plasat, exista o toaleta special conceputa si pentru persoanele cu dizabilitati, oferindu-le acestora posibilitatea sa ia parte la intalniri de lunga durata.Mai mult, AIDA (Asociatia pentru Initiative Durabile-Alternative) s-a infiintat in urma intalnirilor tinute in CCC, un spatiu de intalnire facand posibila initierea demersurilor pentru ca vocea unui grup sa se faca auzita.
In acelasi timp, CCC a avut o pozitie puternica si in fata discriminarii. CCC a devenit un loc de intalnire a unui grup informal pentru persoane homosexuale care lupta impotriva discriminarii. Feed-back-ul lor sincer a fost de multumire ca li s-a oferit un spatiu in care ei nu se mai simt discriminati si sunt acceptati.


| Bugetul proiectului (in RON)
    38162

| Parteneri
    Sigma Shopping Center, organizatia CEE Trust

| Website-ul proiectului
    www.clujcc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes