close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fiecare copil are nevoie de un profesor! Profesori calificati pentru toti copiii!



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Romania se numara printre statele membre ale UE in care salariul de baza pentru profesori, raportat la produsul intern brut/locuitor este unul dintre cele mai mici – sub 50%
In Romania un cadru didactic are nevoie de peste 34 de ani la catedra pentru a ajunge la salariul maxim posibil din punct de vedere legal, consecintele fiind imbatranirea personalului didactic, rata mare de parasire a profesiei in prima etapa a carierei si interesul scazut al tinerilor pentru cariera didactica.
Numarul de cadre didactice din invatamantul prescolar a scazut in ultimii ani
Sunt necesare programe nationale de stabilizare reala a cadrelor didactice, in conditiile in care s-a constatat ca aproape 1 din 6 cadre didactice sunt nou venite in scoala, iar in unele scoli, fluctuatia personalului didactic ajunge la 30-40% anual.


| Scopul proiectului
    Proiectul si-a propus sa atraga atentia asupra rolului esential pe care il au cadrele didactice calificate in asigurarea dreptului la o educatie de calitate pentru fiecare copil din Romania si din lume.
Finantarea corespunzatoare a educatiei, prin alocarea a cel putin 6% din PIB, a fost considerata ca reprezentand o conditie esentiala pentru asigurarea accesului la o educatie de calitate pentru toti copiii din Romania. De o atentie speciala s-a bucurat si atragerea tinerilor catre profesia didactica, a mentinerii acestora in sistemul de invatamant si a pregatirii lor corespunzatoare.


Fiecare copil are nevoie de un profesor! Profesori calificati pentru toti copiii! Fiecare copil are nevoie de un profesor! Profesori calificati pentru toti copiii! Fiecare copil are nevoie de un profesor! Profesori calificati pentru toti copiii!

| Aria geografica
    toate judetele

| Rezumat
    Fiecare copil din lume are dreptul la o educatie de calitate, dar nici un copil nu se poate bucura de acest drept in absenta unor cadre didactice calificate.
In cadrul proiectului, participantii au adresat autoritatilor relevante solicitari care vizeaza imbunatatirea statutului cadrelor didactice (cresterea salariului profesorilor debutanti, imbunatatirea formarii initiale si a mecanismelor de sprijin, standarde coerente si unitare de evaluare si stimulare) si alocarea a 6% din PIB pentru educatie.
Invitatia a fost transmisa catre scoli din intreaga tara. Acestea au avut posibilitatea de a alege activitatile pe care le-au considerat cele mai utile si relevate: lectia ”Fiecare copil are nevoie de un profesor”, dezbateri despre rolul profesorilor in asigurarea dreptului la educatie si viitorul profesiei didactice, sondaje, concursuri si expozitii, scrisori si mesaje adresate autoritatilor.
Pe 25 mai a fost organizata o dezbatere publica la Colegiul National ”Elena Rares” din Bucuresti. La eveniment au participat parlamentari, elevi, profesori si jurnalisti. S-a discutat despre problemele sistemului de educatie, dar au identificat si solutii pentru ca fiecare copil sa aiba acces la profesori calificati.
Pentru a promova solicitarile Campaniei, Salvati Copiii s-a adresat presedintelui, primului ministru, presedintilor camerelor Parlamentului, ministrilor educatiei si finantelor, informandu-i cu privire la campanie si activitatile desfasurate, dar si cu privire la principalele probleme identificate si solutii propuse de participantii la activitatile Campaniei.
La activitatile proiectului au participat peste 180.000 persoane (elevi, profesori, parinti si invitati)
Unitatile de invatamant au reusit sa implice 24 membri ai Parlamentului Romaniei in activitatile derulate.



| Date beneficiari
    Activitatile propuse au fost elaborate cu ajutorul cadrelor didactice participante la editiile anterioare. Si pe durata desfasurarii proiectului, participantii au impartasit idei, sugestii de alte activitati si materiale utile pentru desfasurarea activitatilor. De alfel, posibilitatea de a alege si adapta activitatile relevante pentru tema proiectului, a contribuit deciziv la atractivitatea acestuia pentru participanti.
Scolile si cadrele didactice participante si-au asumat in totalitate sarcinile legate de invitarea factorilor de decizie (incluziv membrii Parlamentului), a specialistilor si a media locale.


| Rezultatele proiectului
    Se observa o crestere a capacitatii cadrelor didactice, copiilor si parintilor de a dialoga cu factorii de decizie si de a colabora cu media locala. Astfel, prin demersuri proprii, unitatile de invatamant au reusit sa implice 24 membri ai Parlamentului Romaniei in activitatile derulate in scoli, iar unii dintre acesti parlamentari și-au declarat public sprijinul pentru transpunerea in realitate a solicitarilor Campaniei.
Prin transmiterea concluziilor si recomandarilor primate de la participanti catre factorii de decizie, ne-am asigurat ca opiniile si contributia acestora ajung in atentia atutoritatilor relevante. Prin demersurile de advocacy si dialogul constant cu decidentii din domeniul educatiei, Organizatia Salvati Copiii reitereaza aceste concluzii si recomandari.
O parte dintre solicitarile sustinute in cadrul Campaniei si-au gasit deja transmpunerea in practica ( de exemplu cresterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante sau suplimentarea bugetului alocat educatiei). Altele continua sa faca obiectul dialogului cu factorii de decizie, in cadrul altor proiecte si demersuri ale organizatiei (de exemplu cresterea numarului specialistilor care vin in sprijinul cadrelor didactice (profesori itinerant si de sprijin, consilieri si psihologi scolari etc).


| Bugetul proiectului (in RON)
    20272

| Parteneri
    Ministerul Educatiei Nationale, Centrul Municipiului Bucuresti pentru Resurse si Asistenta Educationala, Centrul Educatia 2000+, World Vision Romania, Roma Education Fund Romania, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii „Romani Criss”, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala „Step by Step”, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, Asociatia OvidiuRo si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant

| Website-ul proiectului
    http://salvaticopiii.ro/?id2=000200070001#Campania%20Global%C4%83%20pentru%20Educa%C5%A3ie%20-%20edi%C5%A3ia%202013.html





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes