close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Burse de studiu pentru comunitatea roma defavorizata, originara din Toflea si Brahasesti



| Organizator:
    Fundatia Toflea
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In anul scolar 2013-2014 au fost inscrisi,in scolile din Toflea si Brahasesti,1139 elevi (de la cls. pregatitoare pana la cls a 8a).Dintre acestia, au promovat clasa un numar de 807 elevi.Abandonul scolar in aceasta comunitate este deci de 29.14%.Discrepantele intre nivelurile educationale ale populatiei rome fata de mediile nationale au fost semnalate de multe documente programatice in procesul de aderare, cat si dupa obtinerea calitatii de stat membru al UE de catre Romania.In școlile situate în medii dezavantajate socio economic,cu o populație școlară care provine din familii sărace și cu un nivel redus de educație al părinților, numai jumătate dintre elevii înmatriculaţi în clasa a V-a termină studiile gimnaziale, din cauza abandonului. Acesta afecteaza in mod disproportionat elevii romi, in comparatie cu elevii ne-romi.

| Scopul programului
    Scopul proiectului a fost cresterea ratei de succes scolar pentru un numar de elevi si studenti romi din mediul urban si rural, ca premisa pentru o viitoare insertie a acestora pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva, prin reducerea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prin asigurarea accesului egal la educatie.Obiectivul a fost ca 350 de elevi si studenti sa se inscrie si sa termine anul scolar 2013-2014, cu ajutorul sprijinului acordat de Fundatia Toflea.

Burse de studiu pentru comunitatea roma defavorizata,  originara din Toflea si Brahasesti Burse de studiu pentru comunitatea roma defavorizata,  originara din Toflea si Brahasesti Burse de studiu pentru comunitatea roma defavorizata,  originara din Toflea si Brahasesti

| Aria geografica
    In proiect au fost inclusi elevi din clasele IX-XII, scolarizati in licee din Tecuci, Galati, Bucuresti, Brasov, Cluj, Ploiesti, Plopeni si Constanta, precum si studenti ai facultatilor de Stat sau particulare din Bucuresti, Galati, Cluj, Brasov, Constanta.

| Rezumat
    Proiectul a pornit de la nevoia identificata in Toflea si Brahasesti,unde abandonul scolar este de 29.14%.Proiectul s-a desfasurat in intervalul nov. 2013-mai 2014 si face parte din amplul program sustinere a comunitatii rome defavorizata, originara din Toflea si Brahasesti, ce se desfasoara constant incepand din anul 2004, fara intrerupere si care este sustinut integral de Fundatia Toflea. In proiect au fost inclusi elevi din clasele IX-XII, scolarizati in licee din Tecuci, Galati, Bucuresti, Brasov, Cluj, Ploiesti, Plopeni si Constanta, precum si studenti ai facultatilor din Bucuresti, Galati, Cluj, Brasov, Constanta. Acestia au primit burse de scolarizare, care i-au ajutat in prevenirea abandonului scolar si in absolvirea cursurilor. Studentii de la facultatile particulare au beneficiat si de plata taxelor de scolarizare.Scopul proiectului a fost cresterea ratei de succes scolar pentru un numar de elevi si studenti romi din mediul urban si rural, ca premisa pentru o viitoare insertie a acestora pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva, prin reducerea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prin asigurarea accesului egal la educatie.Obiectivul a fost ca 350 de elevi si studenti sa se inscrie si sa termine anul scolar 2013-2014, cu ajutorul sprijinului acordat de Fundatia Toflea.Cei 350 de elevi si studenti (beneficiari directi), care au primit suport material si organizational astfel incat sa isi continue studiile si-au finalizat cu success (100%) anul de studiu.Am avut si 700 de beneficiari indirecti, parinti ai beneficiarilor directi.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi:350 de elevi (cls.IX-XII) si studenti(la facultati de Stat sau particulare). Indiferent de orasul in care isi continua studiile, toti au ca origine comunitatea din satele Toflea si Brahasesti.

| Rezultatele programului
    350 de elevi si studenti au beneficiat de suport material si organizational astfel incat sa isi continue studiile.Toti beneficiarii(100%) care au intrat in program in anul scolar 2013-2014 si-au finalizat cu succes anul de studiu. Cei 700 de parinti au inteles cat de importanta este pentru viitorul copiilor lor educatia, de aceea au fost de acord sa isi lase copiii sa isi continue studiile. I-au sprijinit moral si material, asigurandu-le cadrul necesar urmarii cursurilor de liceu sau de facultate. Un efect important asupra beneficiarilor directi se refera la faptul ca acestia s-au inscris si si-au continuat studiile si in anul scolar 2014-2015. Efectul scontat al programului fundatiei, pe termen mediu si lung, se refera la faptul ca fostii beneficiari ai fundatiei vor fi cei care, la randul lor, isi vor sustine copiii in a-si termina scoala (liceul) si in a investi in educatie. Practic se rupe un cerc vicios, in care parintii care nu au avut ocazia sa isi finalizeze studiile nici nu isi sustineau copiii sa termine scoala. Beneficiarilor fundatiei le creste sansa de a ocupa un loc de munca platit in conformitate cu pregatirea si studiile lor, reducandu-se astfel si rata somajului in randul comunitatii din Toflea si Brahasesti.

| Bugetul programului (in RON)
    732248

| Parteneri
    FundatiaToflea a lucrat in parteneriat cu Scoala Nr.1 din Brahasesti, cu Scoala Nr.1 din Toflea precum si cu Primaria Brahasesti.

| Website-ul programului
    www.fundatiatoflea.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes