close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Start ONG



| Organizator:
    Act for Tomorrow
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Start ONG este cel mai simplificat mecanism de finanțare dedicat organizațiilor neguvernamentale mici, instituțiilor publice și grupurilor informale. În 2015, 15% dintre ONG-uri au obținut venituri >200.000 lei, iar 20% dintre organizații au obținut venituri între 40.000-200.000 lei. Marea majoritate a organizaţiilor (65%), fie nu au obţinut venituri, fie unele modeste, >40.000 lei, ceea ce arată că sectorul dispune de resurse financiare mici şi foarte mici, ceea ce îi limitează capacitatea de acțiune. Astfel, programul a luat naștere în urma nevoii sectorului ONG. În România, ONG-urile au o serie de mecanisme financiare ca granturi publice şi granturi naționale şi internaționale, însă de cele mai multe ori nu îndeplinesc criteriile necesare, având venituri mult prea mici sau nu au experiență pentru a aplica pe finanțări mai complexe.

| Scopul proiectului
    Scop: finanțare ONG-uri, grupuri informale și instituții publice non-administrative pentru a implementa proiecte de responsabilitate socială, în domeniile educație, social, sănătate, cultură și mediu, pentru dezvoltarea comunităților de care aparțin. Obiectivele programului sunt:
-finanțarea unui număr de minimum 14 ONG-uri/instituții/grupuri lunar
-dezvoltarea unui program intern pentru creșterea capacității beneficiarilor de a implementa proiecte specifice la nivel nivel
-dezvoltarea comunităților în care câștigătorii activează
-finanțare proiecte care să se desfășoare în min. 30 jud. anual


Start ONG Start ONG Start ONG

| Aria geografica
    Județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea

| Rezumat
    Programul Start ONG a apărut din dorința de a echilibra și a optimiza procesul de micro-finanțare a ONG-urilor tinere, a instituțiilor publice non-administrative (unități de învățământ preuniversitare - grădinițe, școli și licee/colegii, centre de copii/bătrâni și cantine sociale publice) și a grupurilor informale/de inițiativă. Implementat de Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow, acesta a reușit să facă posibil ca 470 de proiecte să devină realitate și să producă impact în comunitățile locale, dar și la nivel național, fiind desfășurate de organizații neguvernamentale mici sau la început de drum, instituții de învățământ publice și grupuri informale de inițiativă. Fiind primul program de finanțare care se axează pe organizații/instituții/grupuri care altfel nu pot beneficia de finanțări de la organizații sau companii mari, acesta reprezintă o adevărată punte de lansare și dezvoltare organizațională pentru toate entitățile care au fost implicate în program. Printr-o abordare transparentă, algoritmul de evaluare a proiectelor se face după principiul primul aplicant – primul evaluat. În cadrul fiecărui apel sunt evaluate proiecte pentru fiecare pilon până la epuizarea bugetului lunar. Proiectele neevaluate sau necâștigătoare pot fi reînscrise de către aplicanți în cadrul programului la următoarele apeluri. Nevoia pentru un astfel de program a venit chiar de la actualii beneficiari care transmiteau nevoile publicului lor țintă către finanțatorul programului, Kaufland România, iar ulterior prin parteneriatul creat între cele două entități a luat naștere acest program care devine din ce în ce mai accesat, având un număr de minimum 150 de reprezentanți de entități eligibile la fiecare apel.

| Date beneficiari direcţi
    În perioada 2019-2021 au fost implicate direct în cadrul programului 470 de organizații neguvernamentale, instituții publice non-administrative și grupuri informale/de inițiative. Beneficiarii direcți ai programului sunt reprezentați de organizații non-guvernamentale și fundații, fără scop lucrativ, înființate legal și cu sediul în România, cu venituri totale de maxim 50.000 euro în anul precendent apelului, organizații non-guvernamentale și fundațiile, fără scop lucrativ, înființate legal și cu sediul în România constituite în cadrul anului de desfășurare al programului și care respectă calendaristic proporțional plafonul veniturilor, instituții publice (unități de învățământ preuniversitar: grădinițe, școli, licee/colegii, centre de copii/bătrâni, cantine sociale publice) care au personalitate juridică proprie și grupuri informale/de inițiativă.

| Date beneficiari
    În perioada 2019-2021 au beneficiat, în mod direct, prin intermediul programului, 2.729.808 de persoane. Publicul țintă al entităților câștigătoare în cadrul programului este reprezentat de copiii (din instituțiile de învățământ sau centre speciale), tineri (18-35 de ani), adulți (35-56 de ani) și seniori (+65 de ani). De asemenea, în cadrul programului beneficiază de activități, resurse și informații din proiectele Start ONG și persoane din grupuri defavorizate, ca șomerii, persoanele fără venituri sau cu venituri mici; copii în situație de risc ridicat (sărăcie, vulnerabilitate la procesele de dezagregare socială, delincvență juvenilă) sau aflați în sistemul de stat de protecție a copilului; tinerii de peste 18 ani care nu mai sunt cuprinși în sistemul de ocrotire a copiilor fără familie; familiile monoparentale, familiile cu mai mult de doi copii; persoanele cu handicap, persoane care suferă de boli incurabile, de boli cronice sau afectate de boli profesionale; persoanele de etnie romă aflate în situații de risc ridicat; persoanele afectate de violență în familie; vârstnicii săraci sau fără sprijin familial; persoanele fără adăpost; persoane dependente de consumul de droguri, alcool sau alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane; imigranții, refugiații, azilanții; persoane infectate sau bolnave de HIV/SIDA; persoanele eliberate din detenție.

| Activitati
    Programul are 7 activități principale. Acesta se desfășoară prin intermediul unor runde succesive de apeluri de proiecte lansate lunar, pe data de 1, ora 9:00. din 2019.
A1. Lansare apeluri și înscriere proiecte lunar
A2. Evaluarea și selecția proiectelor câștigătoare lunar
A3. Implementarea proiectelor și consultanța oferită pe tot parcursul proiectului de către echipa programului
A4. Monitorizarea proiectelor câștigătoare din cadrul programului
A5. Dezvoltarea organizațională - prin webinarii, ghiduri, resurse
A6. Comunicarea programului și a proiectelor câștigătoare
A7. Raportarea și evaluarea proiectelor (feedback oferit câștigătorilor)


| Rezultatele proiectului
    În cei 3 ani de program, programul Start ONG a înregistrat următoarele rezultate:
- 1.488.725 de euro au fost investiți în proiecte comunitare din domeniile educație, social, cultural, sănătate și mediu, desfășurate de organizații neguvernamentale, instituții publice de învățământ și grupuri informale
- 470 de proiecte organizate pe tot teritoriul României
- Peste 2.500.00 de beneficiari direcți în cadrul proiectelor
- 382 de organizații neguvernamentale beneficiare în cadrul programului
- 84 de instituții de învățământ publice beneficiare în cadrul programului
- 4 grupuri informale/de inițiativă beneficiare în cadrul programului
- 29 de sesiuni de formare în domeniul comunicării
- 600 de participanți în cadrul webinariilor
- 5.500 de postări în mediul online despre program
- 700 de articole pe website-uri despre program
- 4 ghiduri resursă lansate (Start Facebook pentru
proiecte comunitare, Start Canva pentru
proiecte comunitare, Start scriere comunicate de presă pentru proiecte comunitare, Start resurse utile pentru proiecte comunitare și Start Instagram pentru proiecte comunitare)
- 2 apeluri speciale: unul pentru susținerea comunităților în vederea limitării răspândirii și diminuării efectelor negative cauzate de COVID-19 și unul pentru susținerea continuării procesului educațional în regim online (digital)
- prima pictură murală din lume purificatoare de aer (reprezintă universul unui copil cu Sindrom Down), tradusă în cod Braille, pentru nevăzători
- cea mai mare pictură murală cu vopsea purificatoare de aer din Transilvania


| Bugetul
    8197950

| Parteneri
     Kaufland România

| Website proiect
    https://startong.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes