close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Da valoare timpului tau, fii voluntar!



| Organizator:
    Asociatia Autism Baia Mare
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Cea mai mare parte a timpului liber, tanarul o petrece in comunitatea locala. Prin comunitate locala intelegem locul de activitate a omului, intreg complexul de institutii si organizatii, serviciile de care acesta se foloseste. Oferirea de oportunitati ( activitati sociale, caritabile) pentru tineri de a muncii impreuna inseamna a contribui la dezvoltarea comunitatilor.
In contextul legislativ si social actual, problematica persoanelor cu tulburari de spectru autist este una dificila, si de cele mai multe ori ignorata. Astfel, observam ca sunt putini cei care cunosc informatii despre tulburarea de spectru autist, ce semnifica acest lucru - diagnosticul si recuperarea - pentru persoana in cauza, pentru parinti, familie si pentru cei din jur. Se simte, deci, nevoia informarii si formarii tuturor celor implicati in recuperarea acestora.


| Scopul proiectului
    Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea organizationala prin cresterea cantitativa si calitativa a voluntarilor din cadrul Asociatiei Autism Baia Mare, formarea lor continua pentru a facilita integrarea sociala adecvata a persoanele asistate.
Obiectivele proiectului au fost:
- Informarea, consilierea si constientizarea publicului larg asupa problematicii TSA;
- Formarea si specilizarea voluntarilor pe problematica persoanelor cu dizabilitati;
- Insusirea de abilitati si informatii cu caracter preponderent practic;
- Schimbul de cunostinte si idei intre tinerii voluntari,



Da valoare timpului tau, fii voluntar! Da valoare timpului tau, fii voluntar! Da valoare timpului tau, fii voluntar!

| Aria geografica
    Baia Mare - Maramures

| Rezumat
    Asociatia Autism Baia Mare este unicul furnizor de servicii specializate acreditate in domeniul tulburarilor de spectru autist iar numarul mare si diversitatea de cazuri impun existenta unui serviciu de voluntariat specializat cu scopul dezvoltarii si diversificarii serviciilor oferite.
Obiectivele urmarite in cadrul proiectului au fost:
- Dezvoltarea cadrului de cooperare intra si inter-partenerial comunitar;
- Stimularea atitudinii participative a tinerilor, prin incurajarea voluntariatului si a solidaritatii;
- Insusirea de abilitati si informatii cu caracter preponderent practic;
- Formarea si specilizarea voluntarilor pe problematica persoanelor cu dizabilitati.
Activitatile implementate pentru atingerea obiectivelor propuse au fost:
-Campanie de recrutare de voluntari;
-Formarea voluntarilor in lucrul cu persoanele cu dizabilitati si motivarea lor;
•Training-uri motivationale pentru voluntari– realizate in fiecare luna
•Curs fundraising
•Curs Managementul voluntarilor
-Schimb de voluntari.
Proiectul "Da valoare timpului tau, fii voluntar!" a avut un puternic impact in randul tinerilor, acestia s-au implicat in viata societatii din care fac parte, prin empatie fata de persoanele cu autism.
La nivel local prin acest proiect s-a promovat voluntariatul in randul tinerilor ca modalitate de petrecere a timpului liber si de acumulare de experienta.
Prin intermediul traininguri-lor motivationale s-a realizat cresterea gradului de constientizare, voluntarul fiind capabil sa-si imbunatateasca capacitatea de a intelege impactul pe care il are asupra celorlalti. In cadrul proiectului voluntarii au avut acces la povesti unice, care au fost ilustrate la finalul proiectului intr-o brosura, care a fost deseminata in Licee si Universitati.


| Date beneficiari
    Voluntarii in cadrul proiectului au contribuit la realizarea unei brosuri in care acestia au reprezentat experienta traita prin desene si texte. Brosura a fost impartita de catre voluntari in Licee, impartasind din experienta lor si altor tineri.

| Rezultatele proiectului
     Voluntarii sunt o resursa importanta a asociatiei, iar prin implicarea in proiect acestia au avut posibilitatea de a participa impreuna cu beneficiarii asociatiei la activitati de grup, la sedinte de olarit, ateliere de creaţie, sesiuni de hipoterapie, intalniri ale tinerilor, traininguri motivationale, cursuri, toate aceste experiente i-au ajutat sa empatizeze cu pesoanele cu TSA, sa isi dezvolte abilitati necesare in lucru cu persoanele cu autism. In cazul copiilor cu autism aceste interactiuni au dus la imbunatatirea integrarii sociale si socializarii.
Tinerii si-au dezvoltat abilitati in lucru cu persoanele cu autism, abilitati de strangere de fonduri si de mamagemet al voluntarilor, au devenit mai constienti si solidari fata de problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati.
Proiectul " Da valoare timpului tau, fii voluntar! a oferit oportunitati ( activitati sociale, caritabile) pentru tinerii voluntari de a muncii impreuna si de a contribui la dezvoltarea comunitatii si a asociatiei.
Voluntarii formati in cadrul acestui proiect desfasoara activitati in cadrul asociatiei asigurand necesarul de resurse umane pentru activitati punctuale diverse.
Dupa finalizarea proiectului s-a pastra legatura cu grupul de tineri voluntari formati in timpul proiectului, acestia dezvolta o activitatate care presupune ateliere de creatie, iar voluntarii deja formati coordoneaza aceste ateliere.



| Bugetul proiectului (in RON)
    9790,00

| Parteneri
     Provobis, Federatia Volum, Asociatia Autism Europa Bistriţa

| Website-ul proiectului
    http://www.autismbaiamare.ro/proiecte/davaloaretimpuluitaufiivoluntar





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes