close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Involvement Beyond Borders for Disabled Young People



| Organizator:
    Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Integrarea socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati a devenit un obiectiv prioritar in ultimul timp, mai ales in tarile desprinse din blocul comunist, in care implementarea regimului democratic si structurarea relatiilor interpersonale pe principiile echitatii si egalitatii de sanse din ultimele doua decenii au permis cresterea vizibilitatii unei categorii de persoane care se confrunta atat cu dificultati de natura medicala, financiara, cat si cu mentalitatile celor din jur. Problemele cu care se confrunta tinerii cu dizabilitati nu sunt cunoscute de opinia publica, iar mass media nu este suficient implicata in campanii de informare despre aceasta problematica. Asadar, proiectul s-a derulat in contextul anului 2010 care a fost declarat oficial Anul European al Incluziunii Sociale si Eradicarii Saraciei.

| Scopul proiectului
    Prezentul proiect a creat cadrul favorabil pentru 49 de tineri din Republica Moldova pentru a-si exercita calitatea de cetateni activi in lupta impotriva discriminarii, devenind actori ai schimbarii mentalitatii celor din jur, dar si posibilitatea de a-si valorifica potentialul in directia proiectarii de strategii si actiuni eficiente pentru a veni in intampinarea nevoilor persoanelor cu dizabilitati, inclusiv a celor infectate cu HIV.

Involvement Beyond Borders for Disabled Young People Involvement Beyond Borders for Disabled Young People Involvement Beyond Borders for Disabled Young People

| Aria geografica
    Iasi si Chisinau

| Rezumat
    Prin implementarea proiectului ”Involvement Beyond Borders for Disabled Young People” finantat de Fundatia SOROS Romania prin Programul East East: Partnership Beyond Borders, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania si cei doi parteneri din Republica Moldova – Fundatia „Ecoul Cernobilului” si Centrul de Resurse „Tineri si Liberi” – si-au propus sa contribuie la integrarea socio-profesionala a tinerilor cu dizabilitati, inclusiv a tinerilor infectati si afectati HIV/SIDA din Romania si R. Moldova, prin dezvoltarea de abilitati vocationale si advocacy, dar si prin constientizarea comunitatii privind rolul activ pe care trebuie sa-l aiba in incluziunea sociala a acestei categorii.
Prin intermediul acestui proiect am asigurat cofinantarea pentru a facilita participarea a 49 de tineri cu dizabilitati, inclusiv persoane care traiesc cu HIV/SIDA din R. Moldova la doua evenimente anuale derulate de ADV Romania si finantate din alte surse: Scoala de Vara, Funda Umana – simbol de solidaritate cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA din intreaga lume. De asemenea, odata cu participarea la Funda Umana am facilitat si organizarea unui study visit, care a constat in vizitarea serviciilor oferite de catre ADV Romania persoanelor cu dizabilitati.
Proiectul s-a derulat in perioada iunie – ianuarie 2011, cu un buget de 72260 USD din care contributia solicitata a fost de 17520 USD, insemnand 24% din valoarea proiectului.



| Date beneficiari
    Proiectul”Involvement Beyond Borders for Disabled Young People” a presupus parcurgerea unui proces complex de dezvoltare şi de învatare, derulat într-un context bicultural, aducand o inerenta transformare în potentialul tinerilor. Design-ul activitatilor a propus asumarea unor moduri noi de gandire, valorizare şi conduita ale tinerilor şi au condus la formarea unor trasaturi şi abilitati orientate spre o transformare personala eficienta. Participarea activa a tinerilor din Republica Moldova a avut un impact pozitiv asupra celor trei activitati, deoarece s-au conturat noi perspective de abordare ale temelor discutate, s-a creat cadrul pentru realizarea unui schimb cultural, pentru diversitate şi toleranta şi s-au pus bazele pentru viitoare colaborari. Oaspetii moldoveni au fost excelenti parteneri de dialog.

| Rezultatele proiectului
    La finalul proiectului apreciem ca: 39 de tineri cu si fara dizabilitati din Romania (30) şi Moldova (9) detin cunostinte privind planificarea carierei, si-au insusit metode de reducere sau combatere a situatiilor de discriminare a persoanelor cu dizabilitati (inclusiv a celor infectate cu HIV), si-au format abilitati de peer-educatori in directia prevenirii transmiterii infectiilor cu transmitere sexuala si au inteles etapele si mecanismele realizarii unei cereri de finantare; 40 de tineri din Moldova s-au alaturat cauzei persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din intreaga lume si au transmis mesaje de solidaritate si non-discriminare comunitatii, alaturandu-se celor 2500 de persoane participante la Funda Umana; 40 de tineri din Moldova cunosc modele de buna practica implementate de ADV Romania in directia integrarii socio-profesionale ale tinerilor cu dizabilitati, in special ale celor care traiesc cu HIV. Mai mult, prezentul proiect a creat cadrul pentru crearea unei retele de tineri din Romania si Moldova capabili sa dezvolte strategii eficiente de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, de implicare în lupta împotriva discriminarii acestei categorii de persoane si sa vina în întampinarea nevoilor lor si a contribuit la cresterea nivelului de constientizare a comunitatilor din Romania si Moldova privind problematica persoanelor cu dizabilitati, inclusiv a celor infectate cu HIV.

| Bugetul proiectului (in RON)
    60514,08

| Parteneri
    Fundatia

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes