close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Abrogati si apoi Plecati - Protest OUG 13



| Organizator:
    Asociaţia Corupţia Ucide
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Inca de la propunerea de modificare a legislatiei față de intențiile guvernului de gratiere si de modificare a Codului Penal ,dezincrimarea abuzului in serviciu.
Societatea civila si-a manifestat dezaprobarea privind noile masuri luate de guvernul Grindeanu.
In data de 31 ianuarie 2017, “noaptea ca hotii”, Guvernul Romaniei a hotarit sa adopte OUG 13, moment in care societatea civila a reactionat, iesind masiv in strada.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost oprirea OUG13, oprirea propunerilor modificarii Codului Penal, propuse de guvernul Grindeanu si demisia guvernului.


Abrogati si apoi Plecati - Protest OUG 13 Abrogati si apoi Plecati - Protest OUG 13 Abrogati si apoi Plecati - Protest OUG 13

| Aria geografica
    București , Cluj-Napoca , Sibiu , Timișoara , Iași , Craiova , Brașov , Mioveni , Constanța , Ploiești , Bacău , Galați , Târgu Mureș , Baia Mare , Oradea , Alba Iulia , Arad , Bistrița , Pitești , Suceava , Satu Mare , Piatra Neamț , Deva , Mediaș , Brăila , Zalău , Botoșani , Târgoviște , Tulcea , Sfântu Gheorghe , Alexandria , Miercurea Ciuc , Târgu Jiu,etc + Diaspora

| Rezumat
    În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România proteste de stradă fata de intentiile guvernului de gratiere si de modificare a Codului Penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni.
În următoarele zile protestele au escaladat, luand amploare în toata Romania și în diaspora, mai ales după ce Ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat în media, în jurul orei 24:00 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.

Nevoia identificata dupa data de 15 ianuarie 2017 a fost de a opri intentia guvernului de gratiere si de modificare a Codului Penal. Dupa 5 februarie, nevoia a fost de a schimba acest guvern care si-a pierdut credibilitatea..


| Date beneficiari
    Toate categoriile de varsta, cetateni activi din diferite categorii socio-profesionale.

| Date beneficiari
    Toate categoriile socio-profesionale de cetateni mai putin activi.

| Activitati
    Proteste de strada.
Campanii online si offline pentru a informa cetatenii despre riscurile acestor noi propuneri.
Flashmob-uri, momente artistice, Petitii Online.
Facilitarea unui grup de discutii intre diversii actori, prin intermediul grupului de Slack creat pentru proteste


| Rezultatele proiectului
    Oprirea OUG 13.
Demiterea Guvernului Grindeanu
Responsabilizarea cetatenilor activi
Schimbarea constiintei colective. Dupa protestele OUG 13, au luat nastere zeci de grupuri civice, care incearca sa produca o schimbare pozitiva in Romania, fie in comunitatea locala unde activeaza si/sau la nivel de tara.

Peste 300.000 de persoane au iesit pentru prima data in viata lor la protest, dezvoltand un spirit civic.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Declic, Rezistenta, Initiativa Romania, Insist, , Geeks for democracy, Jerry’s Pizza, Pura Vida, Karin Kids, AMCham România, Ejobs, Grădinița Tom Sawyer, Drag si Draga, Re:Modelier, Little Bucharest, TED’S COFFEE CO, Yellow.Menu, Corner Shop, Atelier Pinion, Bocca Expresso Bar, Painplaisir, Green Hours, Laguna Media, Zoot România, Gastro Pub&More.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/coruptia.ucide/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes