close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Imbunatatirea cadrului legislativ privind drepturile copilului prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Buget - / Eficienta +
| Problema de fond
    De la adoptarea Legii 272 in anul 2004, Romania a făcut progrese remarcabile privind protectia drepturilor copiilor. Avand in vedere faptul că de la data aparitiei legii si pană in prezent au intervenit o serie de situatii speciale in care au fost implicati copii si părinti, legea avea nevoie de revizuire si completare, tocmai pentru a răspunde mai bine atat nevoilor copiilor, cat şi a celor care intră in contact cu aceştia, dar si a adultilor care au responsabilităti fată de copii.
Intrarea in vigoare a Noului Cod civil a impus modificări si corelări ale prevederilor Legii 272/2004 cu institutia instantei de tutelă, precum şi cu prevederile referitoare la exercitarea in comun a autorităţii părinteşti, introduse prin Noul Cod Civil. D


| Scopul proiectului
    Scop - Imbunatatirea cadrului legislativ privind protectia drepturilor copilului prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Obiective
Propuneri privind: dreptul la identitate; protecţia copiilor lipsiţi de ingrijirea părinţilor pe perioada in care aceştia se află la muncă in străinătate; obligaţia de inscriere a copilului la şcoală; tratarea copilului cu respect de către cadrele didactice; indatoririle copilului, responsabilitatea DGASPC, insoţirea copilului de către un reprezentant SPAS in faţa organelor de cercetare penala etc.


Imbunatatirea cadrului legislativ privind drepturile copilului prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului Imbunatatirea cadrului legislativ privind drepturile copilului prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului Imbunatatirea cadrului legislativ privind drepturile copilului prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

| Aria geografica
    Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara, Constanta, Targu neamt, Craiova, Petrila, Targu Mures, Negresti, Resita, Pitesti, Suceava.

| Rezumat
    In 2009, au fost organizate consultari in Bucuresti si alte 13 localitati, la care au fost invitati peste 100 de specialisti cu responsabilitati in acest domeniu: juristi, psihologi, asistenti sociali, politisti, asistenti medicali, educatori si tineri voluntari. tema acestor consultari a fost imbunatatirea cadrului legislativ privind protectia drepturilor copilului, prin modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promvarea drepturilor copilului.
Au fost transmise catre presa comunicate in 2010, 2011 si 2013 cu principalele recomadari legislative.
In 19 noiembrie 2013, a fost organizata o conferinta de presa, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la sediul Directiei Protectia Copilului, prilejuita de adoptarea Legii 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
In fiecare an din perioada de desfasurare a proiectului au fost date publicitatii cifre care reflectau pentru acel an aspectele cele mai ingrijoratoare.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului
Principalele domenii in care recomandarile Salvati Copiii au fost incluse in textul final al Legii 272/2004 au fost: dreptul la identitate, protecţia copiilor lipsiţi de ingrijirea părinţilor pe perioada in care aceştia se află la muncă in străinătate şi măsurile de protecţie specială cu referire la drepturile şi indatoririle părinţilor, tratarea copilului cu respect in scoală, indatoririle copilului, sancţionarea nerespectării obligaţiilor angajaţilor DGASPC, insoţirea copilului de către un reprezentant SPAS in faţa organelor de cercetare penală. Alte modificări care nu au fost incluse in noua variantă a legii s-au referit la crearea institutiei Avocatului Copilului, gratuitatea expertizei medicale pentru toti copiii si dreptul de a consimţi asupra adopţiei al părinţilor decăzuţi din drepturi sau al părinţilor cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti.
Detalii privind aspectele juridice in documentele atasate.


| Argument
    Salvati Copiii isi desfasoara activitatea pe trei niveluri ce se conditioneaza reciproc: a) crearea de servicii pentru respectarea drepturilor copilului, b) realizarea de analize, cercetari privind situatia copilului si c) initierea de actiuni de advocacy si lobby pentru imbunatirea politicilor si a legislatiei care privesc copilul si familia.

Daca pentru primele doua niveluri si pentru actiunile de advocacy (comunicare externa, campanii media, materiale tiparite etc.) sunt prevazute bugete bine definite, activitatea propriu-zisa de lobby (analiza legislatiei in vigoare, promovarea de schimbari legislative, urmarirea procesului legislativ, organizarea de intalniri) reprezinta o responsabilitate comuna si continua a coordonatorilor de programe si specialistilor din Salvati Copiii care nu necesita, de regula, bugete speciale. Ea constituie o extindere pe termen mediu si lung a impactului acelor programe in imbunatatirea cadrului legislativ in materia drepturilor copilului.

De aceea, pentru organizarea de intalniri in Bucuresti si in celelalte judete, pentru participarea reprezentantilor SCR la intalnirile organizate de Guvern sau Parlament pe marginea modificarii si completarii Legii 272/2004 aduse in dezbatere publica inca din 2010 si pentru organizarea conferintei de presa la sediul DPC din cadrul MMFPSPV la finalul anului 2013, nu a fost prevazut un buget, resursele financiare necesare fiind nesemnificative.


| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    Directia Protectia Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, 13 filiale ale Organizatiei Salvati Copiii, • reprezentanti DGASPC 1, 3, 4 si 6 si ai directiilor judetene/locale din Iasi, Petrila, Brasov, Suceava, Timisoara, Tg. Neamt, Tg. Mures, Craiova si Resita; • reprezentanti ai altor institutii sau ong-uri: Penitenciarul Timisoara, Spitalul de Copii Timisoara, sectii de politie, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Mures, Penitenciarul Mures, Tribunalul Iasi, Fundaţia Alaturi de voi, Fundaţia „Kiwi Casa Bucuriei”.

| Website-ul proiectului
    www.salvaticopiii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes