close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Plati pentru biodiversitate bazate pe rezultate



| Organizator:
    Fundatia ADEPT Transilvania
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Zonele de Înaltă Valoare Naturală (HNVF) se regăsesc în zonele rurale unde agricultura tradițională este principala activitate economică și un factor cheie în conservarea naturii și reprezintă aproximativ 30% din totalul suprafeței agricole utilizabile din România: 5 milioane ha, asociate cu exploatații de dimensiuni mai mici, în zonele deluroase din arcul carpatic.
Practicile agricole tradiționale au menținut calitatea ecologica a acestor terenuri, lucrate in mod extensiv. Acest tip de gospodarie taraneasca nu mai este viabila economic in economia globala. De bunurile publice furnizate prin acest mod de a utiliza terenurile beneficiaza intreaga omenire. In vederea incurajarii fermierilor sa continue munca lor, am initiat acest sistem de plati compensatorii, bazate pe pastrarea sau cresterea numarului de specii pe loturile propuse.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a testa sustenabilitatea si aplicarea practica a schemelor de agro-mediu pe baza rezultatelor protejand astfel specii si habitate din doua zone bio-geografice HNV.
Proiectul se aplica pe 150 ha din doua zone din Sudul Transilvaniei
Obiective de proiect:
-Testarea platilor compensatorii si sustinerea agriculturii traditionale;
-Identificarea oportunitatilor si conditiilor pentru aplicarea acestor scheme la nivel national si european, in viitoarea Politica Agrara Comuna
-Dovedirea eficientei acesor scheme de protejare a mediului prin indicatori floristici de control


Plati pentru biodiversitate bazate pe rezultate Plati pentru biodiversitate bazate pe rezultate Plati pentru biodiversitate bazate pe rezultate

| Aria geografica
    Mureș / Covasna / Harghita

| Rezumat
    Zonele de Inalta Valoare Naturala (HNV) se caracterizeaza prin prezenta vegetatiei naturale si semi-naturale (pajisti), bogate in specii si, in unele cazuri, integrate intr-un peisaj mozaic continuu pe scara larga, care include elemente structurale naturale (ca marginile campului, pereti de piatra, palcuri de padure sau tufarisuri, paraiase, mozaicuri de loturi arabile si livezi. Acestea se gasesc in zonele unde agricultura traditionala este principala activitate economica si factor cheie in conservarea naturii.
Multumita practicilor agricole traditionale calitatea ecologica a acestor terenuri s-a mentinut si ofera o serie de beneficii publice (bunuri si servicii), inclusiv peisaje culturale valoroase, apa si hrana de calitate, oportunitati de recreere, controlul inundatiilor etc. De aceste beneficii se bucura nu doar localnicii zonelor HNV ci toata comunitatea. Sprijinul acordat terenurilor agricole (HNV) contribuie la prosperitatea comunitatilor locale, oferind oportunitati de diversificare a pietei, cum ar fi dezvoltarea turismului rural si a produselor sanatoase si de calitate.
Fundatia ADEPT Transilvania a initiat acest proiect pentru a sustine agricultura extensiva si a proteja aceste peisaje (HNV), aproape disparute in Europa.
Obiectivul proiectului
Scopul proiectului este de a testa sustenabilitatea si aspectul practic al schemelor de agro-mediu pe baza rezultatelor si astfel de a proteja specii si habitate din doua zone bio-geografice (HNV) din Romania.
Activitati ale proiectului
Introducerea unui sistem de plati bazat pe rezultate, pentru parcelele care intra in proiect;
Evaluarea calitatii pajistei si a numarului de specii (atat fermierul cat si echipa de proiect)
Pentru anumite restrictii in utilizarea pajistei, fermierul primeste plati compensatorii


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 17 fermieri din zona Sighisoara - Tarnava Mare si 56 fermieri din zona Pogany Havas (judetul Harghita)

| Date beneficiari
    Beneficiarul indirect al proiectului este MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale). Daca rezultatele proiectului vor fi asimiliate de Autoritatea de Management al Programului National de Dezvoltare Rurala, toti cei care se afla in zonele de Inalta Valoare Naturala din Romania pot beneficia de aceste plati (aproximativ 200.000 fermieri)

| Activitati
    Masura de agro-mediu bazata pe rezultate, propune sa recompenseze gospodarirea practica si extensiva, care produce fan de calitate asigurand totodata protejarea speciilor. Platile nu sunt acordate in baza masurilor de management, ci pentru rezultate ecologice, bazate pe pastrarea sau cresterea numaruluide specii floristice. Evaluarea utilizeaza specii indicator. Metoda de inventariere este utila pentru fermieri si pentru agentiile de plata si control.
Cerinte contractuale–obligatorii pentru fiecare parcela inscrisa in masura
O parcela de faneata reprezinta o unitate de management singulara. Solicitarile se fac pentru fiecare parcela in parte;
Semnatarul contractului trebuie sa aiba suficient control in administrariea parcelei din contract, pe toata durata acestuia
Fermierul trebuie sa inregistreze care dintre speciile-indicator sunt prezente inflorite. Speciile-indicator trebuie monitorizate inainte de cosit. De asemenea, fermierul stabileste data cositului astfel incat sa permita plantei sa disemineze
Fermierul trebuie sa completeze in fiecare an un formular de teren pentru parcela sau parcelele inscrise in proiect, inclusiv data cositului. Completarea Acestor formulare este obligatie contractuala
Parcela trebuie cosita cel putin o data pe an pe durata sezonului principal de vegetatie. Pasunarea pe faneata este interzisa pe perioada sezonului de vegetatie necesar cresterii ierbii
Anual, echipa de proiect verifica anual toate fanetele contractate in timpul perioada infloririi


| Rezultatele proiectului
    Plati compensatorii
Exista trei pachete de plati in cadrul acestei masuri pilot:
• Pachetul 1: €213/ha/an pentru cel putin 5 specii-indicator din lista speciilor indicator, identificate ca urmare a monitorizarii din anul curent prin metoda sectiunii liniare corespunzatoare pentru parcela respectiva.
• Pachetul 2: €229 ha/an pentru cel putin 8 specii-indicator identificate ca urmare a monitorizarii prin metoda sectiunii liniare corespunzatoare parcelei respective.
• Pachetul 3: €259 ha/an pentru cel putin 10 specii-indicator identificate ca urmare a monitorizarii prin metoda sectiunii liniare corespunzatoare parcelei respective.
Proiectul este in al treilea an de derulare. 17 fermieri din zona Tarnava Mare (72.91 ha de fanete) si 56 fermieri din zona Pogany Havas (judetul Harghita) (98.95 ha de pajisti) au fost platiti in 2016 si in 2017 (80.000 Euro).


| Bugetul
    415000

| Parteneri
    Fundatia ADEPT Transilvania si Pogany Havas

| Website proiect
    www.fundatia-adept.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes