close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Intalnirea de astazi: Ziua Europeana a Muzicii.



| Organizator:
    Asociatia culturala Vis de Artist
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Proiectul a fost demarat pornind de la urmatoarele nevoi, care au fost identificate in timp, in cadrul proiectelor derulate de Asociatia culturala Vis de Artist:
-Insuficienta cunoastere la nivel local a personalitatilor culturale, respectiv a celor din domeniul muzical,
Lipsa unor actiuni cultural-artistice de calitate in care tinerii sa fie implicati,
Imposibilitatea tinerilor botosaneni de a fi in preajma unui artist muzician, care sa reprezinte un model pentru ei.
Asociatia culturala Vis de Artist a sarbatorit din 2007 si pana in prezent, in fiecare an, Ziua Internationala a Muzicii. Anul trecut, am decis sa ne focalizam atentia asupra personalitatilor muzicale locale in contextul Zilei Europene a Muzicii. De asemenea, am considerat ca aceasta zi, de 21 iunie, reprezinta momentul oportun de a realiza "intalnirea" artist-public.


| Scopul proiectului
    Scop:cresterea vizibilitatii culturii botosanene,implicand in realizarea activitatilor tineri voluntari,dar si personalitati din domeniu.Obiectivele proiectului:implicarea tinerilor in actiunile menite sa redescopere valorile locale ce au creat renumele cultural al Botosaniului prin promovarea pe plan national a imaginii culturale a orasului;sustinerea si promovarea tinerelor talente din diverse arii de manifestare artistica,de Ziua Muzicii Europene;responsabilizarea tinerilor artisti in comunicarea mesajului prin muzica;initierea unei interactiuni directe intre participant si spectatori.

Intalnirea de astazi: Ziua Europeana a Muzicii. Intalnirea de astazi: Ziua Europeana a Muzicii. Intalnirea de astazi: Ziua Europeana a Muzicii.

| Aria geografica
    judetul Botosani.

| Rezumat
    Proiectul si-a propus sa continue evenimentele culturale incluse in programul “Intalnirea de astazi”, pe care Asociatia culturala Vis de Artist s-a obisnuit sa le ofere comunitatii locale, cu o noua sarbatoare a culturii care a vizat publicul botosanean. Prima parte a proiectului a fost reprezentata de redactarea si publicarea unei brosuri, «Personalitati muzicale botosanene». Munca de cercetare a fost realizata de voluntari Vis de Artist, coordonaţi de d-na profesor Catalina Constantinovici şi domnul muzeograf Daniel Ciucalau. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate de Ziua Europeana a Muzicii (21 iunie) in Sala de festivitati a Muzeului Judetean Botosani. A doua parte a proiectului a fost constituita dintr- un Workshop muzical coordonat de catre violoncelistul Adrian Naidin, de recitalurile Vis de Artist şi al Ansamblului «Stejarelul» din Dumeni-judeţul Botosani, precum si de «Intalnirea cu Adrian Naidin» in care au fost prezentate rezultatele workshop-ului.
Un prim motiv pentru care acest proiect a fost necesar este legat de insuficienta vizibilitate a personalitatilor muzicale locale. Botosaniul nu este reprezentat in acest domeniu doar de catre George Enescu, ci si de o multime de alti muzicieni, compozitori, profesori si promotori ai vietii muzicale, multi dintre ei pe nedrept aflati intr-un con de umbra. Un alt motiv pentru care acest proiect a fost demarat il reprezinta necesitatea de a oferi posibilitatea tinerilor din Botosani de a se intalni cu o personalitate contemporana din lumea culturala, pe care sa o cunoască si care sa devina pentru ei un eventual model comportamental sau chiar profesional.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi au fost 17 tineri artisti voluntari, cu varste pana in 18 ani, si 21 de voluntari adulti, cu varste peste 20 de ani, care s-au implicat activ in organizarea si desfasurarea activitatilor. Toti acestia au realizat un numar de 54 de ore de voluntariat in perioada 20 mai – 10 iunie 2013 si 220 de ore in perioada 11 – 30 iunie 2013. In mod indirect au beneficiat de acest proiect spectatorii ce apreciaza arta, dornici de a urmari un eveniment cultural de calitate, in care traditionalul se completeaza armonios cu modernitatea.
Voluntarii Vis de Artist sunt incurajati anual prin actiuni care le evidentiaza efortul. In anul 2014 am realizat un clasament al voluntarilor, tinand cont si de implicarea lor in cadrul acestui proiect.


| Rezultatele proiectului
    Am pornit de la premisa ca nu ne cunoastem personalitatile muzicale botosanene. De aceea am realizat cercetarea pe care am mentionat-o si am indemnat tinerii sa participe activ la “descoperirea” muzicienilor cu care botosanenii se pot lauda. Astfel am evidentiat un numar de 34 de personalitati muzicale botosanene in cadrul activitatii de prezentare a acestora si in interiorul Brosurii.
Am realizat 90 de brosuri pe care am reusit sa le impartim atat celor prezenti la eveniment, cat si in institutii culturale din Botosani (Muzeul Judetean, Biblioteca Judeteana), Iasi (Biblioteca Universitatii de Arte “George Enescu”), precum si participantilor la Conferinta Internationala de Muzicologie "Romania muzicala si culturile invecinate: traditii, influente, identitati", Iasi, 4-7 iulie 2013.
Alte schimbari au fost observate in modul de perceptie a actului artistic de catre tinerii participanti. De asemenea, a crescut numarul voluntarilor Asociatiei, in urma chestionarelor completate. 14 persoane prezente la eveniment, alaturi de domnul Adrian Naidin, s-au manifestat dorinta de a ni se alatura in Campania noastra - "Voluntar pentru cultura".


| Bugetul proiectului (in RON)
    6941,76

| Parteneri
    Asociatia culturala Vis de Artist, in parteneriat cu Muzeul Judetean Botosani, cu sprijinul Primariei Municipiului Botosani si al Consiliului Local Botosani.

| Website-ul proiectului
    http://visdeartist.blogspot.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes