close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Saptamana pacientilor



| Organizator:
    Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Proiectul ”Saptamana pacientilor” a aparut din nevoia de informare a pacientilor si in special a celor cu boli cronice in ceea ce priveste drepturile lor. Multi pacienti au sunat la telefonul COPAC si semnalat o serie de probleme diverse in relatia cu sistemul de sanatate, care a aratat in cazul multora lipsa cunoasterii drepturilor lor si a sistemului de sanatate. Multi dintre ei nu stiau cui ar fi trebuit sa se adreseze in anumite situatii, unde sa isi depuna dosare, cereri, etc.
La randul lor, reprezentantii asociatiilor de pacienti nu au de multe ori ocazia de a discuta direct cu autoritatile cu cel mai mare nivel pentru a le prezenta problemele punctuale cu care se confruntă pacientii pe care ii reprezinta.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sa informeze pacientii ce drepturi au si sa popularizeze activitatea asociatiilor de pacienti.
Proiectul a mentinut atentia pe problemele pacientilor timp de o saptamana prin activitatile desfasurate, prin interviuri, articole in mass media si adus la discutii peste 200 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din intreaga tara cu reprezentantii autoritatilor, carora le-au putut pune intrebari despre situatii concrete. La sfarsitul intalnirii am realizat si trimis autoritatilor un document de pozitie cu principalele probleme ale pacientilor identificate.


Saptamana pacientilor Saptamana pacientilor Saptamana pacientilor

| Aria geografica
    Bucuresti, Alba Iulia, Deva

| Rezumat
    ”Saptamana pacientilor” si-a propus sa mentina atentia pe problemele si drepturile pacientilor timp de o saptamana, in care am organizat mai multe actiuni. Am inceput cu o conferinta de presa, in care am prezentat calendarul evenimentelor.
A fost realizat un clip de informare şi atragere de pacienţi şi organizaţii noi în COPAC (poate fi vizionat pe site-ul www.copac.ro), un pliant de informare asupra drepturilor pacienţilor şi o broşură de de prezentare COPAC. În zilele de 28 şi 29 martie 2014 a avut loc la Rin Grand Hotel Bucureşti Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (ediţia a V-a). Au participat aproximativ 200 de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară. Au fost prezenti si au dialogat cu participantii dr. Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentantul European Patient Forum, dr. Vasile Cepoi, in acel moment consilier pe probleme de Sanatate in Guvernul Romaniei, presedintele Consiliului National de Combatere a Discriminarii, etc.
Accesul la tratament este în continuare cea mai importantă problemă cu care se confruntă pacienţii cronici din România– a fost concluzia celor două zile de discuţii din cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
COPAC a prezentat în cadrul Forumului un Cod etic de conduită al asociaţiilor de pacienţi şi o platformă comună de acţiune a asociatiilor de pacienti.
Săptămâna pacienţilor a cuprins şi expoziţia “Portret de pacient cronic”, realizată de Cătălin Cazacu, care a avut loc pe 28 şi 29 martie 2014 la locul de desfăşurare al Forumului şi, în ziua de 30 martie 2014, în Centrul Vechi, împreună cu o campanie de informare şi atragere de noi membri. În Centrul Vechi au fost împărţite pliantele cu drepturile pacienţilor.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Reprezentantii asociatiilor de pacienti participanti la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti au putut dialoga si expune problemele pacientilor pe care ii reprezinta autoritatilor prezente la dialog. De asemenea, a fost elaborat un document de pozitie si inaintat autoritatilor cu problemele identificate in cele doua zile de discutii. De asemenea, prin mediatizare am crescut gradul de informare al publicului cu privire la drepturile pacientilor si activitatile desfasurate de asociatiile de pacienti.

| Bugetul proiectului (in RON)
    126000

| Parteneri
    Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei

| Website-ul proiectului
    www.copac.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes