close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Salubrizare Perimetru Lacul Morii



| Organizator:
    CSR MindSet
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Bucurestiul sta destul de prost la capitolul spatii de relaxare si mai ales zone destinate biciclistilor, iar multe dintre cele existente sunt insalubre si neingrijite. Exact aceasta era si situatia Lacului Morii, un spatiu unic prin suprafata si existenta unei"faleze" pe malul lacului, dar ingropat in gunoi menajer, moloz, cadavre de animale, pet-uri si alte deseuri.
Oportunitatea de a obtine finantare, pentru un proiect de salubrizare, a fost o solutie perfecta pentru a demara o actiune de voluntariat menita sa curete aceasta zon


| Scopul proiectului
    Proiectul a avut doua componente : pe de o parte salubrizarea zonei si pe de alta parte formarea constiintei civice in randul elevilor.
Proiectul si-a propus strangerea gunoaielor de pe intregul perimetru, cooptarea primariei sectorului 6, pentru preluarea deseurilor stranse de voluntari si transportul lor catre gropile de gunoi, si cooptarea elevilor Scolii I.G. Duca, a elevilor din alte institutii de invatamant si a locuitorilor din zona Lacul Morii


Salubrizare Perimetru Lacul Morii Salubrizare Perimetru Lacul Morii Salubrizare Perimetru Lacul Morii

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Initiativa proiectului a venit de la doi copii de 12 ani, elevi ai scolii I.G. Duca din Bucuresti, Alexandru State si Alexia Uscatu. Indemnati de profesoara de biologie, dna Ana Zarescu, au inscris proiectul de salubrizare a Lacului Morii, in programul Omul REinverzeste locul. Motivatia proiectului, asa cum a fost redactata de cei doi copii:
Lacul Morii este un lac de acumulare de pe raul Dambovita, format de acest rau, in spatele barajului Ciurel, in zona de veste a Bucurestiului. Barajul a fost executat in principal pentru protectia impotriva inundatiilor. Este cel mai mare lac din Bucuresti, avand o suprafață de 246 ha.
Perimetrul total al Lacului Morii masoara aproximativ 7 km lungime, iar suprafata de salubrizat are o latime aproximativa de 10 m. Spatiul este un element de atractie, in special pe timpul verii, cand este luat cu asalt de sute de oameni aflati in cautare de soare si de relaxare. Multi fac jogging, merg cu bicicletele sau pur si simplu se plimba, fiind un spatiu adecvat practicarii sporturilor in aer liber.
Noi insine, impreuna cu familiile noastre, mergem frecvent cu bicicletele pe malul acestui lac.
Din pacate, acest perimetru a fos amenajat doar in partea estica, acolo unde se invecineza cu Bdul Virtutii si Parcul Crangasi, restul perimetrului fiind total neglijat si folosit adesea drept “groapa de gunoi” improvizata, unde se arunca resturi menajere, moloz si peturi.
Mirosurile sunt adesea insuportabile, desi la doar cateva sute de metri se afla sediul Agentiei pentru Protectia Mediului.
Ne-am propus ca impreuna cu colegii, prietenii si vecinii nostri sa adunam gunoaiele din acest perimetru si sa cream un spatiu atractiv pentru toti cei ce cauta relaxare si o atmosfera de "mare" in mijlocul Bucurestiului.


| Date beneficiari
    Comunicarea proiectului prin afise distribuite in zonele din vecinatatea perimetrului Lacului Morii a urmarit atragere persoanelor care locuiesc in zona si care sunt interesati direct in curatarea si salubrizarea acestui spatiu.
Multi voluntari participanti erau locuitori ai cartierelor invecinate.


| Rezultatele proiectului
    Actiunea de salubrizare a perimetrului Lacului Morii a avut loc pe 23 noiembrie. Rezultatele au fost usor de observat, perimetrul devenind curat si propice folosirii lui pentru sport si relaxare.
S-au adunat peste 1000 de saci cu deseuri si gunoi menajer, intreaga cantiate fiind preluata de masinile societatii de salubrizare, aflata sub contract cu primaria sectorului 6.
Intr-o actiune de curatare/salubrizare a unei zone, rezultatele sunt vizibile imediat si extrem de motivante pentru cei implicati.
Rezultatele pe termen lung insa, nu sunt dintre cele mai bune, in lipsa unei educari civice a oamenilor si a implicarii Primariilor in doatrea cu cosuri de gunoi, golirea lor periodica si sanctionarea abaterilor a celor ce arunca gunoaie in locuri publice.
La actiune au participat peste 70 de voluntari, in mare parte elevi de la Scoala IG Duca Bucuresti si de la Liceul Tudor Vianu, dar si locuitori din zona spatiului pe care s-a desfasurat actiunea


| Bugetul proiectului (in RON)
    4372

| Parteneri
    Asociatia Salvati Delta si Dunarea

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes