close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ai grija de sanatatea ta!



| Organizator:
    Asociatia M.A.M.E.
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Principalul domeniul in care Asociatia M.A.M.E. isi desfasoara activitatea de 5 ani este cel al sanatatii, avand ca scop imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu probleme grave de sanatate care provin din medii defavorizate, in special copii. Echipa asociatiei a intrat in contact cu multi copii internati in sectiile de Pediatrie Oncologica si a remarcat din declaratiile parintilor faptul ca, in proportie de 40%, inainte de a fi diagnosticati cu cancer sau alte boli grave, ei aveau o alimentatie nesanatoasa si erau sedentari.

Pornind de la premisa ca este mult mai ieftin si mai usor sa previi decat sa tratezi, Asociatia M.A.M.E. a initiat proiectul “Ai grija de sanatatea ta!” ce a constat in organizarea unor workshop-uri pentru elevii Liceului Dumitru Dumitrescu Buftea privind importanta adoptarii unui stil de viata sanatos.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a constat in informarea si constientizarea grupului tinta (elevi-cadre didactice) de la Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu (Buftea, Ilfov) asupra beneficiilor unui stil de viata sanatos pentru a preveni aparitia in timp a unor afectiuni grave.

Obiectivele propuse:
1. Cresterea cu 30 % a numarului de elevi care fac miscare (in afara orelor de educatie fizica) timp de 30 min/zi, de 2 ori /saptamana;
2. Cresterea cu 20 % a numarului de elevi care consuma zilnic fructe si legume;
3. Cresterea cu 20% a numarului de elevi care consuma 2l de apa pe zi (fara bauturi soft).


Ai grija de sanatatea ta! Ai grija de sanatatea ta! Ai grija de sanatatea ta!

| Aria geografica
    Buftea / Ilfov

| Rezumat
    Asociatia M.A.M.E. este o organizatie nonprofit care lupta de 5 ani pentru sanatatea copiilor din Romania, sprijinind in mod special copiii diagnosticati cu cancer. Experienta castigata in cei 5 ani de activitate ne determina sa consideram ca cel mai eficient si ieftin mod de a mentine sanatatea este preventia bolilor prin educarea pacientului, ajutandu-l sa primeasca informatii medicale corecte, adaptate varstei sale, nevoilor si viitorului sau.

In Romania, cand spunem „sanatate” ne referim la servicii de sanatate, nu si la preventie. Din pacate, ultimele statistici arata ca o treime (34%) din populatia Romaniei este supraponderala, iar aprox. 20% sufera deja de obezitate. Obezitatea este factor de risc in aprox. 75% din bolile contemporane. Acestea sunt efecte ale ignorantei si/sau ale dezinformarii si ale lipsei banilor.

Tinand cont de toate acestea, Asociatia M.A.M.E. a implementat cu ajutorul programului de granturi Raiffeisen Comunitati 2013 proiectul “Alege un stil de viata sanatos” care a constat in organizarea in perioada 21 octombrie-13 decembrie 2013 a 10 ateliere (workshop-uri) de informare in Liceul "Dumitru Dumitrescu"-Buftea, cu scopul de a-i determina pe cei 500 de liceeni si 20 de cadre didactice sa constientizeze efectele negative ale alimentatiei nesanatoase si ale sedentarismului.

Prezentul proiect face parte dintr-o initiativa mai ampla a Asociatiei M.A.M.E., din campania de constientizare „Alege un stil de viata sanatos” care doreste sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste bolile cauzate de alimentatia nesanatoasa a copiilor si adolescentilor de astazi. In planurile de viitor ale Asociatiei este inclusa extinderea campaniei la nivel national.


| Date beneficiari
    10 voluntari liceeni si 3 cadre didactice din liceu, beneficiari ai proiectului “Ai grija de sanatatea ta!” au fost implicati la inceput in activitatea de promovare si informare a proiectului prin impartirea a 500 de flyere colegilor lor si prin lipirea a 20 de afise in liceu si in oras.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului “Ai grija de sanatatea ta!” sunt incurajatoare, iar obiectivele stabilite la inceputul proiectului au fost atinse. Mai exact, din cei 500 de elevi care au fost informati si invitati sa participe la cele 10 ateliere privind importanta unui stil de viata sanatos, au raspuns pozitiv 300 de elevi de la clasele a IX-a si a X-a din cadrul liceului Tehnologic Dumitru Dumitrescu Buftea. Dintre acestia, 100 au realizat schimbari majore, cu rezultate vizibile pe termen lung. Ca urmare a faptului ca au ascultat sfaturile specialistilor in nutritive si sport adusi de Asociatia M.A.M.E., au introdus zilnic in alimentatie fructe si legume, au inceput sa bea 2 litri de apa zilnic (exclus bauturi gazoase) si au ales sa faca miscare si in afara orelor de educatie fizica. Acest fapt a dus la scadere in greutate, imbunanatirea tonusului, redobandirea stimei de sine si a increderii in fortele proprii. Tot ca rezultat al proiectului, mentionam acordul partenerului (Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu) pentru sustinerea proiectului in liceu si in anul scolar 2014-2015.

| Bugetul proiectului (in RON)
    18575,00

| Parteneri
    Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu (Buftea) si Raiffeisen Bank

| Website-ul proiectului
    http://asociatiamame.com/proiecte/educatie/ai-grija-de-sanatatea-ta





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes