close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Actionam Responsabil! - Reteaua Sociala RSC



| Organizator:
    Actionam Responsabil - Reteaua Sociala RSC (JCI Romania)
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Proiectul rasp. dezideratelor Strategiei Lisabona, unde se stipuleaza faptul ca RSC e menita sa contribuie la dezv. durabila, dar si dezideratului Comunicarii CE privind RSC: Transformarea Europei intr-un pol de excelenta in resp. sociala(2006), prin care CE isi exprima sprijinul pt. formarea unei Aliante Europene in domeniul RSC – o organizatie deschisa a intrep. europene care promoveaza si incurajeaza actiunile RSC. Proiectul contribuie la realizarea ob. POSDRU, AP3-DMI3.3 si Cererii de propuneri de proiecte nr 93 prin crearea unei retele sociale la niv. national pt. promovarea si sustinerea initiativelor RSC inclusiv in dom. educational; dezv. capac. partenerilor sociali implicati prin furnizarea de asist. si consultanta si sprijinirea ONG-urilor pt. consolidarea cooperarii cu autorit. publice in vederea promovarii incluziunii sociale.

| Scopul proiectului
    Dezv. unui parteneriat cu 30 org. din Romania cu experienta relevanta, prin crearea unei retele de multiplicatori de informatie si diseminatori de experienta si dezv. ac. retele prin adaugarea ulterioara de noi membri;
Dezv. suportului metodologic pt. initierea si implementarea initiativelor RSC;
Stim. dezv. de initiative RSC si crearea oportunitatilor de transpunere a acestora in practica, inclusiv prin asist. metodologica si instruire;
Promovarea conceptului si initiativelor RSC, cu focalizare pe cele din dom. educational, prin campanii de informare, conferinte si elaborarea unui ghid RSC.


Actionam Responsabil! - Reteaua Sociala RSC Actionam Responsabil! - Reteaua Sociala RSC Actionam Responsabil! - Reteaua Sociala RSC

| Aria geografica
    Acoperire nationala, centre regionale in Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara, Craiova, Constanta si Ploiesti.

| Rezumat
    Proiectul este destinat promovarii dialogului social si solutionarii provocarilor cu care diferite organizatii se confrunta in implementarea initiativelor de resp. sociala. Obiectivul nostru este acela de a reuni cei mai reprezentativi specialisti din domeniul RS, alaturi de care sa punem bazele unei retele care sa asigure transfer de know-how, suport, informare si promovare constanta a RS, dar si a responsabilitatii individuale. In prezent, reteaua cuprinde 228 de membri, acestia comunicand in permanenta informatii, stiri si rapoarte de RSC prin platforma de socializare www.actionamresponsabil.ro, care a inregistrat, pana in prezent, o medie de 3500 vizitatori unici si 15000 afisari pe luna. In primele 15 luni de proiect, au avut loc 7 conferinte regionale, 2 conferinte nationale si o conferinta internationala, acestea reunind peste 750 de participanti, reprezentanti din corporatii, IMM-uri, patronate, asociatii si diverse organizatii ale societatii civile din Romania. In aug. 2010, am organizat si o prima serie de workshop-uri, in cadrul carora am reusit sa reunim 160 participanti si sa-i incurajam spre o abordare inovativa a initiativelor de CSR, cu accent pe sfaturi practice de abordare a oportunitatilor si provocarilor. Workshopurile au avut ca finalitate, printre altele, identificarea principalilor indicatori de bune practici in proiectele de RS dezvoltate in parteneriat. Pornind de la acestia, in perioada oct. 2010 – feb. 2012, am derulat cercetarea nationala “Identificarea bunelor practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala” (550 proiecte analizate).

| Date beneficiari
    Benef. au fost permanent incurajati sa se implice in org. evenim., prin lansarea de invitatii deschise pt. transmiterea de propuneri; o serie de reprezentanti din partea membrilor au fost prezenti la evenim. in calitate de vorbitori, avand posib. de a influenta in mod direct conceptul de evenim. si agenda de discutii. De asemenea, cercetarea vizand identif. de exemple de bune practici (demarata in oct. 2010) s-a realizat pornind de la o lista primara de indicatori realizata intocmai de benef. proiectului in cadrul primei serii de workshop-uri (cu sprijinul facilitatorilor). Prin crearea unui corp de experti-multiplicatori in domeniul RSC din randul personalului membrilor retelei, se va asigura disemin. si multiplicarea de informatii in mediile vizate si la nivelul comunit. locale si dupa finalizarea proiectului.

| Rezultatele proiectului
    Valoarea adaugata a proiectului: crearea unei retele sociale de RSC la nivel national in scopul promovarii si sustinerii initiativelor de RSC si a unui Portal web de RSC; crearea unui repertoriu national online al organizatiilor active RSC; facilitarea adoptarii standardului ISO 26000 si raportarea RSC conform GRI; crearea unei retele de centre regionale de resurse si asistenta in domeniul RSC; crearea unui corp de experti RSC cu rol de multiplicatori si diseminatori de bune practici si expertiza.
Proiectul faciliteaza accesul persoanelor din grupul tinta la informatii relevante si instruirea acestora in vederea dezvoltarii de competente pentru implementarea de proiecte de tip RSC, asigura diseminarea de informatii privind RSC si dezvoltarea suportului metodologic pentru initiativele de RSC si asigura resurse de informare si asistenta pe termen lung prin centrele regionale. Exista o nevoie reala de elaborare a unei metodologii unitare de RSC, pentru ca la momentul actual sunt conceptii diferite despre ceea ce RSC reprezinta.
Pe tot parcursul implementarii proiectului se va urmari ideea de “sa actionam impreuna”. Este o sintagma care urmareste acoperirea nevoilor comune ale categ. grupurilor tinta, implicarea in mod egal in retea, adoptarea modelului social european de RSC si elaborarea unei metodologii de RSC competitive si adaptate cerintelor partenerilor sociali si comunitatii.


| Bugetul proiectului (in RON)
    12983585

| Parteneri
    Junior Chamber International Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Asociatia Institutul pentru Politici Sociale

| Website-ul proiectului
    http://www.actionamresponsabil.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes