close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Third International Conference on Nordic and Baltic Studies in Romania



| Organizator:
    Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Criza economica pe care o traversam in prezent are o serie intreaga de consecinte globale si europene, adeseori resimtite atat la nivelul regiunii Balcanilor, cat si in arealul extins al Marii Baltice. Acestea sunt efectele unei crize ideologice care a premers si imbratisat criza economica, contribuind la generalizarea si multiplicarea acesteia. Conferinta si-a propus sa reuneasca experti din Romania, tarile baltice si nordice, Balcani, diverse alte state din Europa, precum si din Statele Unite, care sa discute in paralel consecintele acestor crize in cele doua regiuni avute in vedere, dezbatere menita sa reliefeze cauzele, consecintele si solutiile existente la nivel regional, cu posibile implicatii extraregionale.

| Scopul proiectului
    Obiectivul conferintei a fost acela de a incuraja dezbaterile cu privire la temele contemporane carora regiunile balcanica, baltica si nordica sunt nevoite sa le faca fata ca urmare a instabilitatii economice globale severe. Acestea includ sporirea importantei gruparilor politice extremiste cu scopuri violente din regiunea baltica, a gruparilor de crima organizata din Balcani ce actioneaza in Scandinavia, dar si intensificarea sprijinului de care statele din Balcanii de Vest se bucura din partea guvernelor din arealul Marii Baltice in ceea ce priveste integrarea lor in UE.

Third International Conference on Nordic and Baltic Studies in Romania Third International Conference on Nordic and Baltic Studies in Romania Third International Conference on Nordic and Baltic Studies in Romania

| Aria geografica
    Targoviste/Dambovita, Bucuresti, Iasi/Iasi, Constanta/Constanta, Cluj-Napoca/Cluj etc

| Rezumat
    Obiectivul conferintei a fost acela de a incuraja dezbaterile cu privire la temele contemporane carora regiunile balcanica, baltica si nordica sunt nevoite sa le faca fata ca urmare a instabilitatii economice globale severe. Acestea includ sporirea importantei gruparilor politice extremiste cu scopuri violente din regiunea baltica, a gruparilor de crima organizata din Balcani ce actioneaza in Scandinavia, dar si intensificarea sprijinului de care statele din Balcanii de Vest se bucura din partea guvernelor din arealul Marii Baltice in ceea ce priveste integrarea lor in UE.
Conferinta a abordat teme precum integrarea statelor balcanice in UE si/sau NATO, cu accent deosebit asupra capacitatii statelor care au incheiat de curand acest proces din Europa Central-Rasariteana si din regiunea Balticii de rasarit de a impartasi din experienta lor, temerile percepute in Scandinavia (in termeni economici, culturali, de securitate) in ceea ce priveste amenintarile survenite din partea actorilor statali si non-statali din Balcani, potentarea influentei extremei drepte in Balcani si in nordul Europei, legaturile care ar putea exista intre aceste grupari, strategiile de integrare a minoritatilor din cele doua regiuni ale Europei, retele de colaborare actuale si trecute la nivel guvernamental si non-guvernamental dintre cele doua areale, relatiile economice, politice, diplomatice dintre actorii din cele doua regiuni, chestiunea populatiei Roma si perceptia acesteia in Scandinavia etc. O masa rotunda la care sunt invitati reprezentantii diplomatici in Romania ai Estoniei, Finlandei, Letonei, Lituaniei, Norvegiei si Suediei va aborda tema integrarii minoritatilor in regiunea baltica si nordica a Europei.


| Date beneficiari
    Vorbitorii de la conferinta si de la dezbaterile care au avut loc, publicul aflat in sala, precum si cititorii revistei noastre au avut ocazia de a intervene in dezbateri, de a-si exprima opinii critice (esenta conferintei), de a publica recenzii si materiale critice cu privire la lucrarile publicate in Revista Romana de Studii Baltice si Nordice / The Romanian Journal for Baltic and Nordic Studies (2012)

| Rezultatele proiectului
    Conferinta a delimitat un spatiu de analiza si un spatiu conceptual adecvat problemei tratate, a analizat in detaliu cauzele, efectele, modalitatile de a intelege si de a aduce ameliorari la nivel regional si extraregional consecintelor crizei economice si ideologice pe care o traversam. Toate acestea dezbateri si solutii si-au gasit materializarea in publicatii care au contribuit la diseminarea mai larga a diagnozelor si solutiilor propuse.
Conferinta a abordat teme precum integrarea statelor balcanice in UE si/sau NATO, cu accent deosebit asupra capacitatii statelor care au incheiat de curand acest proces din Europa Central-Rasariteana si din regiunea Balticii de rasarit de a impartasi din experienta lor, temerile percepute in Scandinavia (in termeni economici, culturali, de securitate) in ceea ce priveste amenintarile survenite din partea actorilor statali si non-statali din Balcani, potentarea influentei extremei drepte in Balcani si in nordul Europei, legaturile care ar putea exista intre aceste grupari, strategiile de integrare a minoritatilor din cele doua regiuni ale Europei, retele de colaborare actuale si trecute la nivel guvernamental si non-guvernamental dintre cele doua areale, relatiile economice, politice, diplomatice dintre actorii din cele doua regiuni, chestiunea populatiei Roma si perceptia acesteia in Scandinavia etc. O masa rotunda la care au fost invitati reprezentantii diplomatici in Romania ai Estoniei, Finlandei, Letonei, Lituaniei, Norvegiei si Suediei a abordat tema integrarii minoritatilor in regiunea baltica si nordica a Europei.


| Argument
    Unicitatea acestei conferinte care atrage atentia asupra abordarilor asupra crizei economice si ideologice din doua regiuni ale Europei considerate traditional parte a periferiei Batranului Continent. Aducerea in prim-plan a unor interferente, corelatii regionale, legaturi transnationale, consecinte la o scara mai larga a unor procese mondiale si europene. Reunirea unor cercetatori importanti din domeniul temei tratate din 15 state, in special din Europa Nordica si Baltica, din Balcani, Germania, Marea Britanie, Polonia etc. Degajarea unor solutii de un interes general, care sa poata sa fie utilizate de decidentii din ambele regiuni.

| Bugetul proiectului (in RON)
    35521,17

| Parteneri
    Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, Universitatea Valahia Targoviste, Balkanalysis.com, Centrul pentru Cercetarea Istoriei Relatiilor Internationale si Studii Culturale „Grigore Gafencu”, Niro Investment Group, ambasadele Estoniei, Finlandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei, Suediei, Editura Cetatea de Scaun, Cambridge Scholars Publishing, Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste

| Website-ul proiectului
    http://www.arsbn.ro/conference-2012.htm





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes