close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fabrica de aer curat



| Organizator:
    Junior Achievement Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Problema impactului emisiilor de carbon asupra mediului a fost intens discutata de catre oamenii de stiinta,iar scaderea nivelului CO2 din atmosfera cu 30% pana in 2020 a devenit unul din obiectivele strategice ale UE.

In Romania media anuala de consum individual de CO2 este peste cea europeana(9,2t fata de 7t)ceea ce arata necesitatea unui set de masuri integrate si cu un impact pe termen lung la nivelul consumatorilor.O simpla campanie de ecologizare in absenta unor cunostinte despre mediu/resurse poate ramane un eveniment izolat,tot cum o abordare abstracta privind ecologizarea mediului fara actiuni concrete nu poate genera transformari vizibile.

Proiectul se concentreaza pe schimbarea treptata a comportamentelor participantilor,urmarind adoptarea de decizii informate de consum care sa duca la formarea inteligentei ecologice.


| Scopul proiectului
    Obiectiv general:Proiectul si-a propus ca cel putin 1000 de elevi sa fie pregatiti sa devina ambasadori ai consumului responsabil de resurse, sa invete practic cum sa contribuie direct la reducerea amprentei de carbon provenite din spatiul scolii si cel domestic si sa dezvolte comportamente de durata cu implicarea profesorilor si parintilor.

Obiective specifice
OS1:reducerea amprentei datorate comportamentelor de consum ale participantilor cu echivalentul anual a 500t
OS2:actiuni de reducere a amprentei implementate de catre elevi in cel putin 20 de scoli pana la finalul proiectului.


Fabrica de aer curat Fabrica de aer curat Fabrica de aer curat

| Aria geografica
    78 de localitati din 32 de judete din Romania

| Rezumat
    Nevoile adresate de proiect sunt generate de impactul comportamentelor de zi cu zi ale consumatorilor, care plaseaza Romania mult peste media europeana(7 tone de CO2 emise anual la nivel european comparativ cu media de 9,2 t de CO2 emise de un roman).Proiectul si-a propus implementarea unui mecanism de schimbare comportamentala in randul elevilor si profesorilor alaturi de familiile lor, pentru reducerea amprentei de carbon,folosind 2 tipuri de inteventie corelate: 1)formarea inteligentei ecologice: prin modulul educational Resursele, proiectul a urmarit ca elevii si familiile lor sa inteleaga concret modul in care stilul de viata si deciziile de consum au un impact asupra planetei si care sunt schimbarile comportamentale pentru a reduce acest impact; 2)implicare practica in reducerea impactului asupra mediului:competitia Fabrica de aer curat a oferit participantilor un cadru si o motivatie imediata pentru a pune in aplicare componenta educationala, mobilizandu-i sa reduca semnificativ emisiile din activitati si schimbari in stilul de viata si consum prin actiuni concrete. Rezultate:Proiectul : 1.a crescut nivelul de cunostinte si competente in randul a 46 profesori(competente de predare in domeniul educatiei ecologice) si 1390 de elevi din 38 de scoli/18 localitati care au primit gratuit suport didactic si training, respectiv manuale si program interactiv de invatare la clasa; 2.a derulat timp de 8 saptamani in 78 de localitati o campanie implementata de 123 de cadre didactice si peste 6200 de elevi din ciclul gimnazial din 102 scoli, bazata pe: a.Jurnalul de monitorizare a emisiilor si economiilor realizate in viata de zi cu zi de catre clasele organizate ca Fabrici de aer curat; b.activitati si evenimente locale de ecologizare(plantari de copaci,colectare deseuri).

| Date beneficiari
    Proiectul a implicat in mod direct profesorii (in urma trainingului, acestia au facilitat activitatile educationale la clasa, au realizat monitorizarea comportamentelor si au coordonat evenimente ecologice in scoala) si elevii (care au realizat reducerea de emisii prin schimbari de comportamente din viata de zi cu zi si au inregistrat in jurnal aceste schimbari).

De asemenea, proiectul a oferit si oportunitati de implicare a familiilor, printr-o scrisoare catre parinti care prezinta programul si anunta parintii despre natura schimbarilor din comportamentul elevilor, pentru ca acestia sa fie nu numai constienti de natura lor pozitiva si sa le permita, ci sa aiba si posiblitatea de a implica intreaga familie.


| Rezultatele proiectului
    Au fost atinse urmatoarele rezultate: 1)Dezvoltarea pachetului de materiale Fabrica de aer curat, alcatuit din: fise pentru intelegerea problemei amprentei si schimbarii climei; jurnal pentru inregistrarea economiilor de aer curat; scrisoarea de informare a parintilor. Acestea au fost puse la dispozitia cadrelor didactice in mod gratuit. 2) 153 de cadre didactice pregatite pentru derularea de programe educationale in domeniul ecologic. 3) peste 7200 de elevi care au dobandit cunostinte despre resurse si mediu, necesare pentru a lansa un proiect de reducere a amprentei; 4) Reducerea amprentei de carbon cu 674,5 tone (fata de 500 tone propuse initial); 5) Peste 20 de actiuni si evenimente ecologice suplimentare organizate de catre cadrele didactice si echipe pentru reducerea amprentei de carbon; 6) 35 de aparitii in presa, din care 3 in publicatii de specialitate, dedicate problemelor de mediu.

| Argument
    Originalitatea proiectului consta in exersarea de comportamente concrete pe termen scurt, pentru a forma schimbari comportamentale pe termen lung.

Acest obiectiv educational este urmarit in special printr-o abordare de tip “gamification”, inovativa in educatia din Romania: cu ajutorul profesorilor, elevii isi monitorizeaza la clasa comportamentul responsabil din viata de zi cu zi si acumuleaza puncte pentru diferitele comportamente, atingerea unor anumite niveluri de punctaj ducand la obtinerea unor “insigne”. Acest lucru a determinat un interes mult mai crescut al elevilor, iar impactul a fost multiplicat de faptul ca elevii au putut afla la sfarsitul proiectului, prin interpretarea punctajelor cu ajutorul unei formule de calcul, care a fost impactul lor in tone de CO2, oferind un feedback surprinzator si motivant.

Aceasta abordare este inovativa pentru invatamantul romanesc, inclusiv prin faptul ca Jurnalul este conceput ca un instrument simplu, usor de inteles si folosit de orice clasa independent de masura in care au acces la internet (materialele tiparite au fost distribuite gratuit).


| Bugetul proiectului (in RON)
    130000

| Parteneri
    Partener principal: Mega Image; Partener in implementarea programelor educationale: Ministerul Educatiei Nationale

| Website-ul proiectului
    http://www.jaromania.org/elevi/pagini/fabrica-de-aer-curat





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes