close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Clubul de Educatie Alternativa



| Organizator:
    Fundatia Policy Center for Roma and Minorities
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In cartierul Ferentari, un numar semnificativ de persoane rome si ne-rome traiesc intr-un cerc vicios al marginalizarii. Cladiri supra-aglomerate si degradate reprezinta standardul de locuire in aceasta comunitate dezavantajata. Oportunitatile copiilor sunt reduse, aceztia riscand sa parcurga traseul nefericit al vietii unora dintre parinti. Multe familii sunt destramate, iar in unele cazuri atentia parintilor este îndreptata spre probleme care tin de supravietuire. Viata de ghetou nu le ofera copiilor modele pozitive care sa le schimbe perspectivele in comunitate si in scoala, rezultand un grad ridicat de abandon scolar. Deficitul educational in randul parintilor ridica bariere in ajutorul dat copiilor la efectuarea temelor. Atitudinea profesorilor fata de copiii din ghetou este puternic influentata de prejudecatile fata de romi.

| Scopul programului
    Scop: facilitarea integrarii sociale a copiilor, prin pilotarea unei abordari educationale non-formale, care sa contribuie la dezvoltarea de abilitati de viata si la îmbunatatirea participarii si rezultatelor scolare. Obiective: dezvoltarea de abilitati de viata prin activitati educationale non-formale si remediale; imbunatatirea participarii si a rezultatelor scolare in randul copiilor, prin intermediul unei abordari educationale non-formale si remediale integrate, adaptate nevoilor de dezvoltare ale acestora; incurajarea cetateniei active in randul parintilor si combaterea stereotipurilor.

Clubul de Educatie Alternativa Clubul de Educatie Alternativa Clubul de Educatie Alternativa

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Nevoile identificate: saracie, risc de abandon scolar, lipsa educatiei, lipsa de perspective, motivatie scazuta in randul copiilor, discriminare, lipsa modelelor pozitive.
Obiectivele vizate: Dezvoltarea unui mediu educational creativ, inovativ, sigur pentru copiii romi si ne-romi din ghetoul din Ferentari, in cadrul Scolilor Gimnaziale nr. 136/2/148 menit sa raspunda nevoilor de invatare si dezvoltare ale acestora;imbunatatirea situatiei scolare, prezentei scolare si absolvirii in randul copiilor romi si ne-romi din comunitatea dezavantajata din Ferentari; dezvoltarea de abilitati de viata in randul copiilor din ghetoul din Ferentari prin educatie non - formala; stimularea participarii active a parintilor in educatia copilului; combaterea atitudinilor negative in randul cadrelor didactice si a publicului larg fata de minoritatea roma.
Activitati: ateliere de educatie non - formala (arta, cultura, recreative si creative); ateliere de educatie remediala si ajutor la lectii; mentorat; tabere; evenimente in comunitate; campanii de combatere a atitudinlor negative; pregatire personal/ cadre didactice; competitii; organizare comunitara (Clubul Mamelor).
Rezultate principale: imbunatatirea participarii si rezultatelor scolare, dezvoltarea de abilitati de viata si valori in randul copiilor, dezvoltarea de perspective, cresterea motivatiei de a ramane in scoala, dezvoltarea increderii in sine, obtinerea de premii in cadrul competitiilor nationale de street dance, recunoastrea nationala si internationala a programului ca model de buna practica, implicarea a 15 parinti in activitati cu copiii, implicarea voluntarilor si sustinatorilor in activitatile clubului.


| Date beneficiari
    1.350 copii romi si ne-romi aflati in situatie de risc, din ghetoul din Ferentari, cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani, elevi ai Sc. Gimnaziale nr. 136, 2, 148
2. 25 parinți, cu precadere mame rome si ne-rome din ghetoul din Ferentari (acestea sunt mai prezente in viata copilului, luand in considerare profilul socio-economic precar al acestora: nu au un loc de munca, intampina dificultatii in a accesa un serviciu, au un nivel scazut de educatie, sunt casnice, sunt pedispuse la imbolnavire datorita conditiilor precare de locuire, sunt victime ale violentei domestice, sunt principalele responsabile pentru cresterea copiilor)
3. 30 cadre didactice din Sc. Gimnaziale nr. 136, 2, 148


| Rezultatele programului
    1. imbunatattirea participarii si a rezultatelor scolare in randul copiilor;
2. cresterea motivatiei copiilor de a petrece mai mult timp in scoala;
3. imbunatatirea disciplinei si a comportamentului copiilor;
4. itmbunatairea stimei de sine, a lucrului in echipa, a comunicarii, a motivatiei de a invata, dezvoltarea perspectivelor de viitor, a increderii in sine, dezvoltarea abilitatilor si talentelor in sport si arta.
5. formarea unei trupe de street dance, Born4Trouble, care a obtinut numeroase premii la competitii nationale;
6. 25 de parinti participa se implica activ in CEA si in comunitate, desfasurand activitati de organizare comunitara;
7. 4 femei din comunitate lucreaza zilnic cu copiii, in calitate de angajati;
8.3 campanii de advocacy implementate de Clubul Mamelor, in perioada 2013-2014, prin care, 2t de femei din comunitate au reusit sa mobilizeze autoritatile publice locale sa amenajeze si sa puna la dispozitia publicului larg singurul parc din zona Aleea Livezilor si sa faciliteze paza in Sc. nr. 136.
9. CEA implicat intr-o campanie europeana de combatere a rasismului si discriminarii prin fotbal, initiata de UEFA – We are Football People.
10. CEA promovat ca exemplu de buna practica la nivel national si international.
11. copiii vad CEA ca pe un spatiu benefic in care se pot dezvolta datorita atentiei individuale si a metodelor educationale inovatoare.




| Bugetul programului (in RON)
    2237850

| Parteneri
    European Roma Grassroots Organizations Network (ERGO), Asociația Națională de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) , Primaria Sectorului 5, Scoala Gimnaziala nr. 136, Scoala Gimnaziala nr. 2, Scoala Gimnaziala nr. 148, Asociatia Ikhaya Drum

| Website-ul programului
    https://www.facebook.com/ClubulDeEducatieAlternativa?fref=ts





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes