close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Schimbarea Legii Voluntariatului in Romania



| Organizator:
    Federatia VOLUM
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    La nivel european este subliniata importanta ca fiecare stat membru al Uniunii Europene sa-si asume pe agenda publica o dezvoltare a infrastructurii de voluntariat, si sa promoveze voluntariatul ca o componenta importanta a cetateniei active. Cadrul legal pentru voluntariat in Romania era reglementat prin legea 195/2001,care prezinta unele neclaritati si sincope, nefiind aliniata contextului european de voluntariat.Astfel, in perioada 2010-2012 Federatia VOLUM impreuna reprezentanti ai sectorului neguvernamental, ai sectorului public si celui privat au derulat numeroase consultari publice la nivel national in legatura cu un proiect legislativ pentru realizarea unei noi legi a voluntariatului, care sa inlocuiasca legea voluntariatului 195/2001.

| Scopul proiectului
    Scopul initiativei de advocacy a fost modificarea Legii Voluntariatului 195/2001 republicata si modificata, urmarind modificari pe urmatoarele teme:
• Imbunatatirea si armonizarea cadrului legislativ pentru voluntariat
• Imbunatatirea mecanismelor de gestionare a cererii si ofertei de voluntariat
• Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala
• Dezvoltarea unui sistem de recunoastere a competentelor dobandite prin voluntariat
• Cresterea gradului de recunoastere a valorii voluntariatului
• Cresterea calitatii lucrului cu voluntarii


Schimbarea Legii Voluntariatului in Romania Schimbarea Legii Voluntariatului in Romania Schimbarea Legii Voluntariatului in Romania

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    In 2009,ONG-uri din Romania au inceput dezbateri pe tema neconcordantelor si lipsurilor legii Voluntariatului existente,legate de voluntari si organizatii gazda.Initiatorul (2009)a fost ProVobis-Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. In 2010 se infiinteaza Federatia VOLUM(25 de ONG-uri fondatoare) si preia procesul de advocacy si il implementeaza cu partenerii sai.Nevoia:normalizarea contextului legislativ al voluntariatului din RO,adaptarea lui la contextul european,promovare nationala. Scopul initiativei:modificarea Legii Voluntariatului 195/2001,prin-Imbunatatirea cadrului legislativ pentru voluntariat,Imbunatatirea mecanismelor de gestionare a cererii si ofertei de voluntariat,Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala,Dezvoltarea unui sistem de recunoastere a competentelor dobandite prin voluntariat,Cresterea gradului de recunoastere a valorii voluntariatului,Cresterea calitatii lucrului cu voluntarii.
Din mai 2009-iunie 2014,VOLUM a parcurs etapele: dezbateri si consultari publice(379 participanti),campanii de consultare(229 voluntari,106 ONG-uri),15 mese rotunde, dezbateri parlamentare cu reprezentati ai mediului privat,institutional, ONG-uri, deblocarea legii de la ANST prin initierea de discutii institutionale pentru asumare politica a obiectivelor(cu sprijinul MTS),11 intalniri cu deputati PSD, PNL, PC si UDMR,legea ajunsa la cabinetul premierului, 106 senatori si deputati care si-au asumat legea,demararea impreuna cu TVR a unei campanii TV de promovare a voluntariatului(3 luni),adoptarea legii voluntariatului 78/2014 de catre Parlament.
Rezultate ale campaniei :adoptarea legii voluntariatului 78/2014,cresterea notorietatii voluntariatului in Romania,dupa 4 ani de efort sustinut al VOLUM si partenerilor,ca promotori ai campaniei.


| Date beneficiari
    -peste 500 de participanti la consultari publice
-peste 60 de intalniri institutionale cu deputati, senatori, grupuri parlamentare, ministere, comisii parlamentare si consilieri ai diverselor institutii, dintre care 30 de intalniri au fost doar la Parlamentul Romaniei in cadrul celor 9 comisii parlamentare in care s-a discutat Legea
-8 Ambasadori ai Voluntariatului implicat in comunicari publice - Raed Arafat, Margareta Pislaru, Zoli Toth, Damian Draghici, Valeria van Groningen, Irina Pacurariu, Marius Manole si Calin Goia


| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate ale campaniei sunt adoptarea noii legi a voluntariatului 78/2014 si cresterea notorietatii voluntariatului in Romania. Este rezultatul a 4 ani de efort sustinut din partea Federatiei VOLUM ca promotor al campaniei, si a partenerilor sai. Efortul a fost unul cros-sectorial, fiind implicati reprezentanti din sectorul nonprofit, institutii publice si companii. Presa a avut un rol considerabil in proces, punand in valoare eforturile noastre, si importanta voluntariatului ca integrator de valoare sociala si economica.
Obstacolele institutionale le-am depasit cu sprijinul secretarilor de stat (MTS si MMuncii) cu care am colaborat, a Directorului ANPCDEFP si echipei de acolo, si cu sprijinul presei. O persoana cheie care ne-a sprijinit prin contacte, vizibilitate si sprijin institutional a fost Raed Arafat.
Obstacolele politice le-am depasit invatand zi de zi lectia ”mersului pe sarma”, a gestionarii orgoliilor si a negocierii pozitiei si termenilor nostri.
Concluziile noastre ca echipa in urma procesului, invatate prin experienta:
-Increderea in cauza ta este cea care te motiveaza indiferent de contextul in care te afli
-Perseverenta este ingredientul cheie
-Expertiza este fundamentul, pentru ca nu ti-o poate lua nimeni
-Colaborarea ”pe bune” si autentica, cu intelegerea orgoliilor si intereselor fiecarei parti implicate si deschiderea de a le intelege si gestiona, ca promotor al unei cauze nationale, este singura cale de a produce o schimbare reala de sistem.



| Bugetul proiectului (in RON)
    0,00

| Parteneri
    Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat,Ministerul Tineretului si Sportului,Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP),Stirile TVR

| Website-ul proiectului
    www.federatiavolum.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes