close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Voluntar de profesie



| Organizator:
    Fundatia Vodafone
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In urma unui studiu realizat, nr tinerilor voluntari a ajuns numai la 29% in 2010. Totodata, numeroase org guvernamentale avertizeaza ca interesul pentru voluntariat a scazut in perioada 2011 – 2012, pe fondul crizei economice. ONG-urile din Romania se confrunta cu lipsa voluntarilor pentru proiectele in domeniile sanatate, educatie, prevenirea abandonului familial, prog pentru tineri cu dizabilitati sau batrani.
Fundatia Vodafone si-a propus odata cu lansarea programului, sa contribuie la revitalizarea culturii voluntariatului. In Romania, persoanele care lucreaza ca voluntari, lucreaza pe perioade mici de timp, de la cateva zile la maxim o luna de zile.
Programul Voluntar de profesie ofera posibilitatea celor care considera voluntariatul un mod de viata, sa poata lucra ca voluntari pe o perioada mai lunga de timp.


| Scopul programului
    Programul Voluntar de profesie si-a propus sa aduca in fata ONG-urilor oameni care isi doresc sa lucreze intr-o organizatie non profit si nu au avut timpul necesar, pentru a pune in slujba beneficiarilor ONG-ului expertiza lor profesionala si experienta acumulata intr-un domeniu sau altul.
Un alt obiectiv a fost extinderea programelor de voluntariat la mai multe domenii, cum ar fi sanatate, prevenirea abandonului familial, tineri cu dizabilitati.
De asemenea, un alt scop a fost promovarea activitatii ONG-urilor si prin intermediul proiectelor voluntarilor acceptati in program.


Voluntar de profesie Voluntar de profesie Voluntar de profesie

| Aria geografica
    la nivel national

| Rezumat
    Programul Voluntar de profesie se adreseaza persoanelor care si-au dorit dintotdeauna sa lucreze intr-o organizatie nonprofit si nu au avut posibilitatea. Totodata, se adreseaza persoanelor care doresc sa lucreze in proiecte de voluntariat. In program se poate inscrie oricine, indeplinind o singura conditie: sa renunte pe perioada programului de voluntariat la locul de munca. Persoanele care se inscriu in program trebuie sa realizeze un proiect impreuna cu organizatia non profit cu care se inscrie in program. ONG-urile trebuie sa isi desfasoare activitatea in domeniile sanatate, educatie, prevenirea abandonului familial, programe pentru copii si tineri cu dizabilitati sau pentru varstnici. Intrucat perioada de voluntariat este de sase luni, Fundatia Vodafone asigura salariile voluntarilor si cheltuielile administrative.

Anul trecut, programul s-a desfasurat in perioada septembrie 2011 – martie 2012. In fiecare an, Fundatia Vodafone pune la dispozitie 18 locuri in acest program, pentru o perioada de sase luni.
Pana in prezent, aproximativ 700 de oameni s-au inscris in programul Voluntar de profesie.

Fundatia Vodafone a lansat acest program pentru a atrage atentia asupra numarului mic de voluntari implicati in diferite proiecte ale organizatiilor non profit si pentru a-i ajuta pe cei care isi doresc sa lucreze in ONG-uri din Romania pentru o perioada mai lunga de timp.


| Date beneficiari
    Fiecare voluntar de profesie a avut beneficiari diferiti: copii proveniti din familii dezavantajate; categoriilor sociale defavorizate, aflate in situatie de risc; copii care au pierdut sau risca sa piarda ingrijirea familiei lor biologice; copii abandonati sau care locuiesc pe strada; persoane aflat in situatii de dezastre (calamitati naturale); scolari; persoanelor afectate/infectate cu HIV; copii cu dizabilitati locomotorii si psihice; familiile care trec prin drama pierderii unui copil; copiii si bolnavilor de leucemie/cu cancere ale sangelui/cancer; copii cu autism sau sindrom Down.

| Rezultatele programului
    Avand in vedere ca in programul Voluntar de profesie s-au desfasurat 30 de proiecte, rezultatele sunt diferite. Cele mai importante sunt:
1. Campania de strangere de fonduri pentru Constructia primului centru pentru diagnosticarea si tratarea cancerului limfatic, la Timisoara - peste 1 milion Euro in numai 5 luni
2. Constructia Centrului mai sus mentionat in anul urmator al progr Voluntar de profesie
3. Realizarea primului workshop de muzica pentru copiii proveniti din familii sarace ale sectorului 5, la Asociatia Sf. Stelian
4. Strangerea de fonduri pentru construirea caselor pt familii sarace, impreuna cu Habitat for Humanity
5. Realizarea unui proiect de educatie important pentru o comunitate formata din copii abandonati din Cisnadie, impreuna cu SOS Satele Copiilor Cisnadie
6. Realizarea Programului de Testare si Consilere pentru virusurile HIV/HVB/HVC in Constanta si Tulcea
7. Realizarea unui workshop intercultural realizat impreuna cu Ambasada Braziliei la Bucuresti si liceul Cervantes pentru copii din familii defavorizate din sectorul 5
8. Realizarea a 10 emisiuni despre proiectele voluntarilor la Antena 2 si Prima TV.


| Bugetul programului (in RON)
    1300000,00

| Parteneri
    In program nu exista parteneri, sunt doar ONG-urile pt care lucreaza voluntarii de profesie. Din 2010, acestea au fost: SOS Satele Copiilor, Asociatia Sf. Stelian, Fundatia Edelweiss Sibiu, Fundatia Special Olympics, Fundatia World Vision, Habitat for Humanity, Handicap Romania Curtea de Arges, Asociatia Salveaza Vieti, Fundatia Touched Romania, Asociatia Romana pentru Educatie si Dezvoltare Targoviste, Fundatia Baylor Marea Neagra Constanta, Asociatia Little People Romania, Hope and Homes for Children, Fundatia Chance for life, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, Centrul Horia Motoi

| Website-ul programului
    www.fundatia-vodafone.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes