close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RECICLETA



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Recicleta s-a nascut ca reactie la contextul economic actual al managementului deseurilor si vizeaza colectarea cantitatilor mici de deseuri de hartie si PET de la companii care nu sunt deservite de nicio forma de colectare selectiva. Colectorii specializati se deplaseaza doar pentru cantiati care depasesc sute de kg, deoarece doar astfel este rentabil pentru ei din punct de vedere economic. Cantitatile mici ajung astfel la groapa de gunoi.

Sunt peste 5000 de persoane in situatie de risc in Bucuresti care au nevoie de programe de integrare socio-profesionala. Recicleta ofera 2 locuri de munca pentru acestia si ii ajuta sa mentina un loc de munca legal si sa beneficieze de consiliere.
De asemenea Bucurestiul este unul din cele mai poluate capitale europene. Recicleta propune si promoveaza un mijloc de transport nepoluant.


| Scopul programului
    Proiectul a fost gandit pentru firmele mici din Bucuresti, care nu genereaza cantitati suficiente de deseuri pentru a beneficia de transport din partea altor colectori. Obictivul este implicarea in Recicleta a cat mai multe companii (500 la sfarsitul 2012).
De asemenea ne dorim crearea unui nou loc de munca pentru persoanele defavorizate la sfarsitul anului(3 angajati sfarsitul 2012).
Strategic, pe termen mediu Recicleta are ca obiectiv extinderea la nivelul intregului Bucuresti.


RECICLETA RECICLETA RECICLETA

| Aria geografica
    Bucuresti - Sectorul 1

| Rezumat
    Recicleta s-a nascut ca reactie la contextul actual al managementului deseurilor si vizeaza colectarea cantitatilor mici de deseuri de hartie si PET de la companii care nu sunt deservite de nicio forma de colectare selectiva. Colectorii specializati se deplaseaza doar pentru cantiati care depasesc sute de kg, deoarece doar astfel este rentabil pentru ei din punct de vedere economic. Cantitatile mici ajung astfel la groapa de gunoi.

Pentru a adauga proiectului nota de originalitate si stiind traditia tarilor vestice in ceea ce priveste transportul sustenabil am ales ca transportul deseurilor sa se faca cu o cargo-bicicleta. Contextul orasului Bucuresti cu peste 2 milioane de masini ne-a incurajat si mai mult sa promovam ideea de transport sustenabil si sa incurajam folosirea cargo-bicicletelor pentru orice tip de activitate.

Angajatii sunt persoane defavorizate, din categorii sociale aflate in dificultate, la limita excluziunii sociale, fara studii si fara o calificare profesionala, care au astfel un loc de munca stabil si legal.

Pana in prezent s-au colectat 85470 kg de hartie de la 242 de companii inscrise. Am salvat 1350 de copaci, si am scutit atmosfera de 118 tone de CO2 si metan care nu mai sunt emise la groapa de gunoi prin descompunerea hartiei la groapa de gunoi, precum si din transportul neutru in carbon, in locul unui autoturism folosit cu acelasi scop.

De asemenea ne-am implicat in promovarea cargo-bicicletelor ca mijloc de transport verde prin incurajarea utilizarii bicicletei.


| Date beneficiari
    RECICLETA este adresat companiilor care genereaza cantitati mici de deseuri si care ajung la groapa de gunoi. Prin serviciul de colectare pe care il oferim propunem o solutie la aceasta nevoie identificata. Initial interesul companiilor a fost scazut dar sub presiunea legislatiei deseurilor au devenit tot mai interesate de reciclare si in prezent sunt 250 de firme inscrise.

O alta categorie de beneficiari sunt persoanele defavorizate care sunt angajate sa conduca cargo-bicicletele si care au astfel un loc de munca care le permite o anumita stabilitate financiara si integrare socio-profesionala. In prezent sunt 2 angajati in dificultate.

Mediul este un alt beneficiar prin scutirea in atmosfera a 118 tone de CO2 si metan prin devierea de la groapa de gunoi unde s-ar descompune, precum si din transportul sustenabil.


| Rezultatele programului
    Dublarea zonei de colectare din sectorul 1 si extinderea serviciului de colectare si pentru companiile din alta arie.
Pana in prezent s-au colectat 85.470 kg de hartie de la 242 de companii inscrise. Am salvat 1350 de copaci, si am scutit atmosfera de 118 tone de CO2 si metan care nu mai sunt emise la groapa de gunoi prin descompunerea hartiei si din transportul neutru in carbon, in locul unui autoturism folosit cu acelasi scop.

In paralel pe parte sociala au fost angajate 2 persoane care au beneficiat de un loc de munca legal si stabil, precum si de consiliere profesionala.




| Bugetul programului (in RON)
    238797

| Parteneri
    SoS Satele Copiilor, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Biciclop, Rangali, Antalis, RBS

| Website-ul programului
    http://www.viitorplus.ro/recicleta





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes