close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau si eu sa merg la scoala



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Copiii inscrisi in programul de imbunatatire a accesului la educatie si prevenire a abandonului scolar si familial sunt in cea mai mare parte din judetul Galati, din familii sarace, care traiesc cu maxim 180 ron/luna/membru de familie.
Teoretic scoala este gratuita in Romania, insa toata lumea este constienta ca parintii trebuie sa cheltuiasca cel putin 250 lei pentru uniforma, ghiozdan, rechizite, fara a mai pune la socoteala auxiliarele sau caietele suplimentare. Pentru familiile sustinute de organizatie, suma de 150 lei echivalenta achizitionarii numai a rechizitelor necesare la inceputul anului scolar reprezinta un efort considerabil, imposibil de realizat multe ori, mai ales in conditiile in care au doi - trei sau mai multi copii.
Rata abandonului scolar este in crestere iar saracia este un factor principal.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de a sustine si a asigura dreptul copiilor la educatie, de a-i ajuta astfel pe copiii vulnerabili sa isi continue educatia.
Obiectivul 1: Strangerea a 100 de ghiozdane echipate (sau echivalentul in lei) pentru a fi distribuite catre copii din familii sarace.
Obiectivul 2: Constientizarea comunitatii asupra problemei si 10 aparitii mass-media pentru a populariza campania si implicit dreptul copiilor saraci la educatie.


Vreau si eu sa merg la scoala Vreau si eu sa merg la scoala Vreau si eu sa merg la scoala

| Aria geografica
    judetul Galati

| Rezumat
    Spre sfarsitul verii anului trecut, cand toti parintii isi pregateau copiii pentru inceputul unui nou an scolar cumparandu-le cele necesare, ne-am propus sa atragem atentia asupra copiilor ce isi doresc sa mearga la scoala dar situatiile dificile din punct de vedere financiar in care se gasesc familiile lor ii impiedica sa fie pregatiti de scoala si sa se bucure pe deplin de dreptul lor la educatie. Asa am inceput campania “Vreau si eu sa merg la scoala!” implicand comunitatea locala. Ne-am propus sa strangem ghiozdane, rechizite scolare sau orice suma echivalenta acestora, pentru sustinerea inceputului de an scolar al copiilor pe care Fundatia ii are in grija. Am considerat intotdeauna ca este foarte importanta implicarea comunitatii in rezolvarea problemelor sociale, oferirea de oportunitati pentru a produce schimbarea.
In urma campaniei, desfasurata practic on line prin postarile pe site-ul nostru, pe Facebook, prin articole/promovari in mediul on line sau in media locala din Galati, printre prieteni si cunoscuti, prin colaboratori persoane juridice, pana la sfarsitul campaniei 150 de copii din orasul Galati si din sate unde lucram, au fost fericiti sa primeasca ghiozdane si rechizite pentru un nou an scolar.
„Acum, si eu si fratii mei putem merge cu totii la scoala. Aveam un singur ghiozdan vechi pe care il imparteam, il luam pe rând, eu lunea si martea, iar ei zilele urmatoare”, a spus Andrei*, în varsta de 10 ani.
”Cand invat simt ca sunt libera, ca am aripi.” Elena, 9 ani

Dintre cei 350 de copii ajutati lunar in programele sale de Fundatia Inima de Copil, aproximativ 250 sunt copii din familii in dificultate pentru care abandonul scolar si familial este un risc real si major.


| Date beneficiari
    O parte dintre beneficiarii indirecti, si anume donatorii, au avut prilejul sa inmaneze ei insusi ghiozdanele catre copiii, sa discute cu ei, sa le afle visele si dorintele.
Mai mult decat atat, unii dintre donatori si-au mobilizat la randul lor colegii de serviciu sau de scoala, prietenii sau familia.


| Rezultatele proiectului
    150 de copii din municipiul Galati, orasul Tecuci, comunele Pechea,Liesti,Costache Negri, Frumusita, Grivita, Tepu, Sendreni, Barcea,copii din judetul Vaslui au primit ghiozdane si rechizite necesare pentru noul an scolar, in urma campaniei “Vreau si eu sa merg la scoala!”
Pana la final campania a mobilizat 46 donatori persoane fizice care au facut donatii in nume personal sau in numele grupului de prieteni/ colegi de serviciu/ de scoala/ rude, 4 firme/institutii (BRD, GSK&Europharm, Chilli Ideas si Primaria Galati), 1 scoala si peste 100 – parinti, copii, cadre didactice implicate, 20 voluntari implicati in pregatirea si distribuirea ghiozdanelor si rechizitelor pentru copii dintre care 10 din cadrul GSK&Europharm.
Cei de la GSK&Europharm au ales nu numai sa doneze ghiozdane complet echipate pentru 20 de copii de la Centrul de zi Pechea, ci sa petreaca o zi in compania acestora cu jocuri, activitati libere, dar si experimente de biologie, plantare de trandafiri, masa de pranz, suc, prajiturele.
5 mamici, cadre didactice si copii de la Scoala 7 Galati au facut si vandut prajituri de casa si au donat 700 lei pentru campanie.
S-au strans donatii in bani –1900 lei, sustinere de la companii pentru rechizite, ghiozdane, jocuri si derulare activitati comune ale voluntarilor din companii cu copiii – 8000 lei, donatii in natura de la persoane fizice evaluate la 6500 lei, contravaloare timp alocat de voluntari 3260 lei. Total – 19660 lei.
Au existat 15 aparitii in mass media locala sau presa on line, in plus pe site-ul, in newsletterul organizatiei si promovarea pe pagina nostra de FB


| Bugetul proiectului (in RON)
    250 lei

| Parteneri
    Fundatia Inima de Copil si persoane din comunitatea locala

| Website-ul proiectului
    http://inimadecopil.ro/index.php/2013-03-23-13-30-55/stiri/item/155-vreau-si-eu-sa-merg-la-scoala http://inimadecopil.ro/index.php/2013-03-23-13-30-55/stiri/item/158-sansa-la-educatie





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes