close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Locuire de urgență și servicii medico-sociale pentru persoanele fără adăpost din Mun. Iași, pe durata stării de urgență



| Organizator:
    Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    In plina pandemie, in Iasi existau sute de persoane fara adapost, capacitatea serviciilor de gazduire si sprijin fiind total insuficienta, in raport cu nevoile reale. Exista un singur serviciu public pentru aceste persoane cu o capacitate de 80 locuri, precum si un serviciu al Fund. Emmaus cu o capacitate de 15 locuri. Nevoia de asistenta imediata a aparut in 2020, cand PAFA de pe raza municipiului au fost relocate fortat de Pol. Locala intr-o locatie improprie de la marginea Iasiului, urmare a starii de urgenta. La interventia ONG-urilor din Iasi (SVA, FONSS, Fund. Emmaus) s-a reusit anularea relocarii fortate si s-a decis mutarea PAFA in fosta Baie Publica din Iasi, unde au fost amenajate in urgenta 30 de locuri de cazare temporara, dotate si intretinute cu sprijinul societatii civile.

| Scopul proiectului
    Scop:sprijinirea PAFA, victime violenta domestica si alte grupuri vuln. din Mun Iasi, pt obtinerea unei solutii decente de locuire de urgenta,sprijin socio-medical pt depasirea situatiilor critice in care se afla. Ob: Asigurare unui spatiu decent de locuire de urgenta pentru grupul tinta, pe durata starii de urgenta; Asigurare serv. de suport pt grupul tinta, pt rezolvarea cat mai rapida a situatiei de criza in care se afla, ori referirea lor catre serv. adecvate, pe termen lung;Mobilizarea si coordon. interventiilor sociale destinate PAFA, oferite de aut. publice si ONG, in starea de urgenta

Locuire de urgență și servicii medico-sociale pentru persoanele fără adăpost din Mun. Iași, pe durata stării de urgență Locuire de urgență și servicii medico-sociale pentru persoanele fără adăpost din Mun. Iași, pe durata stării de urgență Locuire de urgență și servicii medico-sociale pentru persoanele fără adăpost din Mun. Iași, pe durata stării de urgență

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    ”Locuire de urgenta si servicii medico-sociale pentru persoanele fara adapost din mun.Iasi, pe durata starii de urgenta”a fost derulat de FONSS, in parteneriat cu Fundatia Emmaus Iasi, in colaborare cu Serviciul Voluntar de Ambulanta Iasi, in perioada iunie-decembrie 2020. Necesitatea implementarii proiectului a fost data de pericolul reprezentat de pandemie atat pentru sanatatatea grupului tinta cat si pentru cea publica si de faptul ca in perioada starii de urgenta, victimele violentei domestice si PAFA din Iasi erau practic ramase fara sprijinul autoritatilor. Obiectivele proiectului au fost: Asigurarea unui spatiu decent de locuire de urgenta pentru grupul tinta, Asigurarea serviciilor de suport (sociale, medicale, psihologice) pentru aceste persoane si mobilizarea si coordonarea interventiilor sociale destinate persoanelor fara adapost, oferite de autoritatile publice si ONGuri. Au beneficiat de servicii socio-medicale de baza 104 PAFA (consiliere sociala si administrativa, informare si consiliere pentru igiena personala, sanatate, orientare catre servicii de suport, sprijin pentru obtinerea actelor, medierea relatiei cu autoritatile publice/Politie, Ambulanta, DAS/, servicii medicale de baza, servicii medicale specializate). S-au pus bazele Cartierului social Kaufland prin achizitia a 3 containere si incheierea de parteneriate cu Primaria Iasi, Fundatia Medicala Providenta si conturarea unei retele locale de sprijin pentru PAFA si victimele violentei domestice. Principalele rezultate atinse au fost: furnizarea de servicii socio-medicale pentru 104 PAFA, achizitia/amplasarea celor 3 containere destinate furnizarii asistentei socio-medicale de baza, constituirea unei prime retele de servicii de suport care se interconecteaza progresiv si care se dezvolta local.

| Date beneficiari direcţi
    104 Persoane fara adapost si victime ale violentei domestice

| Date beneficiari
    Comunitatea ieseana

| Activitati
    -3 containere modulare pentru locuit si sanitare achizitionate, ca solutie de locuire de urgenta pentru persoanele fara adapost sau aflate in situatii de criza sociala.

- 104 persoane fara adapost si victime ale violentei domestice au beneficiat de servicii socio-medicale, pe durata starii de urgenta, si referire catre servicii de specialitate de lunga durata, pentru iesirea din situatia de criza sociala. In perioada de implementare, echipa mobila a intrat in contact cu aprox. 250 de PAFA in mun. Iasi, 104 dintre acestea acceptand sprijin– servicii socio-medicale de baza (consiliere sociala si administrativa, informare si consiliere pentru igiena personala, sanatate, orientare catre servicii de suport din municipiu, masa calda, sprijin pentru obtinerea actelor, medierea relatiei cu autoritatile publice/Politie, Ambulanta, DAS/, servicii medicale de baza, servicii medicale specializate). In urma derularii activitatilor din proiect, echipa a constatat schimbari in randul beneficiarilor. Acestia au avut un interes mai crescut de a accesa serviciile oferite prin proiect dar si a celor oferite de sistemul public de asistenta sociala (s-a schimbat partial atitudinea fata de serviciile Directiei de Asistenta Sociala Iasi, iar persoanele din strada au cerut sa fie relocate la adapostul de noapte, iar ulterior la adapostul temporar de la Baia Publica
- constituirea unei prime retele de servicii de suport care se interconecteaza progresiv si care se dezvolta la nivel local.


| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate atinse prin proiect sunt: furnizarea de servicii socio-medicale pentru 104 persoane fara adapost, achizitia si amplasarea celor 3 containere destinate furnizarii asistentei socio-medicale de baza, constituirea unei prime retele de servicii de suport care se interconecteaza progresiv si care se dezvolta la nivel local. FONSS lucreaza pentru a putea deschide efectiv serviciile ”Cartierului Social Kaufland” catre persoanele fara adapost si victime ale violentei care au nevoie urgenta de interventie specializata, pe parcursul anului 2021, urmarind sa dezvolte totodata si reteaua de asistenta ce a prins contur in proiect, tinand cont ca principalele activitati din proiect nu au luat sfarsit odata cu incheierea acestuia.
Un alt rezultat important al proiectului este schimbarea generata in randul beneficiarilor. Faptul ca echipa mobila a fost prezenta timp de 6 luni, constant, in strada si a oferit servicii directe socio-medicale, a generat incredere din partea beneficiarilor precum si o oarecare notorietare in mediul respectiv.


| Bugetul
    174,461

| Parteneri
    Fundatia Emmaus Iasi

| Website proiect
    https://fonss.ro/locuire-de-urgenta-si-servicii-medico-sociale-pentru-persoanele-fara-adapost-din-municipiul-iasi/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes