close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Studentfest Viziune 2017



| Organizator:
    Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    De 26 de ani, StudentFest reprezinta alternativa la educatia formala pe care sistemul educational romanesc ne-o propune. Proiectul ofera sansa tinerilor din Romania de a se exprima liber in spatiul in care traiesc, de a invata, de a comunica si de a interactiona cu oamenii care au ajuns puncte de reper in domeniul artistic. S-a identificat nevoia tinerilor artisti de a beneficia de un context in care sa se poata exprima liber si sa le fie puse la dispozitie toate cele necesare pentru a-si pune in practica creativitatea si simtul artistic, iar StudentFest raspunde acestei nevoi creand contextul si platforma de promovare a tinerilor artisti.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului cultural a fost acela de a crea un mediu propice dezvoltarii cultural-artistice in domeniul artei si a culturii in randul a 800 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani din Romania pe o perioada de 10 zile.
Proiectul are in vedere urmatoarele obiective specifice:
- Promovarea a peste 800 de artisti tineri prin organizarea de evenimente cultural-artistice in spatii accesibile publicului larg din municipiul Timisoara pe o perioda de 10 zile;
- Dezvoltarea abilitatilor cultural-artistice a celor peste 20 000 de beneficiari ai atelierelor de lucru si evenimentelor.


Studentfest Viziune 2017 Studentfest Viziune 2017 Studentfest Viziune 2017

| Aria geografica
    StudentFest este un proiect national, desi locul de desfasurare este Timisoara, cel putin jumatate din participantii de pana acum au provenit, de regula, din afara orasului.

| Rezumat
    StudentFest a ajuns anul acesta la cea de a 26-a editie, devenind de a lungul timpului un festival de arta si cultura consacrat la nivel national care ofera sansa tinerilor din Romania de a se exprima liber in spatiul in care traiesc. Fiind un proiect studentesc, tot ceea ce se intampla aici este inovativ, realizat doar de studenti, pentru studenti. StudentFest este un proiect de anvergura, aducand in acelasi spatiu oameni din mai multe domenii: arhitectura, arte stradale, arte video, ceramica, dans, design vestimentar, experimentarium, fotografie, grafica, literatura, muzica, pictura, publicitate, sculptura, teatru. In acest spatiu se intalnesc studenti din domeniile mai sus amintite cu persoane consacrate si cu traineri specializati din aceste domenii. Prin acest proiect se diversifica activitatile de arta si cultura la care cetatenii pot lua parte in Timisoara.
Multitudinea de domenii abordate de StudentFest 26 si prestigiul pe care l-a obtinut prin castigarea a numeroase premii si distinctii, asigura un interes si o participare marita din partea studentilor. Conform experientei avute in urma editiilor anterioare, desi locul de desfasurare al StudentFest26 este Timisoara, cel putin jumatate din participantii de pana acum au provenit, de regula, din afara orasului.
In anul 2017, consideram ca StudentFest a contribuit la satisfacerea urmatoarele nevoi ale tinerilor artisti:
1. Nevoia de comunicare si cooperare;
2. Nevoia de contact cu specialisti din domeniile studiate;
3. Nevoia suplimentarii educatiei formale din scoala cu o forma complementara de educatie non-formala;
4. Nevoia desfasurarii unor evenimnete cultural-artistice de calitate pentru publicul larg timisorean;
5. Nevoia publicului larg de a participa gratuit la evenimente culturale de calitate .


| Date beneficiari
    800 de tineri cu varsta intre 14-35 de ani

| Date beneficiari
     Peste 30 000 de beneficiari indirecti, reprezentand atat echipa de organizare (in special membrii ai Organizatiei Studentilor din Universitatea de Vest din Timisioara, fiind selectati si voluntari din randul tinerilor din Romania: elevi si studenti), cat si persoanele care au sustinut realizarea proiectului (administratia publica locala, nationala, comunitatea academica si culturala din Timisoara si din tara, publicul larg: cetateni ai municipiului Timisoara si nu numai).

| Activitati
    StudentFest 26 este un proiect de anvergura, aducand in acelasi spatiu oameni din mai multe domenii: arhitectura, arte stradale, arte video, ceramica, dans, design vestimentar, experimentarium, fotografie, grafica, literatura, muzica, pictura, publicitate, sculptura si teatru.
In anul 2017, StudentFest s-a aflat la cea de-a 26-a editie. In acest spatiu s-au intalnit studenti si tineri din domeniile mai sus amintite cu persoane consacrate si cu traineri specializati din aceste domenii. Timp de zece zile, tineri artisti si studenti din Timisoara au avut ocazia sa ia parte la o serie de evenimente din cadrul celor cinsprezece sectiuni ale festivalului, care au adus impreuna artisti consacrati, debutanti in editiile trecute, dar si artisti de talie internationala.
Activitatile au fost programate astfel: 7 zile de ateliere de lucru pentru 800 de tineri, participanti directi in proiect si 3 zile de evenimente deschise publicului care au pus in scena rezultatele participantilor de la atelierele de lucru.
La toate atelierele au fost facilitatori specializati, nume consacrate la nivel national si chiar international in domeniile pe care le reprezinta.
Pe langa atelierele de lucru, s-au desfasurat si evenimente destinate publicului larg; concerte, spectacole de dans, de teatru, expozitii de fotografie inainte, in timpul si dupa realizarea atelierelor de lucru, de pictura, de sculptura, de ceramica, lansari de carte, proiectii de film, de animatii, de reclame.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pe care StudentFest26 le-a avut asupra grupului tinta, pot fi cuantificate prin
urmatorii indicatori:
- 800 studenti participanti la cele 15 sectiuni ale festivalului, dezvoltandu-si abilitati,
cunostinte si competente in domeniile alese;
- 300 de tineri implicati in organizarea festivalului sau in sustinerea activitatilor acestuia;
- peste 20.000 de persoane participante la evenimentele deschise publicului;
- peste 200 de invitati speciali, ca traineri si mentori, prezenti pentru a sustine fiecare dintre
sectiunile festivalului.
Fiecare categorie mai sus amintita a avut ocazia sa invete, sa se dezvolte si sa cunoasca cat
mai multe despre domeniul care o pasioneaza.
StudentFest26 a contribuit la intarirea rolului educatiei nonformale in formarea tinerilor artisti, precum si la intelegerea importantei si utilitatii educatiei nonformale de catre reprezentantii mediului academic implicati in arta si cultura.
Un alt efect pe termen lung al StudentFest26-ului, mai ales prin prisma numeroaselor editii (26) desfasurate pana in prezent, este accesul crescut la cultura al populatiei municipiului Timisoara. Astfel, in fiecare primavara, cetatenii Timisoarei beneficiaza de o serie de evenimente cultural-artistice de calitate, plasate in locatii accesibile care le confera o vizibilitate ridicata.
Rezultatele StudentFest26 sunt multiplicate in mediile participantilor si totodata se concretizeaza la nivelul unor evenimente ulterioare, care sunt inspirate de modelul StudentFest26 si implementate, prin adaptare, la grupurile tinta vizate in multe centre universitare din Romania


| Bugetul
    210000

| Parteneri
    - Primaria Municipiului - Consiliul Judetean Timis - Universitatea de Vest din Timisoara - Institutul Roman pentru Dezvoltarea Tinerilor (IRDT) - Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis - Casa de Cultura a Studentilor Timisoara - Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, Adecco - Selgros, Aqua Carpatica, Fornetti Proiect aflat sub inaltul patronaj al: Ministerului Tineretului si Sportului Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice

| Website proiect
    www.studentfest.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes