close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



GDF Suez pentru Copiii din Gura Sutii



| Organizator:
    Asociatia OvidiuRo
| Categorie:
    Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala
| Problema de fond
    Un raport din 2012 al Bancii Mondiale arata ca inegalitatile incep devreme: in Romania doar 37% dintre copiii romi (cel mai sarac segment al populatiei) de 3-6 ani sunt inscrisi la gradinita (comparativ cu 45% in Bulgaria si 76% in Ungaria si cu media nationala a inscrierilor la gradinita de 78,8%).
Primaria din Gura Sutii a solicitat implementarea programului FCG, in cadrul concursului national initiat de OvR si Ministerul Educatiei. Gura Sutii a intrat in program si au fost identificati in jur de 50 de copii din familii extrem de sarace care nu frecventau sau veneau foarte rar la gradinita.
O alta nevoie locala o reprezenta finalizarea gradinitei a carei constructie fusese sistata din lipsa fondurilor.


| Scopul proiectului
    Scop: Cresterea numarului copiilor saraci care au acces si care frecventeaza gradinita si oferirea unor conditii de invatare decente, care sa nu puna in pericol viata copiilor.
Obiective: Pregatirea pentru scoala a 50 de copii; Cresterea abilitatilor parentale a 40 de parinti; Cresterea capacitatii de cooperare a echipei locale; Finalizarea noii gradinite inainte de inceperea anului scolar; Cresterea gradului de constientizare publica cu privire la importanta educatiei timpurii; Sublinierea importantei implicarii companiilor in rezolvarea problemelor comunitatii in care activeaza.


GDF Suez pentru Copiii din Gura Sutii GDF Suez pentru Copiii din Gura Sutii GDF Suez pentru Copiii din Gura Sutii

| Aria geografica
    sat Gura Sutii, comuna Gura Sutii, jud. Dambovita

| Rezumat
    FCG are scopul de a preveni abandonul scolar timpuriu. FCG sprijina si stimuleaza parintii sa isi aduca copiii la gradinita in fiecare zi, pentru a recupera decalajul educational provocat de lipsa educatiei timpurii in familie si a-i pregati pe copii sa inceapa scoala la acelasi nivel cu colegii lor. Metodologia FCG include: recrutare si inscriere din usa in usa, acordare de stimulente materiale pentru asigurarea prezentei: rechizite, imbracaminte si incaltaminte, tichete sociale (50 de lei/luna) conditionate de prezenta zilnica a copilului la gradinita si de prezenta parintelui la intalnirea lunara cu parintii.
In Gura Sutii, prezenta la gradinita a celor 50 de copii FCG este si a fost foarte buna: 83%.
Inainte de implementarea programului foarte putini dintre copiii saraci erau inscrisi la gradinita (30%) si si mai putini frecventa. O provocare specifica a fost cladirea in care functiona gradinita. Veche de 98 de ani, aflata intr-o stare avansata de degradare, cladirea punea in pericol viata copiilor. O evaluare tehnica ceruta de ISJ DB a aratat ca gradinita nu va putea fi renovata si ca era necesara constuctia uneia noi. Inceputa in 2008, constructia noii gradinite a fost sistata in 2009 din lipsa de fonduri. La rugamintea primarului Constantin Dinu, Asociatia OvidiuRo a decis sa se implice in strangerea de fonduri necesare si coordonarea constructiei noii gradinite, dupa ce GDF Suez a fost de acord sa se implice. Sprijinul GDF Suez a fost esential atat in finalizarea noii gradinite, cat si in implementarea programului FCG, prin care 50 de copii care traiesc in saracie extrema beneficiaza de educatie timpurie. Pe langa resursele financiare necesare, GDF Suez a insuflat intregii comunitati din Gura Sutii un spririt intreprinzator, centrat pe gasirea de solutii


| Date beneficiari
    Primaria, prin asistentul social identifica toti copiii saraci de 3-5 ani, realizeaza anchetele sociale si asista parintii la inscrierea copiilor la gradinita, profesorii noteaza zilnic prezenta, implica parintii in educatia copiilor, viziteaza copiii la domiciliu, mediatorul scolar recruteaza continuu copiii din comunitate si asigura prezenta lor zilnica, coordonatorul local monitorizeaza saptamanal prezenta copiilor, centralizeaza lunar lista celor propusi pentru tichete sociale si organizeaza distribuire lor, parintii sunt implicati in educatia copiilor lor, intreaga echipa locala impreuna cu reprezentantul OvR identifica copiii din comunitate care au nevoie de program, intreaga echipa se implica activ in rezolvarea problemelor concrete care apar pe parcurs in implementarea programului.

| Rezultatele proiectului
    83% dintre cei 50 de copii eligibili din Gura Sutii au frecventat regulat gradinita si au primit tichete sociale. Toti copiii care au frecventat regulat au beneficiat si de rechizite. Numarul absentelor din motive economice a scazut semnificativ, iar copiii saraci recupereaza treptat decalajul educational prin frecventarea regulate a gradinitei. Parintii sunt mai responsabili cu privire la importanta educatiei timpurii. Efect imediat: copiii saraci inscrisi la gradinita si prezenti in fiecare zi. Efect in timp: copii mai bine pregatiti si parinti implicati in educatia copiilor.
83% din cei 40 de parinţi au inţeles importanţa gradiniţei pentru viitorul copiilor lor şi si-au adus copiii zilnic la gradinita. Astfel, in comunitate a scazut varsta de inscriere a copiilor in sistemul public de invatamant. Mentalitatea parintilor si a copiilor cu privire la frecventa la gradinita si scoala se schimba treptat din „ocazional” in „zi de zi”.
FCG a determinat cei 11 membri ai echipei locale sa coopereze intr-un mod mult mai intensiv si mai centrat pe rezultate decat o faceau in lipsa proiectului. Ei au participat impreuna la: sesiuni de formare, recrutarea copiilor, verificarea motivelor pentru care copiii lipsesc de la gradinita, stabilirea copiilor care se califica pentru tichete sociale in fiecare luna, intalniri de proiect etc.

Implicarea GDF Suez a fost recunoscuta in cadrul evenimentelor locale, dar si la nivel national: http://stirileprotv.ro/stiri/social/gradinita-moderna-pentru-copiii-din-gura-sutii-dambovita-ultimul-proiect-al-asociatiei-ovidiu-ro.html


| Argument
    GDF Suez construieste parteneriate pe termen lung cu organizatii ce obtin rezultate semnificative, precum OvR. Reprezentantii top managementului companiei au participat la intalnirile Consiliului Consultativ unde s-au discutat rezultatele asociatiei, provocarile din teren si strategia de dezvoltare. Reprezentantii GDF Suez au cunoscut si echipa din teren, cu ocazia construirii noii gradinite. Implicarea personala le ofera celor care iau deciziile de finantare o idee mai buna asupra necesitatii sprijinului lor. Evolutia programului, parteneriatele incheiate cu autoritatile locale si progresele inregistrate de OvR in demersul de a transforma Fiecare Copil in Gradinita in politica publica, au fost principalele motive pentru care GDF Suez si-a continuat angajamentul si pentru 2014.

| Bugetul proiectului (in RON)
    165550

| Parteneri
    Pentru constructia gradinitei – Sustinere financiara, expertiza, voluntariat: GDF Suez Energy Romania, impreuna cu partenerii din grup Distrigaz Confort si Energy Assistance; Materiale de constructii: Primaria Gura Sutii, Dedeman, Holcim, LaFarge; Mobilier: Orange; Coordonare: Asociatia OvidiuRo (OvR). Pentru programul FCG – GDF Suez, Consiliul Local Gura Sutii, Scoala Gura Sutii, Inspectoratul Scolar Dambovita, Asociatia OvidiuRo (OvR)

| Website-ul proiectului
    www.ovid.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes