close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



LIFE CHANGER // SCHIMBAM VIETI



| Organizator:
    Asociatia Junior Achievement Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Programul Life Changer este o initiativa dezvoltata de Junior Achievement (JA), in parteneriat cu Metropolitan Life si MetLife Foundation, in 15 tari din Europa ca parte a strategiei de incluziune financiara, bazata pe acces la informatie si cunostinte.

Prin Life Changer, JA a dezvoltat un demers aliniat atat strategiei MetLife Foundation cat si a cele europene de reducere a discrepantelor dintre tarile spatiului comunitar privind gradul de educatie financiara al populatiei, in contextul in care rapoartele OECD arata ca:
- exista diferente mari in ceea ce priveste educatia financiara a locuitorilor din spatiul european, iar Romania se situeaza la coada clasamentului in ceea ce priveste procentul de populatie educata financiar.
- un rol esential pentru incluziunea financiara a generatiilor viitoare trebuie sa-i apartina scolii.


| Scopul proiectului
    Scopul programului este de a oferi tinerei generatii acces la informatii despre instrumentele financiare potrivite pentru a obtine mai mult de la viata.

Obiectivul editiei 2018 este de a asigura continuitatea programului si de a-l extinde catre grupa de varsta liceu, oferind elevilor acces la pregatire pentru utilizarea corecta a termenilor financiari si pentru decizii informate, criterii de evaluare a standardului de viata pe care si-l doresc, exersarea rolului de lideri in cadrul comunitatilor.



LIFE CHANGER // SCHIMBAM VIETI LIFE CHANGER // SCHIMBAM VIETI LIFE CHANGER // SCHIMBAM VIETI

| Aria geografica
    Alba Iulia, Campeni, Sebes (jud. ALBA), Arad (jud. ARAD), Campulung, Curtea de Arges, Pitesti, Topoloveni (jud. ARGES), Bacau, Moinesti, Solont (jud. BACAU), Beius, Oradea, Tinca (jud. BIHOR), Bistrita (jud. BISTRITA-NASAUD), Botosani, Dorohoi (jud. BOTOSANI), Braila (jud. BRAILA), Brasov (jud. BRASOV), Botosani (jud. BOTOSANI), BUCURESTI, Buzau, Posta Calnau (jud. BUZAU), Calarasi, Oravita (jud. CALARASI), Cluj-Napoca (jud. CLUJ), Constanta (jud. CONSTANTA), Targoviste, Titu (jud. DAMBOVITA), Craiova, Dabuleni (jud. DOLJ), Galati, Pechea (jud. GALATI), Tismana (jud. GORJ), Miercurea Ciuc, Toplita (jud. HARGHITA), Hunedoara, Orastie, Petrila (jud. HUNEDOARA), Iasi (jud. IASI), Cernica (jud. ILFOV), Baia Mare (jud. MARAMURES), Targu Mures (jud. MURES), Bals, Draganesti-Olt, Slatina (jud. OLT), Ploiesti, Schiulesti (jud. PRAHOVA), Zalau (jud. SALAJ), Carei, Satu Mare (jud. SATU MARE), Medias (jud. SIBIU), Campulung Moldovenesc, Suceava (jud. SUCEAVA), Timisoara (jud. TIMIS), Ocnele Mari (jud. VALCEA), Husi, Vaslui (jud. VASLUI), Focsani (jud. VRANCEA).

| Rezumat
    Life Changer este un program educational dedicat incluziunii financiare a tinerilor, parte a initiativei sustinuta la nivel international de Metropolitan Life, prin fundatia MetLife, in parteneriat cu Junior Achievement si a aparut in contextul in care rapoarte ale unor institutii prestigioase arata ca: pe de o parte, cei mai multi dintre tineri au probleme in a intelege si explica notiuni financiare, iar pe de alta parte s-au produs schimbari importante in asteptarile tinerilor fata de scoala si fata de procesul de invatare, in general.

Programul Life Changer creeaza contexte pentru incluziunea financiara a tinerilor prin dezvoltarea abilitatilor necesare pentru integrarea pe piata muncii si prin crearea premiselor pentru o viata independenta financiar. Ce mi-ar placea sa fac in viitor? Ce legatura exista intre nivelul de studii si oportunitatile profesionale? Cum pot gestiona eficient un buget si situatiile de risc financiar? sunt intrebari la care tinerii invata sa reflecteze si sa gaseasca raspunsuri.

Formatul propus prin programul Life Changer:
- ofera acces gratuit la un kit educational complet pentru elevii de gimnaziu, respectiv liceu: ghid si training pentru profesori si consultanti voluntari, manuale pentru elevi, fise de lucru si pentru feedback/evaluare.
- completeaza programa scolara pentru educatie economico-financiara si de antreprenoriat, aducand la clasa continuturi inspirate de experienta internationala a JA.
- promoveaza invatarea practica si prin metoda colaborativa elev-profesor-consultant voluntar.
- incurajeaza includerea, in educatia formala, a activitatilor despre gestionarea bugetelor si a situatiilor de risc financiar, explicate pe intelesul elevilor, prin diferite exercitii si exemple.


| Date beneficiari
    4.399 de elevi de gimnaziu si liceu, din 59 de localitati de tip rural, mic urban, resedinte de judet si Bucuresti. 160 de profesori diriginti sau care predau discipline socio-umane (economie, antreprenoriat).

| Date beneficiari
    aprox. 6.700 – parinti sau alti membrii ai familiilor elevilor implicati in program, colegi ai profesorilor implicati.

| Activitati
    Editia 2018 a inclus doua componente principale:
1. Activitati de educatie economico-financiara si antreprenoriala, desfasurate la clasa de catre profesori si voluntarii Metropolitan Life, pe baza kit-urilor JA. Fiecare kit include continut educational ce poate fi parcurs in cadrul a 10 pana la 36 de ore si este disponibil in versiunea Manualul elevului si Ghidul profesorului si al consultantului voluntar.
- R&D continut special pentru grupa de varsta liceu; productie kit educational
- Informarea scolilor cu privire la posibilitatea accesarii programului si selectarea claselor participante.
- Promovarea programului in cadrul Metropolitan Life, ca oportunitate de voluntariat corporatist (selectarea voluntarilor).
- Sesiuni de training pentru profesori si voluntari.
- Derularea si monitorizarea activitatilor la clasa
- Implicarea consultantilor Metropolitan Life ca voluntari in cadrul activitatilor la clasa.
- Colectarea feedback-ului din partea elevilor, profesorilor si a voluntarilor
- Actiuni de comunicare si PR
2. Activitati in cadrul competitiei nationale JA de antreprenoriat, „Company of the Year”.
- Sesiuni online, de consultanta pentru echipele participante in cadrul competitiei. In cadrul acestora, voluntarii Metropolitan Life s-au implicat ca mentori, ajutand echipele de liceeni sa isi dezvolte idei de afaceri fezabile si sa ia parte la o experienta asemanatoare celor din viata reala.
- Participarea in juriu finalei nationale a CEO Metropolitan Life.


| Rezultatele proiectului
    La finalul activitatilor la clasa:
- peste 80% dintre elevi au declarat ca ii preocupa si mai mult viitorul lor profesional sau financiar.
- a scazut cu 34% procentul elevilor care au raspuns „Nu stiu” la intrebarea „Cand primesti salariul, care e primul lucru pe care trebuie sa il faci?”
- 71% dintre elevi si-au imbunatatit cunostintele si modul de raportare la asigurari si au declarant ca sunt in dezacord cu afirmatia „Asigurarile sunt importante doar atunci cand esti mai in varsta.”
- 50% dintre voluntari au dezvoltat fidelitate data de program, aflandu-se, in editia 2018, la cel putin a doua participare in cadrul acestuia.
- 4 dintre echipele de elevi mentorate de voluntarii Metropolitan Life s-au claificat in top 20 participante la finala nationala „Company of the Year”, iar una dintre acestea s-a clasat pe locul al III-lea.

Beneficii:
- Tineri isi insusesc, practic, notiuni economico-financiare si antreprenoriale de baza.
- Programul contribuie la modificarea perceptiei tinerilor asupra scolii: ea este nu numai furnizor de cunostinte, ci si de experiente si modele umane (profesori si voluntari) care ii ajuta sa poata lua decizii importante in legatura cu viitorul lor.
- Profesorii devin receptivi fata de educatia financiara si fata de metoda de lucru ce implica profesionisti din diverse domenii.
- Experienta acumulata prin acest program este usor replicabila de catre profesori, in lucru cu alte grupuri de tineri.
- Voluntarii Metropolitan Life descopera noi modalitati de interactiune in cadrul comunitatii si isi exerseaza abilitatile de formare in contexte noi.


| Bugetul
    400000

| Parteneri
    Metropolitan Life, MetLife Foundation

| Website proiect
    https://www.jaromania.org/proiecte/schimbam-vieti





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes