close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine. 
 

Participanti & ProiecteControlin| Organizator:
    Asociatia REACT
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Controlul glicemiei este vital in mentinerea starii de sanatate pentru pacientul diabetic. De nivelul glicemiei depinde cantitatea de insulina injectata, regimul alimentar, etc
In Romania sunt 787185 diabetici si doar 270 de medici diabetologi, astfel incat timpul de consultative si support al medicului alocat per pacient este sub 10 minute. Nu de putine ori diabeticul primeste un diagnostic medical neinsotit de informatii despre cum sa isi adapteze stilul de viata la boala.
Numarul mic de specialisti la mia de bolnavi si distanta ce trebuie parcursa pana la cel mai apropiat spital plus timpul de asteptare sunt factori care influenteaza negativ starea de sanatate a populatiei izolate.
Controlin ofera astfel acces pacientilor cu diabet la diagnostic (prin caravan Controlin) si la suport medical de specialitate, conform nevoilor lor.


| Scopul proiectului
    Obiectivul 1: Facilitarea accesului la diagnosticare medicala pentru persoane defavorizate din localitati din mediul rural,

Obiectivul 2: Oferirea de asistenta in vederea Imbunatatirea managementului bolii si a calitatii vietii pentru pacientii diabetici prin monitorizarea continua, timp de un an a parametrilor medicali ai bolii si a stilului de viata


Controlin Controlin Controlin

| Aria geografica
    toate judetele

| Rezumat
    1 din 20 de romani are diabet si doar jumatate dintre ei urmeaza un tratament pentru a-si tine boala sub control. Diabetul este o boala incurabila, care nu doare dar ale carei complicatii (intalnite la peste 60% dintre diabetici) ucid. Impactul diabetului este colosal: scade cu 20 de ani speranta de viata pentru pacientii care manifesta boala inaintea varstei de 40 de ani, creste cu 30% riscul de accident vascular cerebral si modifica dramatic stilul de viata al bolnavului. “The silente killer”, asa cum este numit diabetul in lumea medicala, este boala care afecteaza 31 de milioane de oameni in UE si poate fi tinuta sub control prin adaptarea sitlului de viata la afectiune. Practic, in diabet, pacientul este liderul de tratament: de pacient si de modul in care acesta isi ajusteaza stilul de viata, alimentatia in functie de nivelul glicemiei depinde evolutia bolii.
Astfel, prin proiectul pilot Controlin ne-am propus sa ajutam pacientul diabetic in lupta cu boala, folosind tehnologii actuale, de telemedicina. Proiectul ii ofera pacientului diabetic informatii persoanlizate despre evolutia glicemiei sale, despre cum activitatea sa fizica si alimentatia au influentat pentru o anumita perioada starea sa de sanatate si ofera recomandari pentru o mai buna gestionare a bolii.
Proiectul presupune:
• Monitorizarea automata, printr-un sistem de telemedicina gratuit, a glicemiei- indicator al starii de sanatate a pacientului diabetic si a parametrilor stilului de viata – alimentatie, efort fizic, medicatie
• Aparatura performanta si consumabile oferite gratuit diabeticilor
• Educatie pentru diabet personalizata si suport in gestionarea bolii
• Suport continuu pentru pacientii cu diabet printr-un call center
• Diagnostic medical de specialitate pentru persoanele din comunitati


| Date beneficiari
    Intreg sistemul de monitorizare a glicemiei a fost construit pe baza feedbackului primit de la pacientii cu diabet. Scopul proiectului a fost de a crea un sistem care sa raspunda nevoilor pacientilor cu diabet, astfel incat, inca din primele etape, beneficiarii au fost cei care au oferit informatii si idei pentru contructia bazei de date si a softului de monitorizare a glicemiei. Mai mult, unul dintre beneficiarii proiectului a fost angajat in timpul proiectului in echipa de IT iar 4 dintre medicii colaboratori sunt medici atrasi in proiect de catre pacientii beneficiari ai proiectului.

| Rezultatele proiectului
    512 pacienti cu diabet monitorizati zilnic si 1430 de pacienti diagnosticati.
Impactul la nivelul pacientului care isi monitorizeaza zilnic glicemia folosind tehnologia Controlin:
Imbunatatirea starii de sanatate prin scaderea valorilor glicemiei (medie de 10%):
• Pacientii au vizualizat, mod grafic prietenos fluctuatiile glicemiei si a factorilor care o influenteaza ceea ce i-a motiveat, mai ale pe tienri sa isi mentina glicemia in intervalul normal
• Pacientul vede si intelege cum stilul de viata propiru(alimentatia zilnica, efortul fizic, etc) si medicamentele influenteaza valoarea glicemiei si astfel devine mai constient de boala sa si ia decizii in consecinta
• In spate este o echipa de specialisti din call centerul Controlin gata sa il ajute oricand cu informatii utile si personalizate despre boala sa ceea ce ii da incredere sa mearga mai departe.
"Suntem incantati ca am fost alesi in acest program si il folosim zilnic deoarece putem avea o evidenta mai buna a glicemiilor oscilante pe care le are Teodora (fetita noastra si beneficiara acestui program). Controlin o stimuleaza pentru a respecta dieta cat mai strict , vazand cum cercul atunci cand glicemiile sunt peste limita admisa se face de culoare rosie si asta nu-i place.Este foarte incantata sa vada cand culoarea rosie se micsoareaza si creste culoarea verde… incercam sa avem glicemii cat mai aproape de limita normala evitand astfel eventualele complicatii ale bolii…” – pacient Controlin.


| Argument
    Proiectul Controlin:
- foloseste tehnologia actuala pentru a veni in sprijinul pacientilor cu diabet, oferind o solutie inovatoare de diagnostic, taratment si management a bolii.
- creste accesul pe scara larga al persoanelor aflate in zone izolate la servicii medicale de specialitate prin intermediul solutiilor de telemedicina. Astfel, batrani, tineri si copii care nu isi realizasera nici un control medical la un medic specialist diabetolog/nutritionist/cardiolog, au beneficiat de consultatii medicale de specialitate si de analize de laborator gratuite: EKG, Ecograf, masurare de indici de masa corporala, masurare glicemie, presiune arteriala, pulsoximetrie, etc.
Toate analizele si consultatiile au fost realizate prin intermediul unui sistem de telemedicina prin care datele colecatate de catre aparatele transportate in teren au fost transmise automata catre sediul central Controlin unde medici specialisti au interpretat rezultatele si su stabilit disgnostice. Informatiile au fost apoi transmise pacientilor, in timp real, alaturi de recomandarile medicale.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1700000,00

| Parteneri
    Fundatia Vodafone, Ministerul Sanatatii

| Website-ul proiectului
    www.controlin.ro http://vimeo.com/79074317 http://vimeo.com/81175814

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL