close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gust si estetica traditionale



| Organizator:
    Asociatia SINAPTICA
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Zona in care s-a desfasurat proiectul pastreaza numeroase elemente vestigiale in ce priveste arhitectura vernaculara si gastronomia locala. In ultimele decenii se constata insa o inmultire a agresiunilor asupra peisajului cultural, prin constructii cu o arhitectura lipsita de specificitate, cu forme si materiale stridente in raport cu mediul. In plus, are loc o pierdere a cunostintelor despre bucataria traditionala prin adoptarea obiceiurilor alimentare consumeriste, care elimina preparatele bazate pe materii prime locale. Pentru a echilibra sau chiar inversa aceste tendinte, este nevoie de o schimbare a perceptiei cu privire la valoarea acestor forme culturale traditionale, atat in interiorul comunitatilor locale, cat si din partea publicurilor din exterior, formate din specialisti si alte persoane cu interese economice sau culturale.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectul a fost punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial reprezentat de arhitectura vernaculara si gastronomia traditionala.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
a)Identificarea valorilor culturale locale reprezentate de arhitectura vernaculara si gastronomia traditionala din Mehedinti, prin realizarea de cercetari etnografice in zona.
b)Cresterea vizibilitatii valorilor culturale traditionale, prin organizarea de actiuni de promovare si comunicare adresate unui public cat mai larg.


Gust si estetica traditionale Gust si estetica traditionale Gust si estetica traditionale

| Aria geografica
    Mehedinti

| Rezumat
    Proiectul „Gust si estetica traditionale” a urmarit identificarea, pastrarea si punerea in valoarea a arhitecturii vernaculare si bucatariei traditionale din judetul Mehedinti, deoarece aceasta zona etnografica este putin cunoscuta publicului larg si chiar specialistilor mai tineri, lucrarile disponibile fiind putin disponibile si relativ vechi. Proiectul a avut doua mari componente:

1. Punerea in valoarea a bucatariei traditionale mehedintene

2. Valorificarea arhitecturii traditionale din zona de munte a județului Mehedinti.

Pe durata proiectului a fost realizata o cercetare de etnografie care a identificat retete ale unor produse alimentare traditionale din Mehedinți. S-au realizat cercetari de teren in 22 de localitati din judet, de catre cei cinci profesori, doctoranzi, masteranzi si studenti ai Departamentului de Studii Culturale din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti. Rezultatele cercetarii au fost comunicate publicului in cadrul publicatiei "Ospat cu gust de Mehedinti".

A doua componenta a proiectului a fost o tabara de arhitectura traditionala derulata in comuna Isverna, la care au participat 15 voluntari, studenti la arhitectura. Pe durata celor doua saptamani, tinerii au avut posibilitatea sa experimenteze tehnologii si materiale constructive traditionale, utilizate in constructiile taranesti. Voluntarii arhitecti au realizat relevee si propuneri de punere in valoare a constructiilor traditionale din zona montana a judetului Mehedinti. In cadrul taberei au fost reparate doua case taranesti, specifice pentru zona etnografica Isverna, pentru a fi puse incluse in circuitul turistic. Activitatile si rezultatele taberei au fost documentate si prezentate in publicatia "Arhitectura traditionala din Isverna - pastrare si punere in valoare".


| Date beneficiari
    50 de persoane - informatori, din randul comunitatilor cercetate si 15 de studenti, masteranzi sau doctoranzi de la facultati de arhitectura si etnografie/ etnologie.

| Date beneficiari
    5000 de persoane care au fost informate despre proiect si despre activitatile si rezultatele proiectului.

| Activitati
    A1. Realizarea cercetarii de teren
Cei 5 voluntari (studenti, masteranzi si doctoranzi la Facultatate de Litere) si coordonatoarea cercetarii au lucrat în trei echipe care au acoperit intregul teritoriu al județului Mehedinti. Cercetarile s-au desfasurat in 22 de localitati si s-au purtat discutii etnografice cu 68 de persoane (majoritatea femei).
A2. Realizarea transcrierilor si a materialelor publicabile
In urma cercetarii de teren au rezultat numeroase materiale: cca. 110 ore de inregistrari audio, cca. 1200 de fotografii, 40 de fise de observatie si transcrieri de retete. Acestea au trebuit prelucrate, iar o parte dintre ele au fost incluse in culegerea "Ospat cu gust de Mehedinti", de Narcisa Stiuca.
A3. Organizarea taberei de arhitectura traditionala - realizarea activitatilor practice de reconstituire a tehnicilor constructive traditionale
In luna iulie a fost organizata o tabara de arhitectura traditionala, pe raza comunei Isverna, din Platoul Mehedinti. Au fost efectuate lucrari la două case ale localnicilor, ambele cu o vechime de circa 110-120 ani, lucrandu-se cu materiale locale si reproducand, pe cat posibil, tehnicile originale de constructie. Voluntarii, studenti la arhitectura, au realizat masuratori, schițe si relevee ale celor dous case, precum și trei propuneri de modernizare pentru acestea. Derularea taberei si rezultatele au fost documentate si prezentate in publicatia "Arhitectura traditionala montana din Isverna - Pastrare si punere in valoare".


| Rezultatele proiectului
    Informatiile culese in cadrul cercetarii etnografice constituie un rezultat important, partial valorificat prin intermediul publicatiei editate de Asociatia Sinaptica si, ulterior, ca resursa pentru numeroase actiuni de comunicare in presa online si audiovizuala.
Cele 2 case traditionale din comuna Isverna, reparate si amenajate, care pot fi vizitate de catre publicul larg, reprezinta o alta realizare semnificativa a proiectului.
Proiectul a avut un impact puternic asupra voluntarilor din cadrul actiunilor de cercetare si ai taberei de arhitectura. Pe langa cunostintele acumulate, si care le vor fi de folos in viitoarea lor activitate profesionala de arhitecti sau etnografi, acestia au fost profund impresionati de experienta contactului direct cu lumea rurala si elementele culturii traditionale, majoritatea dorind sa continue sa se implice, alaturi de Sinaptica, in actiuni similare.
Proiectul a avut impact si asupra informatorilor locali, implicati in cercetarea etnografica, si asupra comunitatii din Isverna. Astfel, s-a putut constata in interactiunile cu acestia reinnoirea sentimentelor de atasament fata de mostenirea culturala locala. Tabara de arhitectura a starnit interesul si aprecierea localnicilor, s-au creat punti de legatura intre acestia si tinerii voluntari. S-a dovedit din nou ceea ce se stia deja, respectiv ca acest tip de interventie are capacitatea de a reaminti unei comunitati valoarea propriului patrimoniu si de a o motiva pentru a-l pastra pe mai departe.
Proiectul a fost bine primit de publicul larg, dupa cum o arata datele de la rubrica Comunicare.


| Bugetul
    67963

| Parteneri
    Asociatia Sinaptica, Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, Consiliul Local Isverna

| Website proiect
    http://www.sinaptica.ro/gust-si-estetica-traditionale/286-ospat-cu-gust-de-mehedinti





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes