close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Spalatoria comunitara



| Organizator:
    Generation Tibanesti
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    In comuna Tibanesti din judetul Iasi, asistentii sociali au identificat peste 1.000 de persoane care aveau dificultati in asigurarea igienei personale deoarece nu aveau posibilitatea sa isi spele hainele in conditii civilizate, fie din lipsa banilor, fie din cauza conditiilor in care locuiau: fara canalizare, apa curenta sau chiar curent electric. Printre acestia se aflau copii, tineri, persoane cu dizabilitati, batrani, adulti, structura populatiei comunei fiind alcătuita din: 1.520 copii si tineri pana in 14 ani, 5.582 intre 15 si 64 ani, 1.215 peste 65 ani.

| Scopul proiectului
    Prin infiintarea Spalatoriei Comunitare s-a dorit imbunatatirea conditiilor de igiena in comunitati sarace, scaderea riscului de imbolnavire datorat lipsei de igiena al hainelor, sprijin pentru integrarea copiilor si eliminarea discriminarii acestora in scoli si gradinite din cauza igienei precare, sprijin femeilor din comunitatile sarace, sprijin si acces la igiena a batranilor si a persoanelor cu dizabilitati, cresrea stimei de sine si a gradului de integrare sociala a grupului tinta.

Spalatoria comunitara Spalatoria comunitara Spalatoria comunitara

| Aria geografica
    com. Tibanesti/ jud. Iasi

| Rezumat
    

| Date beneficiari
    300 persoane dezavantajate(copii, batrani, persoane cu dizabiitati, familii cu multi copii si fara nici un venit)

| Date beneficiari
    intreaga comunitate

| Activitati
    Proiectul „Spalatorie comunitara" a inceput prin dotarea spatiului cu electricitate, apa curenta si canalizare, toate prin munca prestata de voluntari locali. Dupa reabilitare, au fost achizitionate 5 masini de spalat semi-profesionale, echipate cu filtre magnetice anti-depunere de piatra, 2 uscatoare semi-profesionale, detergenti si dezinfectanti.
Timp de aproximativ 2 luni, in colaborare cu actorii comunitari cheie (Primaria, Biserica, Dispensarul, Scola etc.) a fost dusa munca de convingere si de sensibilizare a beneficiarilor vizati in proiect pentru ca acestia sa înteleaga importanța igienei personale si sa foloseasca serviciile oferite de spalatorie.
Convingerea comunitatii locale de a utiliza spalatoria a fost o încercare dificila. Satenii au fost reticenti la inceput, deoarece igiena personala este mai degraba un subiect tabu, iar opinia ca "nu spalam rufele în public" este puternic impamantenita.
Cu toate acestea, in prezent, Spalatoria Comunitara opereaza cinci zile pe săptamana si la cerere, sapte zile pe saptamana), opt ore pe zi, operand intre cinci si sapte cicluri de spalare pe fiecare masina de spalat, pe zi. Aproape 30% din populatia din Tibanesti utilizeaza serviciile gratuite ale spalatoriei.
In timpul proiectului, s-au desfașurat sesiuni de informare si conștientizare, pentru a stimula satenii sa acorde atentie unei igiene personale minime.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    40096

| Parteneri
    Primaria Tibanesti, Asociatia Maria, Impact Tibanesti

| Website proiect
    https://generationtibanesti.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes