close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Civic Tech 911



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Dezvoltarea acestui program a venit pe fondul unor lipsuri de care majoritatea societății civile se lovește zilnic:

- lipsa de programe accesibile de alfabetizare digitală adaptate pentru ONG-uri
- complexitatea proceselor legate de digitalizare (GDPR, automatizări, securitate, comunicare digitală, donații online etc) este foarte mare și dificilă de navigat
- costurile angajării de personal IT sau de experți digitali sunt prohibitive pentru sectorul non-profit.
- lipsa capacității de a proiecta soluții tehnice la problemele pe care le întâmpină
- lipsa partenerilor constanți pentru implementare și mentenanță tehnică
- ONG-urile nu cunosc soluțiile tehnice deja existente pentru problemele cu care se confruntă, și nici soluțiile implementate de alte ONG-uri, riscând să re-implementeze și să duplice aplicații
- lipsa personalului IT suport.


| Scopul proiectului
    Civic Tech 911 este un program de asistență pentru ONG-urile din România care își propune să le ajute cu orice tip de informație sau sprijin au nevoie din punct de vedere digital.
Organizațiile se pot înscrie pentru a beneficia de sprijin, iar echipa potrivită de specialiști îi va consilia.

Obiectivele acestui program sunt creșterea eficienței și optimizarea costurilor și a activităților care implică produse digitale pentru organizațiile non-pofit din România. Indiferent de natura problemei, orice ONG poate să elimine blocaje cu sprijinul specialiștilor IT potriviți.


Civic Tech 911 Civic Tech 911 Civic Tech 911

| Aria geografica
    Toate

| Rezumat
    Code for Romania lucrează de peste cinci ani direct cu organizațiile neguvernamentale fiind o entitate orizontală care își propune să deservească întregul sector al societății civile. În toate cele cinci arii de intervenție ale Code for Romania - Educație, Sănătate, Grupuri Vulnerabile, Mediu și Participare Civică - venim în contact cu sute de ONG-uri anual în procesul nostru de cercetare și design de soluții digitale. În tot acest timp am oferit consultanță pro-bono ONG-urilor pentru a-i ajuta într-un proces de digitalizare coerent al activității lor prin programul nostru Civic Tech 911, departamentul de IT al societății civile.

Mai mult, într-un an greu încercat de provocările pandemiei Covid-19, ne-am aplecat atenția asupra arhitecturii sectorului neguvernamental în încercarea de a înțelege care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă ONG-urile și cum putem, prin tehnologie, să intervenim pentru a le sprijini eforturile de dezvoltare, dar și cum le putem echipa cu instrumentarul potrivit pentru a le crește capacitatea de intervenție și a le ajuta să devină sustenabile.

Pandemia a adus o presiune uriașă asupra societății civile, obligand-o să se digitalizeze peste noapte, brusc și fără resurse reale de impalmentare. Civic Tech 911 a devenit astfel un serviciu de intervenție digitală de urgență care să ajute organizațiile să se digitalizeze cât mai eficient și sustenabil într-un timp record, să le ajute să își consolideze o prezență online rapidă și să dezvolte mecanisme digitale de sustenabilitate cât mai simplu și imediat. Prin Civic Tech 911 am ajutat organizațiile neguvernamentale cu orice nevoie IT, de la setarea unor simple conturi de mailing până la implementarea de softuri complexe pentru a le a susține în acest an plin de provocări.


| Date beneficiari direcţi
    organizațiile neguvernamentale

| Date beneficiari
    beneficiarii organizațiilor neguvernamentale

| Activitati
    Pentru a putea oferi ajutor structurat și personalizat pentru fiecare nevoie și fiecare ONG în parte, primul pas este să încurajăm asociațiile să ne contacteze și să formuleze problema cu care se confruntă în detalii cât mai concrete. Am simplificat acest proces punând la dispoziția organizațiilor un calendar online unde se pot programa singure când este mai convenabil.

Pentru a putea configura echipa potrivită care să ofere asistență este important să primim cât mai multe detalii despre nevoile cu care ONG-ul se confruntă: informații despre context, cum se manifestă problema, cine sunt cei care sunt afectați direct sau indirect de ea și, acolo unde este cazul, informații suplimentare (ex: contextul legal în care se manifestă) sau alte exemple similare de situații.

Următorul pas este stabilirea unui interval orar în care putem discuta pe larg cu fiecare organizație în parte. O sesiune de consultare durează 120 de minute, iar zilele în care se derulează programul Civic Tech 911 sunt luni, joi și vineri. Consultările nu pot fi setate cu mai puțin de 48 ore înainte de momentul începerii, astfel încât să ne putem permite o perioadă de pregătire temeinică pentru discuție.

Consultările au loc fizic sau într-o sesiune online de 2 ore în care să înțelegem mai bine, de ambele părți, problema care necesită un răspuns. În funcție de evaluarea din prima sesiune, vom continua să lucrăm împreună cu fiecare echipă în parte pentru a ajuta organizațiile să-și îndeplinească obiectivele.


| Rezultatele proiectului
    În perioada 2018-2020 am susținut peste 250 de ONG-uri, cu un vârf de activitate în anul 2020 când am suplimentat resursele umane implicate în proiect ca urmare a valului mare de cereri de ajutor cauzat de pandemia Covid-19.

În anul 2020 am:
- oferit consultanță pentru peste 60 de ONG-uri (ex: Zi de Bine, World Vision, Sexul vs Barza, Teach for Romania, DoR, Nod makerspace, Există Viață după Doliu, Terre des Hommes, Ajungem Mari, Salvation Army, PeStop, TAC.Social, Sense International, Dorcas Aid, Carusel, PAVEL, Rădăuțiul Civic etc)
- găzduit peste 160 de sesiuni de consultanță organizate fizic sau online
- oferit ajutor pe diverse proiecte cu grade de complexitate diferite: dezvoltare de website-uri, dezvoltarea bazelor de date, implementarea sistemelor de plăți online pentru donații, digital tools design, consultanță în zona de social media sau infrastructură tehnică, accesarea de resurse digitale gratuite etc.

Deși dificil de cuantificat, prin Civic Tech 911 am economisit fonduri importante pentru organizațiile neguvernamentale prin identificarea de soluții deja existente și sprijinirea lor în procedurile de solicitare și accesare se sisteme software gratuite sau reduse pentru sectorul non-profit și configurarea tehnică a acestora.


| Bugetul
    78000

| Parteneri
    ING România

| Website proiect
    https://code4.ro/ro/civic-tech-911





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes