close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RECICLETA 2011



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Dupa experienta avuta in perioada pilot a proiectului s-a vazut o crestere a interesului populatiei pentru reciclare si o nevoie de a extinde si largi aria de colectare si numarul de beneficiari.
De asemenea evolutia profesionala si sociala buna a angajatului nostru din perioada pilot ne-a demonstrat ca proiectul este fezabil si din punct de vedere al conceptului de reinsertie socio-profesionala si am depus toate eforturile pentru angajarea unei noi persoane impreuna cu partenerul SOS Satele Copiilor.
Numarul mare de autoturisme de pe strazile si trotuarele Bucurestiului ne-a determinat sa comunicam si sa promovam si mai intens incurajarea utilizarii bicicletei ca mijloc de transport, in contextul in care numarul celor care folosesc biciclete in Bucuresti este in crestere.


| Scopul proiectului
    Pe durata desfasurarii, RECICLETA s-a dovedit a fi o idee fezabila si de succes. Companiile s-au aratat interesate de colectarea deseurilor de hartie cu cargo-biciclete si astfel in ianuarie 2011 stabilit extinderea zonei.
- In 2011 proiectul RECICLETA a urmarit extinderea zonei de colectare si deservirea unui numar cat mai mare de companii interesate de reciclare ~ 150. Aria de colectare s-a exins in zona pietei Victoriei, 1 Mai, Piata Presei Libere, Kiseleff . Proiectul a dorit sa promoveze cat mai mult reciclare si transportul sustenabil, sa incurajeze schimbari de comportament si atitudini


RECICLETA 2011 RECICLETA 2011 RECICLETA 2011

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    RECICLETA este un proiect complex de dezvoltare durabila care vizeaza: colectarea cantitati mici de deseuri de hartie pentru reciclare, care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi; transportul sustenabil prin folosirea unui mijloc de transport fara emisii de carbon, cargo-bicicleta, intr-unul din cele mai poluate orase din Europa si oferirea de locuri de munca persoanelor din categorii sociale aflate in dificultate, la limita excluziunii sociale, fara studii si fara o calificare profesionala.
In 2011 RECICLETA si-a propus ca obiectiv si a reusit sa dubleze aria de colectare, extinzand-o la aproape tot sectorul 1. Extinderea a permis dublarea numarului de companii inscrise, a numarului de angajati – 2 persoane - si a permis colectarea a 53.670 kg de deseuri. Extinderea proiectului a acoperit si o nevoie de piata, a oferit o solutie si companiilor care pana de curand nu reciclau datorita cantitatilor mici de deseuri pe care nu le ridica niciun colector. Astfel peste 150 de companii noi si in jur de 1500 de angajati au beneficiat prin RECICLETA de un sistem de colectare a deseurilor rapid si curat. Din punct de vedere al reinsertiei socio-profesionale, am reusit sa mai angajam o persoana in dificultate si sa o ajutam sa inteleaga beneficiile unui loc de munca legal si stabil. Din punct de vedere al impactului de mediu, reciclarea deseurilor au scutit gropile de gunoi de sute de metrii de deseuri care descompunandu-se ar fi emis ~60 tone de CO2 si metan, iar folosirea cargo-bicicletelor a scutit atmosfera bucresteana de 20 de tone de CO2, comparativ cu un autoturism.


| Date beneficiari
    Mediul este un alt beneficiar prin scutirea in atmosfera a 80 tone de CO2 si metan prin devierea hartiei de la groapa de gunoi unde s-ar descompune si transportul sustenabil.

| Rezultatele proiectului
    Dublarea zonei de colectare si extinderea serviciului de colectare si pentru companiile din alta arie.
Pana in prezent s-au colectat 53670 kg de hartie de la 122 de companii inscrise. Am salvat 795 de copaci, si am scutit atmosfera de 80 tone de CO2 si metan care nu mai sunt emise la groapa de gunoi prin descompunerea hartiei la groapa de gunoi si din transportul neutru in carbon, in locul unui autoturism folosit cu acelasi scop.

in paralel pe parte sociala au fost angajate 2 persoane care au beneficiat de un loc de munca legal si stabil, precum si de consiliere profesionala.


| Argument
    Originalitatea proiectului este data de un joc de cuvinte dintre termenii "reciclare" si "bicicleta" a fost gandit pentru a propune o solutie ingenioasa pentru cantitatile de hartie care ajung la groapa de gunoi, militand pe ideea ca lucrurile mici genereaza rezultate mari.

Unicitatea acestui proiect vine din faptul ca ofera solutii la 3 probleme sociale majore: reinsertia socio-profesionala, reciclarea deseurilor si transportul urban sustenabil. Prin implicarea companiilor ca beneficiari directi, am dezvoltat un proiect care acopera toate directiile dezvoltarii durabile si care genereaza un impact social mare.

Proiectul ofera posibilitatea de a reintegra social si profesional persoane defavorizate care nu au oportunitati reale pentru a-si asigura un loc de munca normal, legal si stabil. Implicarea in proiect si intr-un mediu de invatare customizata aceste persoane au oportunitatea de a-si regasi locul in societate.

Este o idee curajoasa prin folosirea cargo-bicicletelor ca infrastructura in proiect. Acestea dau nota de originalitate a proiectului fiind o prezenta inovatoare in traficul din Bucuresti.


| Bugetul proiectului (in RON)
    134345

| Parteneri
    SOS Satele Copiilor, RBS Romania, Primaria Sectorului 1, Biciclop

| Website-ul proiectului
    http://www.viitorplus.ro/recicleta





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes