close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



JOB DIRECT - Agentie de Plasare si Asistenta la Locul de Munca pentru Persoane cu Dizabilitati



| Organizator:
    Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Pentru ADV Romania, Job Direct reprezinta o continuare fireasca a serviciilor oferite pentru atingerea misiunii asumate – cea de incluziune a persoanelor cu dizabilitati si totodata creeaza contextul potrivit pentru consolidarea organizatiei ca promotor al economiei sociale, venind cu un pachet de solutii la una dintre cele mai stringente probleme ale persoanelor cu dizabilitati - incluziunea profesionala.
In Romania, un numar covarsitor de persoane cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii sociale complexe si integrate care sa raspunda nevoilor lor de incluziune, ocupare si dezvoltare, cele mai multe dintre acestea fiind dependente de stat si de stimulentele acordate de acesta, traind la limita saraciei si a excluziunii sociale.


| Scopul proiectului
    Prin intermediul JobDirect urmarim cresterea gradului de ocupare a persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitati si reducerea deficitului de servicii specializate de ocupare din Romania.

JOB DIRECT - Agentie de Plasare si Asistenta la Locul de Munca pentru Persoane cu Dizabilitati JOB DIRECT - Agentie de Plasare si Asistenta la Locul de Munca pentru Persoane cu Dizabilitati JOB DIRECT - Agentie de Plasare si Asistenta la Locul de Munca pentru Persoane cu Dizabilitati

| Aria geografica
    Preponderent municipiul / judetul Iasi, insa utilizarea platformei www.jobdirect.ro pentru postare locuri de munca / CV-uri se realizeaza la nivel national.

| Rezumat
    JobDirect – este singura agentie de plasare si asistenta la locul de munca de tip intreprindere sociala din tara, infiintata de ADV Romania, in 2018, ca raspuns la nevoia persoanelor cu dizabilitati de a avea un loc de munca si ca alternativa fiabila la dependenta de prestatii sociale a acestora. Aceasta intreprindere se alatura celor doua infiintate de ADV, incepand cu 2008 - Utildeco si WISE.travel. JobDirect incearca sa schimbe viziunea pe piata muncii, in sensul ca persoanele cu dizabilitati pot completa deficitul de forta de munca, pot deveni din persoane asistate in persoane care contribuie in comunitate si pot aduce diversitate si productivitate unei companii. De ex.: ajutorul social pentru o persoana singura, este aprox 30 Euro. Daca acea persoana ar fi angajata, ar castiga cel putin 263 Euro, iar compania ar plati aprox. 209 Euro taxe. In aceasta varianta castiga toata lumea, insa nu se poate face oricum, ci cu servicii specializate de tipul JobDirect.
Cu o experienta de 18 ani in dom. incluziunii, timp in care a creat peste 100 de locuri de munca in propria intreprindere sociala UtilDeco, ADV are convingerea ca angajatul cu dizabilitati este un angajat valoros si ca, dincolo de bariere, sta un potential insuficient valorificat pe piata muncii.
In cadrul agentiei, persoanele beneficiaza de servicii specializate de evaluare, consiliere, orientare profesionala, internship, jobcoacing pentru angajare / mentinere loc de munca, atat în cadrul UtilDeco detinuta de fundatie, cat si pe piata muncii. Aceste servicii sunt oferite direct persoanelor cu dizabilitati si companiilor din jud Iasi, iar la nivel national, prin platforma online www.jobdirect.ro, pune la dispozitia utilizatorilor sai, posibilitatea de a posta si de a cauta oferte de munca, in mod gratuit.


| Date beneficiari
    PERSOANE CU DIZABILITATI DIN CATEGORIA “GREU ANGAJABILE” (au afectiuni fizice si psihice grave sau alte conditii medicale care le afecteaza viata, provin din centre de plasament, au un nivel scazut de educatie, fara calificare profesionala, autonomie scazuta). COMPANII care au mai mult de 50 angajati (in mod special) si au obligativitatea de a angaja 4% persoane cu dizabilitati.

| Date beneficiari
    Familiile persoanelor cu dizabilitati, autoritatile, comunitatea.

| Activitati
    JobDirect vine in sprijinul persoanelor cu dizabilitati cu un pachet integrat de servicii sociale si de ocupare, gratuit, ce consta in: consiliere si orientare profesionala; testarea capacitatii de munca, cu bateria CASPER, un instrument complex de evaluare a persoanelor cu dizabilitati, ce permite conturarea unui „profil ocupational” si identificarea celui mai potrivit job; internship in Intreprinderea Sociala de Insertie UtilDeco, un serviciu de care pot beneficia anumite persoane pentru a deprinde abilitati de baza in domenii precum: legatorie manuala, arhivare, croitorie, tipografie; job-coaching – asistenta din partea specialistilor agentiei, atat pentru persoanele cu dizabilitati plasate, cat si pentru angajatorii lor.
JobDirect ofera companiilor, contra-cost, un pachet specializat de servicii de recrutare si ocupare persoane cu dizabilitati: promovare posturi, recrutare targetata persoane cu dizabilitati, selectie aplicatii, interviu initial candidati, evaluare candidati, intocmire raport de potrivire candidat - post si inaintare catre departamentul HR al firmei pentru care se face recrutare, insotire candidati selectati la interviul cu angajatorul, asistenta la locul de munca, dupa angajare. Suplimentar, poate furniza servicii de HR si de securitate si sanatate in munca, in acord cu particularitatile persoanelor cu dizabilitati ce urmeaza sa fie angajate in cadrul companiei.
JobDirect activeaza, la nivel national, prin platforma jobdirect.ro.


| Rezultatele proiectului
    In UE, 47% dintre pers. cu dizabilitati au loc de munca, comparativ cu Romania, unde sunt ocupate doar 7,25%. Job Direct contribuie la cresterea gradului de ocupare a pers. cu dizabilitati si raspunde deficitului de servicii de incluziune adresate acestora.
Astfel, in anii 2018 si 2019, 100 pers. cu dizabilitati s-au adresat agentiei, 70 pers. au beneficiat de serviciile agentiei, 31 pers. au fost angajate pe piata muncii, pe posturi precum: casier, lucrator universal, asamblor – dazasamblor, slefuitor ecrane, confectioner incaltaminte, confectioner textile, 4 companii au beneficiat de servicii specializate de recrutare si plasare.
Prin intermediul Job Direct am reusit, cel putin, sa le insuflam pers. cu dizabilitati increderea ca exista solutii pentru gasirea unui loc de munca. Cele mai multe dintre acestea, cand ne-au solicitat sprijinul, aveau deja multe esecuri in a-si gasi un loc de munca, erau deznadajduite si demotivate. Ghidajul oferit de specialistii agentiei le-a ajutat sa inteleaga ca au toate atuurile unui angajat model si ca au dreptul sa-si traiasca viata cu demnitate, indiferent de dificultatile pe care le intampina pe piata muncii. Cu sprijinul nostru, 31 de persoane se bucura de statutul de angajat si de un grad ridicat de autonomie.
Datorita Job Direct, patru companii si-au schimbat viziunea asupra dizabilitatii si au acceptat statutul de firma incluziva, oferind sanse reale de integrare profesionala pers. cu dizabilitati. Mai mult, aceste firme au avut posibilitatea dublarii beneficiilor (cresterea productivitatii, scaderea costurilor).


| Bugetul
    490000

| Parteneri
    -

| Website proiect
    www.jobdirect.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes