close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Jocul de Acasa - Transilvania



| Organizator:
    Fundatia pentru Mestesuguri
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Migrarea de la tara la oras a dus la pierderea reperului de acasa, a reperului de radacini generationale. In acest context o actiune culturala de prezervare si valorizare a patrimoniului imaterial contribuie, pentru tanara generatie, la cunoasterea locului de unde au venit părintii lor, dar si a traditiilor si obiceiurilor acestora. Legatura cu locul de origine, creeaza o punte intre trecut, prezent si viitor si raspunde nevoii de continuitate generationala privind reperele de apartenenta. Pe parcursul cercetarilor efectuate s-a constat ca in majoritatea comunitatilor mixte, tensiunile sociale sunt cauzate de diferentele de identitate etnografica/culturala. Proiectul, prin intermediul jocului de marionete, a contribuit la integrarea reperelor etnografice specifice fiecarei regiuni in viata actuala a comunitatilor din Romania.

| Scopul proiectului
    Scop: promovarea patrimoniului cultural national, prin intermediul teatrului de marionete. Obiective: 1. Identificarea elementelor culturale specifice transhumantei din Transilvania, prin realizarea unei cercetări in cadrului Muzeului ASTRA Sibiu; 2. Informarea a 400 de membri apartinand comunitatilor din Transilvania despre diversitatea patrimoniala detinuta, prin trei reprezentarii publice; 3. Furnizarea de informaţii culturale specifice catre organizatii din Romania si din strainatate, prin realizarea unui DVD de prezentare a spectacolului cu marionete.

Jocul de Acasa - Transilvania Jocul de Acasa - Transilvania Jocul de Acasa - Transilvania

| Aria geografica
    Regiunea Oltenia, Moldova, Banat si Transilvania

| Rezumat
    Prin migrarea in masa de la tara la oras, a aparut riscul de a pierde contactul si legatura cu elementele de patrimoniu cultural imaterial, obiceiuri, muzica, dansuri, costume de sarbatoare. Tocmai nevoilor publicului larg de a ramane in legatura cu radacinile culturale a raspuns proiectul "Jocul de acasa - Transilvania". Acesta a promovat elementele de patrimoniu imaterial din zona etnografica Transilvania prin mijloace specifice teatrului de animatie. Prin activitatile de cercetare-documentare, realizarea spectacolului "Jocul de acasa - Transilvania", inregistrarea lui pe DVD si distribuirea acestora in 500 de exemplare, s-a atins scopul propus. Acesta a fost completat de campania nationala de promovare a proiectului si a rezultatelor acestuia. La aceste rezultate s-a ajuns prin realizarea etapelor de: cercetare etnografica complexa pe domeniul costum traditional, muzica si dans, transpunerea cercetarii intr-un scenariu ce a fost pus in scena cu marionete, prezentarea publica si distribuirea la nivel national a DVD-ului cu filmarea prezentarii.

| Date beneficiari
    La nivelul implementarii proiectului beneficiarii acestuia au fost implicati doar la nivel de participare si feedback in ceea ce priveste reprezentarea publica a spectacolului, iar comunitatile, prin informarea asupra unor elemente de patrimoniu, legate de transhumanta. La nivel de feedback, la partenerulyui proiectului Muzeul ASTRA din Sibiu a fost organizata o expozitie cu toate marionetele create in proiect. La cererea publicului vizitator, expozitia a fost prelungita cu inca o luna, pana la finalul lunii ianuarie 2013.

| Rezultatele proiectului
    Rezultate: Cercetare etnologica pentru identificarea elementelor de port popular, muzica si dans specifice comunitatilor din Transilvania conexe fenomenului de transhumanta; - identificarea trasaturilor etnoculturale specifice comunitatilor cercetate; - elaborarea unui studiu cu privire la elementele etnoculturale specifice comunitatilor tinta; - elaborarea scenariului dramatic; - elaborarea schitelor scenografice pentru spectacol conform documentatiei realizate in cadrul cercetarii; - realizarea spectacolului; - organizarea unei conferinte de presa; - prezentarea publica a spectacolului „Jocul de acasa - Transilvania” in Avrig, Sibiu, Bucuresti si Braila; - realizarea unui DVD cu inregistrarea spectacolului.
Ca urmare a implementarii proiectului, au fost identificate urmatoarele efecte: - Reducerea blocajelor de comunicare sociala la nivelul comunitatilor; - Diminuarea clivajului identitar; - Promovarea patrimoniului cultural national imaterial si a mostenirii culturale nationale; - Cresterea participarii copiilor si tinerilor la viaaa culturala locala, regionala si nationala; - Scaderea tensiunilor sociale din interiorul comunitatilor prin promovarea identitătii culturale regionale in contextul diversitatii nationale.


| Bugetul proiectului (in RON)
    52246,00

| Parteneri
    Fundatia pentru Mestesuguri - aplicant; Complexul Muzeal National ASTRA Sibiu - partener

| Website-ul proiectului
    https://www.facebook.com/pages/Jocul-de-Acasa-Transilvania/159563524183652





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes