close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Incepe cu Dreptul



| Organizator:
    Smartastic lab
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In Romania de azi, atat de vulnerabilizata din perspectiva statului de drept si a justitiei, s-a decantat nevoia unei actiuni concrete care sa formeze o noua generatie de cetateni care sa restabileasca ordinea juridica.
Asadar, pentru a implementa ideea acestui tip de actiuni si pentru a cultiva semintele unui veritabil stat de drept, nu trebuie pierdut startul.
Am inteles ca este esential ca educatia timpurie sa includa notiuni de educatie civica si juridica, pentru ca cei mici sa „inceapa cu dreptul”.
Prin constientizarea celor doua componente esentiale ale statului de drept: suprematia legii si respectarea drepturilor cetatenilor, copiii dobandesc o atitudine civica corecta, indreptata spre valorile unei „good society”.


| Scopul proiectului
    Proiectul a luat nastere din dorinta de implicare activa in formarea unei generatii de cetateni responsabili, corecti si activi care sa contribuie in viitor la configurarea unui veritabil stat de drept, implementand in Romania obiectivele globale de sustenabilitate propuse de ONU axate pe educatie de calitate si egalitate de gen (Obiectivele 4 si 5).
Proiectul ajuta copiii sa faca primii pasi in domeniul cunostintelor civice si constitutionale, intelegand conceptele fundamentale care definesc statul de drept (legea fundamentala, drepturile si exercitarea lor, puterile in stat, justitia).


Incepe cu Dreptul Incepe cu Dreptul Incepe cu Dreptul

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Formula Smartastica este simplă: Alina, Raluca și Cristina puse la un loc, într-un amestec de dorințe și determinare, compoziție omogenizată cu notiuni de drept constitutional, actiuni civice, vise îndrăznețe și entuziasm.
Amestecul obținut a fost introdus în capsula dorinței de a contribui la nevoia si efortul colectiv de schimbare in Romania catre un veritabil stat de drept in care justitia, valorile personale și drepturile fundamentale sunt promovate și respectate.
La final, aceasta a fost lansată prin dispozitivul de încurajare a copiilor din clasele primare de a „Incepe Cu Dreptul”, de a-și păstra mintea deschisă si de a visa la statul ideal si la un mediu echilibrat din care lipsesc prejudecățile, etichetele si coruptia.
Ne-am propus sa schimbam compozitia viitorului, prin intermediul acestui proiect de alfabetizare constitutionala, in cadrul caruia, pe baza drepturilor si obligatiilor din Constitutie, micii cetateni experimenteaza, gandesc si comunica cu indrazneala, viseaza cu ochii deschisi.
Participand la proiectul “Incepe Cu Dreptul”, copiii aflati la inceput de drum afla ce este Constitutia, isi pun primele intrebari cu privire la drepturile si obligatiile lor, inteleg ce este statul de drept si, mai ales, inteleg ca pot contribui la schimbarea acestuia in bine, fiind cetateni responsabili si activi.
La sfarsitul proiectului micutii cetateni primesc in dar cartea "Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!" publicata de Ed. Curtea Veche, a carui autoare este Alina, cofondatoarea Smartastic lab, carte care le stimuleaza imaginatia, datorita jocurilor si activitatilor incluse in ea.
Intr-un mod ludic si interactiv, 1500 de copii din clasele primare au “Inceput cu Dreptul”, intelegand primele noțiuni din Constituție, in cursul anului scolar 2017-2018.


| Date beneficiari
    Proiectul se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani.

| Date beneficiari
    Colegi, prieteni, familie, profesori si comunitati locale din care fac parte copiii care participa la proiect, precum si alte asociatii, fundatii, entitati juridice care sunt implicate in educatie si care invita echipa smartastica in proiecte similare.

| Activitati
    Proiectul este un concept de educatie timpurie non-formala unic in Romania, destinat copiilor din clasele primare, cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani, avand ca scop alfabetizarea constitutionala incepand cu primii pasi in scoala.
Este primul proiect de acest tip dedicat micilor cetateni si include mai multe componente, unele dintre acestea fiind digitale, iar altele de tip atelier care au fost configurate avand ca punct de pornire prima cartea „Ce este Constitutia? Joaca-te si vei afla!” a carei autoare este cofondatoarea asociatiei, Alina.
Cartea include jocuri si activitati pentru cei mici, astfel incat acestia sa dispuna de un instrument educativ interactiv, care sa le permita sa se exprime, folosindu-si imaginatia, impartasind cunostintele cu toti cei apropiati, familie, prieteni, invatatori.
Copiii vizioneaza un film despre drepturile constitutionale conceput de echipa smartastica, se imprietenesc cu Lex – un panda rosu care ii ajuta sa inteleaga dreptul, descopera imaginile atractive ilustrate de Anda Ansheen, discuta pe marginea acestora si a intamplarilor prin care trec personajele, ajungand la concluzii practice si inovative cu privire la regulile statului de drept. La final, micutii incearca roba de avocat si isi inchipuie ca sunt in instanta, aparandu-si drepturile. Unicitatea conceptului consta in abordarea non-formala a alfabetizarii constitutionale, modeland copiii pentru a deveni cetateni responsabili.


| Rezultatele proiectului
    1500 de copii din clasele primare au “Inceput cu Dreptul”, intelegand primele noțiuni din Constituție, in cursul anului scolar 2017-2018.
1500 de copii au inteles ce inseamna egalitate de drepturi, munca cinstita, justitie si stat de drept.
1500 de copii si-au inchipuit macar pentru o ora ca sunt avocati, judecatori sau chiar presedinti si au propus masuri concrete pentru statul de drept pe care si l-ar dori.
Proiectul a intrat in scoli publice, private si chiar intr-un Centru de Plasament in care copiii l-au primit cu mare interes si deschidere.
Proiectul a fost premiat de Aspen Romania cu Premiul Aspen Social Prize.
Proiectul a fost prezentat in cadrul evenimentului European Development Days 2018 organizat de Comisia Europeana.
Proiectul este sustinut de numeroase ambasade, reprezentantii Ambasadei Finlandei - tara-lider in domeniul educatiei, participand chiar la unul dintre atelierele dedicate Zilei Europei si prezentat in cadrul Stirilor Antena 1.
Feedback-ul general din partea scolilor a fost pozitiv si entuziast, fiindu-ne solicitata organizarea unor ateliere suplimentare pentru copiii din clasele primare, prin care sa se aprofundeze anumite drepturi, institutii si subiecte de actualitate conexe Constitutiei.


| Bugetul
    15000

| Parteneri
    -

| Website proiect
    http://smartasticlab.com/proiectul-incepecudreptul/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes