close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea



| Organizator:
    Habitat for Humanity Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Inca din 2007, Petrom a sprijinit Romania in situatiile de urgenta, alocand 2,88 milioane de euro pentru a ajuta romanii in momente grele. După experienta pe care am trait-o cu totii in iarna trecuta, impreuna am decis sa intervenim din nou pentru a preveni situaţiile cutremuratoare care au afectat mii de români în urma caderilor masive de zapada. In consecinta Habitat si Petrom au demarat impreuna programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” – un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora. Pe baza unor evaluari amanuntite realizate in comunitatile vizate au fost implementate actiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social si economic.

| Scopul proiectului
    1.Organizarea unei campanii de prevenire si diminuare a riscurilor dezastrelor prin furnizarea de asistenta tehnica familiilor vulnerabile cat si autoritatilor revelante in 16 comunitati pilot.
2.Dezvoltarea unui plan de diminuarea a punctelor vulnerabile, cat si o harta a riscurilor in toate cele 16 comunitati.
3.Oferirea de asistenta pentru 500 de familii, asta insemnand 2500 de beneficiari, in pregatirea planurilor de preventive si integrarea tehnologiei de prevenire si diminuare a riscurilor in casele lor.


Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea

| Aria geografica
    16 comunitati din judetele: Arges, Bacau, Buzau, Dolj, Gorj, Prahova si Vrancea

| Rezumat
    Conform statisticilor European EM-Dat, oricand 2.899.421 de romani pot fi afectati direct de dezastre, iar tipurile de risc la care sunt expusi romanii sunt: inundantiile si cutremurele de magnitudine mare, alunecarile de teren si accidentele tehnologice. Cele mai importante cauze care duc la cresterea gradului de vulnerabilitate si expunere a comunitatilor la situatii de risc sunt: nivelul de vulnerabilitate sociala si economica ridicata: 7,5% - peste 2 milioane de romani traiesc cu venituri sub pragul de saracie; sisteme de prevenire si reducere a riscurilor deficitare; cresterea demografica in mediul urban si scaderea investitiilor in infrastructura rurala; mentinerea managementului dezastrelor la nivelul autoritatilor si neimplicarea comunitatilor; necunoasterea tipurilor de riscuri si a efectelor acestora; necunoasterea prevederilor legale referitoare la asigurarile obligatorii impotriva dezastrelor; lipsa investitiilor structurale in reducerea dezastrelor, necunoasterea de catre proprietarii de locuinte a solutiilor tehnice care pot fi incorporate in constructia sau consolidarea locuintelor pentru a le face mai rezistente si lipsa totala a unei culturi a riscului.

Astfel, Habitat for Humanity Romania si-a propus sa participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului in Romania, care sa promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor si combaterea factorilor care genereaza aceste riscuri, prin implicarea activa a populatiei in comunitatile din care fac parte.
In acest context Habitat for Humanity Romania si Petrom au demarat programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” – un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    In total au fost asistate 676 de familii, asta insemnand 2500 de beneficiari directi.
• 16 harti de vulnerabilitate si risc au fost dezvoltate ( una in fiecare comunitate)
• 16 harti de risc (afise de 1mx1m) au fost printate si afisate in spatii publice (una pentru fiecare comunitate)
• 1000 de brosuri si pliante tehnice au fost distribuite (una pentru fiecare tip de risc, cutremur, inundatie, alunecari de teren, foc salbatic, furtuni de iarna si accidente tehnologice)
• 200 de chestionare de evaluare a riscurilor au fost aplicate in total
• 32 de intalniri cu autoritatile locale au fost necesare pentru a accesa informatii relevante
• 619 de familii au fost vizitate si educate/informate
• 13 proiecte de retrofitting
• 70 de kituri de urgenta de adapost au fost distribuite
• 3 sesiuni de traininguri cu voluntarii au fost sustinute cu 16 stagiari


| Bugetul proiectului (in RON)
    178000

| Parteneri
    Principalul partener: Petrom Romania; Alti parteneri: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU); Autoritatile locale - primarii locale; Parteneri media: Actionam Responsabil, CSRmedia, CSR Romania, LumeBuna, Monopoly Media, Open Times, Romania Pozitiva, RFI Romania, Spectacular siwww.121.ro.

| Website-ul proiectului
    http://www.habitat.ro/detalii/protejeaza-ti_caminul_pregateste-ti_comunitatea/proiect-54.html?projecttabs=0





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes