close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RECICLETA - ECOmunitatea ta



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Proiecte si campanii de CSR
| Problema de fond
    Romania produce anual 365 de kilograme de deseuri per locuitor. Din cantitatea totala de deseuri municipale, 99% ajunge la groapa de gunoi, doar 1% fiind reciclate.
Astfel, nevoia identificata in comunitate a fost de a crea un sistem eficient de colectare selectiva a hartiei (amplasarea unui recipient in scara de bloc).
Un alt punct de pornire au fost obiectivele companiei Provident de a participa la viata comunitatii in care isi desfasoara activitatea, prin asigurarea colectarii selective a materialelor promotionale pe care le distribuie si,pe viitor, de a reduce cantitatea de hartie folosita pentru acestea.
Am analizat obiectivele comune ale ViitorPlus si Provident si am implementat proiectul de colectare selectiva a hartiei de la scarile de bloc cu cargo-triciclete conduse de persoane aflate in dificultate(modelul RECICLETA).


| Scopul proiectului
    Proiectul isi propune:
- pe de o parte: educarea si responsabilizarea oamenilor cu privire la colectarea hartiei si, pe de alta parte, informarea lor referitoare la impactul asupra mediului.
- ne-am dorit sa atragem atentia asupra consumului casnic de hartie;
- Un alt obiectiv important al programului este imbunatatirea infrastructurii de colectare a hartiei prin plasarea dispozitivelor de reciclare selectiva in scarile de bloc,la îndemâna locatarilor.


RECICLETA - ECOmunitatea ta RECICLETA - ECOmunitatea ta RECICLETA - ECOmunitatea ta

| Aria geografica
    Bucuresti - Sector 2 - zona Piata Obor

| Rezumat
    RECICLETA - ECOmunitatea ta este o extindere a proiectului RECICLETA - care functionează inca din 2009 pentru mai multe firme cu sediul in nordul capitalei. Ne dorim de mult sa extindem acest proiect catre comunitatile de locatari si in 2012 am gasit partenerul potrivit pentru implementarea lui - compania Provident. Compania este constienta de cantitatea mare de resurse naturale consumate in activitatea ei. De asemenea, in fiecare an, ei produc si distribuie controlat la nivel national milioane de fluturasi pentru promovarea produselor si serviciilor lor. Impreuna am creat un sistem prin care locatarii pot colecta selectiv hartia, inclusiv materialele de promovare pe care Provident le foloseste ca mijloace de informare a consumatorilor, si care, dupa ce si-au atins scopul, pot fi trimise catre un centru de reciclare.
De asemenea, Provident isi propune ca pe viitor sa reduca cantitatea de hartie folosita pentru materialele publicitare si sa utilizeze mai multa hartie reciclata.
O alta situatie identificata, de aceasta data in cadrul comunitatii, este lipsa unei infrastructuri speciale si eficiente pentru colectare selectiva. In Romania, doar 1% din deseurile produse de populatie sunt reciclate si nu exista campanii constante de educare a cetatenilor cu privire la impactul pe care il au asupra mediului inconjurator.



| Date beneficiari
    Inca de la inceputul proiectului, asociatiile de bloc au fost contactate pentru a li se explica obiectivele proiectului. Au fost alese acele asociatii ai caror administratori si-au asumat rolul de a facilita comunicarea dintre organizatori si locatari si de a promova proiectul in cadrul scarilor de bloc. Administratorii sunt cei care contacteaza ViitorPlus pentru a programa o colectare de hartie atunci cand recipientul din scara se umple.
La evenimentul de lansare, administratorii s-au intalnit cu reprezentanti ai primariei sectorului 2 si ai Supercom SA, reusind sa discute despre subiectul colectarii selective la scarile lor de bloc.
Locatarii au fost cei care au colectat selectiv hartia in recipientele special amplasate de organizatori.
De asemenea, copiii locatarilor au fost implicati intr-un concurs de creatie pe teme de mediu.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului:
- ~3,5 tone de hartie colectata prin intermediul proiectului din cele 34 de recipiente amplasate in scarile de bloc;
- O scara de bloc castigatoare a concursului (septembrie -decembrie 2012) - scara de bloc a strans 187,6 kg de hartie si premiul a fost folosit pentru echiparea scarii cu becuri economice, sisteme de iluminat pe baza de senzori si inceperea reparatiilor la acoperis.
- Cinci copii castigatori ai concursului de creatie ( primii trei au primit ca premii biciclete, ceilalti materiale educative).
- ~4000 locatari beneficiari ai unui sistem functional de colectare selectiva a hartiei.
- Citat de la unul dintre locatari: "Întotdeauna sunt binevenite proiectele care încurajează grija față de mediul înconjurător. Aducerea punctului de colectare aproape de oameni - în scara blocului - este extrem de importantă în contextul unei societăți în dezvoltare” a declarat Alexandru Cherăscu – strada Mihai Bravu, numărul 10, bloc P22.
- posibilitatea sponsorului - Provident - de a avea un impact in comunitatea in care isi desfasoara activitatea.


| Argument
    .

| Bugetul proiectului (in RON)
    44322

| Parteneri
    Provident, Primaria Sectorului 2, Supercom SA

| Website-ul proiectului
    www.viitorplus.ro/reci-eco





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes