close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pubertate si adolescenta



| Organizator:
    Fundatia Agapedia Romania
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In anul 2007, Fundatia Agapedia si Politia de Proximitate Brasov au implementat in parteneriat un proiect de prevenire a violentei in 8 scoli din Judetul Brasov. Aceste activitati au permis echipei de proiect sa evalueze nevoile de informare ale adolescentilor si sa inteleaga mai bine cauzele violentei in scoli. Una dintre principalele cauze ale actelor de violenta in scoli s-a dovedit a fi lipsa de informare a adolescentilor despre transformarile suferite de corpul lor in perioada pubertatii. Neintelegerea acestor transformari genereaza frustrari si complexe care refuleaza in acte de violenta. In majoritatea scolilor din mediul rural (80% dintre scolile incluse in acest proiect) nu s-au mai derulat niciodata activitati informative despre viata sexuala si pubertate, iar peste 95% dintre beneficiari nu discuta aceste subiecte cu parintii.

| Scopul proiectului
    Proiectul si-a propus si a reusit sa ofere adolescentilor din comunitati locale mici (zone rurale, orase mici, scoli marginale) in care invata multi copii cu probleme de integrare sociala oportunitatea de a discuta liber despre adolescenta, pubertate, sexualitate, responsabilitate in relatiile de cuplu. Proiectul si-a propus ca 80% dintre beneficiari sa fie din mediul rural, din comunitati unde nimeni altcineva nu ofera astfel de informatii. Numarul mare de beneficiari nu a fost o tinta, dar s-a ajuns la peste 1600 de adolescenti implicati in proiect datorita solicitarilor din partea scolilor.



| Aria geografica
    Judetul Brasov (Brasov, Halchiu, Tarlungeni, Prejmer, Bod, Codlea, Ghimbav, Parau, Venetia de Jos, Budila, Hoghiz, Vladeni, Dumbravita, Zarnesti, Sanpetru, Feldioara, Rasnov, Satu Nou, Stupini, Rupea, Bunesti, Zizin)

| Rezumat
    Proiectul "Pubertate si Adolescenta" a fost initiat in anul 2007 de catre Fundatia Agapedia pentru a raspunde nevoii adolescentilor din comunitatile locale din Judetul Brasov de a avea acces la informatii despre pubertate si adolescenta. In anul 2007, Fundatia Agapedia a colaborat cu Politia de Proximitate Brasov pentru implementarea unui proiect de prevenire a violentei in scoli (Security Market), ocazie cu care a constatat lipsa oricaror surse de informatii in ceea ce priveste adolescenta, viata sexuala responsabila, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala in aceste scoli. In anul 2007, au beneficiat de informatii despre pubertate si adolescenta 187 de elevi din 3 scoli din Judetul Brasov, iar proiectul s-a dezvoltat astfel incat in anul 2010 s-a ajuns la parteneriate de lunga durata cu 27 de scoli si licee din tot judetul si la informarea a peste 1600 de elevi. In toate aceste scoli, proiectul reprezinta singura sursa de informatii despre notiuni generale anatomo-fiziologice ale aparatului genital feminin si masculin, informatii generale privind reproducerea, prezentarea si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, informarea corecta asupra asumarii responsabilitatii si consecintelor debutului sexual, conditii necesare sanatatii in cuplu, prevenirea sarcinilor nedorite, igiena, transformari hormonale specifice adolescentei si pubertatii. Sesiunile informative sunt sustinute de asistenti medicali cu experienta in domeniu, sunt organizate seprat pentru fete si baieti, fara participarea profesorilor. Bugetul total al acestui proiect este de 17100 euro/an.

| Date beneficiari
    Adolescentii sunt implicati in proiect in principal ca voluntari in activitati de diseminare a materialelor informative pe teme legate de pubertate si adolescenta in cadrul scolii sau al comunitatii locale. In plus, tinerii se implica efectiv in derularea fiecarei sesiuni informative prin intrebarile lor, prin discutii libere, deschise si corecte pe teme de sexualitate, pubertate,e tc.

| Rezultatele proiectului
    Cel mai important rezultat al proiectului este faptul ca peste 1600 de adolescenti care nu aveau nicio sursa de informare despre sexualitate, pubertate si adolescenta au acces la aceste informatii oferite intr-o maniera profesionista si credibila. Acesti copii care nu discutasera niciodata despre aceste subiecte nici acasa, nici la scoala si ale caror informatii in domeniu proveneau de la prieteni sau din revistele pentru adolescenti, au acum ocazia sa dscute cu o echipa de specialisti, sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri corecte si au cui sa se adreseze in cazul in care au o problema in acest domeniu.

Initial ne-am propus sa avem 500 de beneficiari pe an. numarul lor a ajuns la peste 1600/ an datorita numeroaselor solicitari venite din partea scolilor pentru a implementa acest proiect si in respectivele scoli.
Pentru noi este foarte important faptul ca peste 80% dintre scolile incluse in proiect sunt din afara orasului Brasov, majoritatea din comunitati rurale mici, fara acces la informatii si cu populatie saraca si cu nivel scazut de educatie, in principal apartinand etniei rome.


| Bugetul proiectului (in RON)
    4000

| Parteneri
    Scoala Gen. Sanpetru, Scoala Gen. Nr. 27 Brasov, Colegiul „Tara Barsei” Prejmer, Scoala Gen. Bod Sat, Liceul de Arte Plastice Brasov, Scoala Generala nr. 25, jud. Brasov, Scoala Generala din Buneşti, Scoala Generala din Zizin, Scoala Generala nr. 30 Brasov, Scoala Generala nr. 16 Brasov, Scoala Generala din Parau, Scoala Generala din Venetia de Jos, Liceul „Petru Rares” din Feldioara, Colegiul de Stiinte „Grigore Antipa” Brasov, Scoala Generala nr. 5 Brasov, Scoala Generala nr. 6 Brasov, Scoala Generala Harman, Colegiul Tehnic Transilvania, Scoala Generala nr. 14 Brasov, Scoala Generala Halchiu, Scoala Generala Vladeni, Scoala Generala Dumbravita

| Website-ul proiectului
    http://www.agapedia.ro/content/c5.php





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes