close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pastel Urban



| Organizator:
    FUNDATIA RUBIN
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Orice comunitate locala are o strategie de revitalizare a mediului sau construit, care in metamorfoza sa straluceste, stagneaza, decade. Sutele de specialisti care lucreaza in acest domeniu, pot sa aibe o nostalgie paseista ce duc la franarea dezvoltarii sa pot sa aibe o atitudine holistica ce este activa si care poate transforma mediul construit intr-un loc al schimbului material si spiritual si al contactelor sociale. Se poate insa ca specialistii sa nu vada copacii de padure. Orasul este mai mult decat un fundal dn spatele rutinei noastre, de aici vine dorinta de a vedea si expune o scanare a Timisoarei, o scanare facuta de un grup special de locuitori - artistii.
Totodata, visam la o Timisoara cu pietele animate de plasticieni cu sevalete ori caiete de desen, lucrand in vazul trecatorilor, fata in fata cu orasul.


| Scopul proiectului
    Tabara \"Pastel Urban\" vizeaza crearea de imagini-etalon reprezentative pentru orasul de pe Bega, imagini care surprind arhitectura si spiritul local, elemente determinante in procesul deconstituire a brand-ului orasului. In egala masura, proiectul este un exemplu militant activ in vederea depunerii candidaturii Timisoarei la statutul de Capitala Culturala Europeana.
Pentru aceasta am ales aceasta modalitate de popularizare prin arta, un demers de recuperare a ceea ce ne inconjoara zi de zi, dar este trecut cu vederea.


Pastel Urban Pastel Urban Pastel Urban

| Aria geografica
    Timisoara

| Rezumat
    Proiectul Tabara “Pastel Urban” (TPU), isi propune sa promoveze arhitectura orasului Timisoara prin lucrari in tehnica pastelului realizate de catre artisti contemporani de valoare. Proiectul de fata este constanta pe care noi, Fundatia Rubin, consideram ca trebuie sa o oferim Timisoarei, prin crearea unor imagini – etalon, care surprind arhitectura si spiritul locului, altfel spus, tabara aceasta e umarul pe care-l punem si noi la intregirea brandului acestui loc minunat. Pentru aceasta, Fundatia a ales aceasta modalitate de popularizare prin arta, propunind artistilor, cetatenilor orasului si turistilor sa redescopere acele atribute ce apartin Timisoarei si sa le puna in valoare.

TPU consta in realizarea unei tabere de creatie desfasurata in Timisoara pe parcusul a patru zile, urmata de expozitii. “Pastel Urban” insemna tehnica pura de pastel clasic. Artistul foloseste doar pastel cerat sau uscat, si o face intr-un loc unde e mai putin obisnuit sa o faca, afara din laboratorul sau creator, in aer liber, in spatiul vital aerisit al Timisoarei. Pe de alta parte, nu putem pierde din vedere valenta romantata a pastelului, mai ales ca totul se intimpla intr-un timp predestinat, in miez de toamna tirzie care ne coloreaza urbea.


| Date beneficiari
    Proiectul este o provocare artistica motivata de frumusetea arhitecturala a locului scoasa in evidenta prin lucrarile grupului de artisti care sustin demersul acestui proiect prin interpretare creativa, dar si localizare documentara. Prin enuntul provocator al taberei artistii responsabilizati au imortalizat orasul, au scos din anonimat bucati din cetate reusind sa propuna o harta -"desenata" altfel decat suntem obisnuiti - a Timisoarei.
Intalnirea intre artisti din generatii si domenii de manifestare ale artelor plastice diferite, pe tema materializarii, dezbaterii, prezentarii in pastel a peisajului urban, a nascut si dezvoltat dorinta de continuitate a acestui demers cultural care isi doreste replici, diverse si multe, fiindca doar dintr-un dialog profund si intens al artelor Timisoara isi poate improspata aerul.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate cantitative:
- realizarea a 30 de lucrari realizate in tehnica pastelului
- realizarea unui catalog al lucrarilor create
- organizarea unei expozitii itinerante cu lucrarile realizate
- atragerea unui public de 2000 de persoane

Rezultate calitative:
-promovarea valorilor arhitecturale timisorene prin arta in randul cetatenilor Timisoarei si a turistilor
-cresterea nivelului de apreciere a orasului pentru cei care cunosc Timisoara si atragerea atentiei asupra patrimoniului cultural
-crearea unei colectii de lucrari avand ca tema orasul Timisoara, realizate de artisti consacrati, colectie care sa devina o carte de vizita a orasului de pe Bega.
\"Pastel Urban\" a fost o reusita atat a Fundatiei Rubin cat si a Timisoarei. Activitatile oraganizate in cadrul poiectului au rezonat atat cu artistii cat si cu mass media locala si cu consumatori de evenimente culturale, fiind un proiect care recomanda orasul de pe Bega drept oras cultural.


| Bugetul proiectului (in RON)
    7000

| Parteneri
    Primaria Municipiului Timisoara, Atelierul de Urbanism al Municipiului Timisoara

| Website-ul proiectului
    http://www.fundatiarubin.ro/ro/proiecte/tabere-de-creatie/213-tabara-pastel-urban-editia-a-iii-a.html





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes