close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Livada BCR



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Proiecte si campanii de CSR
| Problema de fond
    Pe fondul scaderii nivelului sponsorizarilor din partea companiilor si a reducerii sustinerii din partea statului, tot mai multe organizatii s-au confruntat cu nesiguranta financiara sau cu imposibilitatea de a-si asigura continuitatea proiectelor. Cele mai vulnerabile sunt organizatiile din domeniul social, care au in grija persoane defavorizate care uneori depind practic de asistenta sociala primita. Desi initiativele antreprenoriale ar putea fi o solutie pentru ca acestea sa devina mai putin dependente financiar, din experienta BCR, cele mai multe se confrunta cu lipsa resurselor umane, financiare si informationale pentru a demara astfel de initiative.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost asigurarea sustenabilitatii activitatii organziatiilor non profit din domeniul social prin oferirea unei surse proprii de venit sau alimentatie pe termen lung si incurajarea initiativelor antreprenoriale ale acestora.

Obiective specifice:

•Identificarea a cel putin doua ONG-uri din domeniul social care dispun de teren si plantarea a doua livezi in beneficiul acestora, in cadrul plantarilor de toamna si primavara;
•Implicarea a cel putin 200 de voluntari BCR;


Livada BCR Livada BCR Livada BCR

| Aria geografica
    Pantelimon, jud. Ilfov si Victoria, jud. Brasov

| Rezumat
    Sprijinirea initiativelor antreprenoriale ale ONG-urilor reprezinta o directie strategica pentru BCR. Banca doreste astfel promoveze o mai mare independenta financiara a ONG-urilor, deoarece crede ca, astfel, ele vor putea sa genereze o schimbare pozitiva, pe termen lung, pentru beneficiarii lor. Problema semnalata de BCR a fost ca majoritatea ONG-urilor din domeniul social sunt dependente de surse de finantare externe pentru a asigura beneficiarilor asistenta de care au nevoie. Livada BCR a fost dezvoltat pentru a oferi organizatiilor o sursa proprie de venit sau de alimentatie sanatoasa pe termen lung si pentru a le incuraja initiativele antreprenoriale. In primul an de desfasurare al proiectului, doua livezi au fost plantate de voluntari BCR in beneficiul a trei organizatii (doua dintre organizatii beneficiind de aceeasi livada) care au grija de persoane dezavantajate. Livezile sunt proprietatea organizatiilor beneficiare, iar ulterior devin o sursa valoroasa de fructe sau chiar venituri rezultate din comercializarea acestora. Astfel, organizatiile sunt mai putin dependente financiar şi pot oferi mai mult beneficiarilor. In total, 900 de meri si pruni si peste 500 de arbusti fructiferi (muri, zmeura) au fost plantati de 350 de voluntari BCR in beneficiul a aproximativ 200 tineri cu dizabilitati, orfani si batrani. Studiul de fezabilitate si achizitia puietilor au fost facute in ideea certificarii ecologice a livezilor, cand aceasta vor da primul rod, de o institutie acreditata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt cele peste 190 de persoane defavorizate avute in grija de organizatiile partenere. Asociatia Prietenia, beneficiara primei Livezi BCR, are in grija peste 90 de tineri cu dizabilitati, carora le ofera asistenta sociala in cadrul in cadrul Centrului de Zi si a Locuintei protejate din Pantelimon. Beneneficiarii celei de-a doua Livezi BCR sunt cei peste 100 de copii orfani si batrani, avuti in grija de Centrul de plasament Azurul, respectiv de centrul de batrani Castanul, care functioneaza in aceasi cladire.

Beneficiarii indirecti sunt membrii celor doua comunitati locale din care fac parte organizatiile beneficiare. Livezile contribuie totodata la reducerea poluarii mediului si la imbunanatirea calitatii aerului in zona.


| Rezultatele proiectului
    3 organizatii beneficiare: Asociatia Prietenia, Centrul de plasament Azurul si centrul de batrani Castanul

190 de beneficiari directi: tineri cu dizabiltati, copii orfani si batrani asistati

Numarul mare de voluntari BCR implicati (350) a contribuit semnificat la construirea unei culturi a voluntariatului in companie. Angajatii implicati au fost din diverse directii si deparatmente ale bancii si au actionat ca “relee” de promovare a voluntariatulu in randul colegilor.

900 de meri si pruni si peste 500 de arbusti fructiferi (muri, zmeura) au fost plantati si vor constitui o sursa de venit sau de fructe proaspete pentru beneficiarii organizatiilor. 95% dintre puieti plantati s-au prins, completarile urmand sa fie facute in cadrul actiunilor de intretinere.

Livada BCR a ajutat Asociatia Prietenia sa castige un grant in valoare de 10.000 USD pentru start-up-ul unei intreprinderi sociale, in cadrul unei competitii organziate de Nesst. Asociatia Prietenia a fost declarata castigatoare pentru ideea de afaceri BIOHRANA: paine, legume si fructe BIO.

Pe langa sprijinul pe teremen lung, nevoile urgente ale organizatiilor beneficiare au fost rezolvate. Centrul de plasament Azurul si centrul de batrani Castanul au primit fonduri pentru lucrari de reparatie urgente la acoperis, gard si pentru amenajarea curtii. De asemenea, BCR a oferit sprijin financiar Asociatiei Prietenia pentru cumpararea unui automobil si customizarea acestuia pentru transportul persoanelor cu dizabilitati. In 2010, au beneficiat zilnic de transport 5 persoane cu dizabilitati, asistate de un insotitor.


| Argument
    Proiectul a avut o componenta majora de voluntariat corporativ si s-a incadrat intr-o directie de implicare strategica de implicare in comunitate a BCR: incurajarea initiativelor antreprenoriale ale ONG-urilor. In acest sens, banca sustine ONG-urile care doresc sa isi deschida o afacere cu granturi si cu produse de creditare dedicate.

| Bugetul proiectului (in RON)
    211,771

| Parteneri
    Banca Comerciala Romana, Asociatia MaiMultVerde, Asociatia Prietenia, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov, Centrul de Plasament Azur, Centrul Castanul

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes