close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



You Can Be a Hero



| Organizator:
    Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Conform statisticilor, în România, 90% din persoane nu știu să acorde primul ajutor sau nu au fost instruite deloc în metode de prim ajutor. Luând în considerare acest aspect, Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală (AUMAM) a elaborat și implementat programul You Can Be A Hero, menit să instruiască și să învețe cât mai multe persoane tehnici esențiale de prim ajutor și suport vital de bază. Basic Life Support definește ansamblul de tehnici de prim ajutor cu scopul de a menține semnele vitale ale unei victime în parametrii până la sosirea echipajului de urgență. Fie că discutăm de resuscitarea cardiopulmonară sau folosirea defibrilatorului extern automat (DEA), este foarte important ca toată lumea să cunoască tehnicile și procedurile salvatoare de viață. Avand in vedere ca in invatamantul primar elevii nu au acces la astfel de informatii, AUMAM a decis sa instruiasca gratuit cat mai multi tineri in metode de prim ajutor. Primul pas a fost instruirea unor instructori interni atat in notiuni de suport vital de baza, trauma si suport avansat si instruirea a peste 800 de tineri in metode de prim ajutor. Cursurile au fost desfasurate in majoritatea centrelor universitare din Bucuresti dar si la mare in statiunea Olimp,in Bulgaria in Krapets, la casele de cultura ale studentilor,la ARCUB dar si la diferite locatii de cult (biserici). Peste 850 de persoane au accesat gratuit cursul de BLS oferit de AUMAM - urmand ca aceste sa se recertifice gratuit in cadrul Facultatii de Medicina UTM, anual. Resurse au fost achizitionate fie prin cotizatiile voluntarilor, fie prin sponsorizari iar cei care au facut posibila livrarea atelierelor au fost voluntarii care au instruit la randul lor alti salvatori.

| Scopul proiectului
    Scopul este reprezentat de îmbunătățirea accesului la servicii de prim ajutor și creșterea capacității populației locale de a oferi asistență medicală de bază în caz de urgență dar și nevoia generală de a îmbunătăți accesul la servicii de prim ajutor în comunitata din care facem parte. Obiectivul initial a fost instruirea a 400 de tineri, gratuit in metode de prim-ajutor. Obiectivul a fost atins, chiar dublat.

You Can Be a Hero You Can Be a Hero You Can Be a Hero

| Aria geografica
    Proiectul s-a desfășurat în București cu impact la nivel internațional.

| Rezumat
    Conform statisticilor, în România, 90% din persoane nu știu să acorde primul ajutor sau nu au fost instruite deloc în metode de prim ajutor. Luând în considerare acest aspect, Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală (AUMAM) a elaborat și implementat programul You Can Be A Hero, menit să instruiască și să învețe cât mai multe persoane tehnici esențiale de prim ajutor și suport vital de bază. Până în prezent Asociația AUMAM a instruit peste 850 de salvatori noi.

| Date beneficiari direcţi
    Scopul proiectului a fost instruirea a peste 850 de tineri, studenti si adulti in tehnici de prim ajutor. In mare parte benificiarii ah facut parte din asociatiile studentesti din tara, lucratori de tineret din ONG-uri, tineri din multinationale, cadre universitare, elevi din scoli postliceale sanitare, etc. Categoria de varsta este intre 18 si 30 de ani, desi am avut si cursanti mai tineri.

| Activitati
    1. Planificarea și designul cursului
2. Identificarea instructorilor de prim ajutor
3. Identificarea beneficiarilor și promovarea cursului
4. Organizarea și furnizarea de echipamente de prim ajutor
5. Evaluarea și îmbunătățirea cursului

Mod de desfasurare: in-house sau la locatia beneficiarului

Acțiuni de pregătire a voluntarilor
- training de suport vital de baza facilitat de medici de urgenta si profesori universitari de la Facultatea de Medicina
- trainig de public speaking
- training de trauma
- training de suport vital avansat
- training de formare a formatorilor


| Rezultatele proiectului
    Rezultate:
- 17 instructori BLS
- 2 instructori certificati la nivel european ERC
- colaborarea cu 2 medici de urgenta - peste 850 de tineri instruiti in prim ajutor
- peste 50 de lucratori de la Ascociatia ARAS instruiti in BLS
- peste 50 de profesori universitari instruiti in BLS
- 24 de angajati ai UTM instuiti in BLS
-850 de salvatori noi


| Bugetul
    Bugetul total al proiectului a constat din suma de 10000 lei. Am primit ajutorul Facultatii de Medicina, echipand un laborator cu materiale necesare livrarii acestor ateliere. Din partea firmei Anatomika am primit un manechin cu functii avansate pentru a exersa aceste tehnici. LEI

| Despre organizator
    AUMAM este asociația reprezentativă a Facultății de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu din București, specializarea Medicină Generală și Asistență Medicală Generală. AUMAM a luat ființă în anul 2021 cu scopul de a susține și reprezenta interesele studenților din facultate în raport cu conducerea acesteia. În plan secundar AUMAM organizează periodic ateliere, proiecte, tabere și activități extracurriculare cu scopul de a dezvolta comunitatea de studenți mediciniști maiorescieni.

| Website proiect
    https://aumam.ro/you-can-be-a-hero-programul-de-prim-ajutor-al-aumam-devenit-un-succes-national/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes