close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



"Paramedicii SMURD - mai rapizi, mai eficienti" - salvarea de vieti omenesti cu ajutorul motocicletelor SMURD - extindere proiect in Cluj si Constanta



| Organizator:
    Fundatia pentru SMURD
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani, traficul a devenit din ce in ce mai aglomerat iar acest lucru a determinat nevoia de adaptare a sistemului de urgenţă, pentru a veni in intampinarea nevoilor populatiei. Constanța nu a fost ales în mod aleatoriu. In sezonul estival, serviciile de urgenta sunt solicitate la maximum si nevoia de intervenții prompte si salvatoare de vieți, respectiv presiunea pe activitatea specialistilor din sistemul de urgenta creste exponential.

In anumite situatii interventia ingreunata a ambulantelor poate duce la pierderea de vieti omenesti si efectelor medicale secundare. In urma rezultatelor pozitive din Bucuresti si a identificarii partenerilor, acest proiect a fost extins in Cluj-Napoca si Constanta, astfel incat să facem posibile interventii rapide in sprijinul populatiei.


| Scopul programului
    In conformitate cu misiunea sa de sustinere a dezvoltarii sistemului integrat medical de urgenta, Fundatia pentru SMURD a avut ca scop, prin demararea acestui proiect, imbunatatirea activitatii de interventie a paramedicilor SMURD in situatii de urgenta.
Obiectivele proiectului sunt:
- reducerea timpului de interventie a paramedicilor SMURD in situatii de urgenta
- cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta si acordarii primului ajutor calificat
- cresterea capacitatii de interventie si de actiuni intreprinse in mod complementar cu activitatea desfasurata de echipajele de prim ajutor


"Paramedicii SMURD - mai rapizi, mai eficienti" - salvarea de vieti omenesti cu ajutorul motocicletelor SMURD - extindere proiect in Cluj si Constanta "Paramedicii SMURD - mai rapizi, mai eficienti" - salvarea de vieti omenesti cu ajutorul motocicletelor SMURD - extindere proiect in Cluj si Constanta "Paramedicii SMURD - mai rapizi, mai eficienti" - salvarea de vieti omenesti cu ajutorul motocicletelor SMURD - extindere proiect in Cluj si Constanta

| Aria geografica
    Regiunea Nord-Vest (judetul Cluj) si Regiunea Sud-Est (Constanta)

| Rezumat
    Proiectul este destinat salvării de vieţi omeneşti prin dotarea echipajelor SMURD cu motociclete de interventie echipate pentru acordarea primului ajutor calificat si a asistentei medicale de urgenta.
Motivul demararii acestui proiect este nevoia de a interveni prompt si eficient in anumite situatii de urgenta, intr-un timp cat mai scurt, pentru a acorda asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat. Intr-o situatie de urgenta medicala, cum este de exemplu infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral, primele minute sunt deosebit de importante pentru salvarea vietii pacientului si reducerea efectelor secundare.
Interventia cu motocicletele SMURD este destinată, prioritar, actiunilor de salvare în zonele urbane aglomerate, știut fiind faptul că traficul sufocant din aceste zone face intervenția ambulanțelor anevoioasă. Astfel, prin intermediul acestui proiect vor fi îmbunătățite, serviciile medicale de urgență în zonele urbane aglomerate prin reducerea semnificativă a timpilor de intervenție.
Acest proiect a fost implementat iniţial în Bucureşti, unde timpul foarte scurt de răspuns al motocicletelor SMURD la intervenție, de doar 3-5 minute în medie, comparativ cu media de aproximativ 8 minute a unei ambulanțe, în peste 2100 de acţiuni de salvare în 2016, au dovedit eficiența acestui serviciu. Existența unei flote de motociclete SMURD face posibilă executarea de misiuni de intervenție, cu plecare aproape instantanee la solicitări și cu costuri minime, având în vedere consumul scăzut de carburant.
Aceste rezultate au determinat decizia de a extinde proiectul si in orasele Constanta, respective Cluj-Napoca, unde au fost inregistrate aglomeratii mari urbane.


| Date beneficiari
    118 pacienti in stare grava in judetul Constanta, 41 pacienti in care au avut nevoie de asistenta de urgenta in judetul Cluj, in Bucuresti au fost asistati 1887 pacienti care au solicitat interventia echipajelor de prim ajutor In total 2046 pacienti

| Date beneficiari
    3. 23 paramedici motociclisti SMURD cu experienta si abilitati in domeniul moto care are posibilitatea de a-si pune in valoare abilitatile pentru a ajunge in timp cat mai scurt la un pacient si a acorda primul ajutor calificat pentru salvarea de vieti omenesti.

| Activitati
    1. Analiza proiect moto in Bucuresti
2. Analiza specific activitate de urgenta in orasele Cluj si Constanta
3. Analiza resurse existente pentru implementarea proiectului in Cluj si Constanta
4. Studiu de piata - motociclete, echipamente de protectie, scolarizare, instruire specifica, posibilitati logistice
5. Cereri de oferta
6. Contractare motociclete, echipamente de protectie, scolarizare, cursuri de instruire specifica
7. Livrare 4 motociclete
8. Livrare echipamente protectie 10 paramedici motociclisti SMURD
9. Personalizare echipamente protectie 10 paramedici motociclisti SMURD
10. Livrare echipamente medicale echipamente 10 paramedici motociclisti SMURD
11. Instruire 10 motociclisti SMURD Cluj si Constanta
12. Testare motociclete inclusiv adaptare personal cu modelul comandat
13. Verificari conformare reguli brand - motociclete - echipamente
14. Asigurare detalii logistice (garaje, transfer proprietate, alte aspecte lansare activitate)
15. Comunicare - lansare activitate
16. Pilot - desfasurarea activitate in Cluj si Constanta
17. Comunicare - rezultate proiect pilot in Cluj si Constanta


| Rezultatele programului
    1.In perioada septembrie – decembrie 2017, au fost asistati 118 pacienti in stare grava in jduetul Constanta
2.In perioada septembrie – decembrie 2017, au fost asistati 41 pacienti in care au avut nevoie de asistenta de urgenta in judetul Cluj. In anul 2017, in Bucuresti, au fost asistate 1887 pacienti care au solicitat interventia echipajelor de prim ajutor
In total 2046 pacienti
3.23 paramedici motociclisti SMURD cu experienta si abilitati in domeniul moto care are posibilitatea de a-si pune in valoare abilitatile pentru a ajunge in timp cat mai scurt la un pacient si a acorda primul ajutor calificat pentru salvarea de vieti omenesti.
Timpul mediu de raspuns a fost de 3 minute si 14 secunde. Timpul foarte scurt de raspuns al motocicletelor SMURD la interventie, de doar 3 pana la 5 minute comparativ cu media de aproximativ 8 minute a unei ambulante, în peste 2046 de actiuni de salvare în 2017, au dovedit eficienta acestui serviciu. Existenta unei flote de motociclete SMURD face posibila executarea de misiuni de interventie, cu plecare aproape instantanee la solicitari si cu costuri minime, având în vedere consumul scazut de carburant.
Aceste rezultate au determinat decizia de a extinde proiectul si in orasele Constanta, respective Cluj-Napoca, unde au fost inregistrate aglomeratii mari urbane. De asemenea, in aceste doua mari orase au fost intreprinse un numar mare de interventii de urgenta pentru a asista 159 persoane in 2017.


| Buget
    582000

| Parteneri
    Fundatia pentru SMURD LIDL Discount Romania Departamentul pentru Situatii de Urgenta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Avram Iancu” al judetului Cluj Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea” al judetului Constanta

| Website program
    http://fundatiapentrusmurd.ro/5681-2/#more-5681





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes