close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost



| Organizator:
    Samusocial din Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Cu precadere in 2010 si 2011, Samusocial din Romania a adaptat strategia de lucru catre nevoile beneficiarilor sai. Dincolo de activitatile curente, si anume, asigurarea serviciilor sociale, medicale si psihologice pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti, echipa Samusocial a constatat nevoia permanenta a tuturor beneficiarilor pentru adapostire, dar si pe cea de a ocupa un loc de munca. Pentru a incuraja reintegrarea si a nu transforma adultii strazii in persoane dependente de servicii sociale, am incheiat un parteneriat cu Fundatia Soros - proiectul „Atelier Ocupational”, unde persoanele adulte fara adapost desfasoara activitati lucrative menite sa ii „antreneze” pentru un program ordonat de munca, sa socializeze, sa se simta valorizati, a. i. un numar cat mare de adulti ai strazii sa fie reintegrati socio-profesional.

| Scopul proiectului
    Unul din obiectivele noastre a fost ameliorarea sanselor de reinsertie sociala pentru persoanele fara adapost prin asistenta specifica: consiliere psihologica, participare la ateliere ocupationale care vizeaza sa ii obisnuiasca cu urmarea unui program de munca, cu munca de cateva ore pe zi, cu producerea a ceva, cu evaluarea muncii lor. De asemenea, reducerea cauzelor excluderii sociale legate de problemele sociale, medicale si psihologice prin asistenta adecvata: obtinerea documentelor de identitate, asistenta sociala, medicala si psihologica, medierea relatiei cu potentiali angajatori.

Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Criza economica a depreciat semnificativ situatia sociala a 5000 persoane fara adapost care traiesc pe strazile din Bucuresti. Doar 1% dintre ele beneficiaza de ajutor social legal, celelalte 99% obtinandu-si resursele din cersit sau din munca pe piata neagra a muncii. Somajul s-a dublat in populatia generala, iar oportunitatile de a obtine mijloacele de supravietuire elementara s-au redus pentru persoanele fara adapost. Serviciile sociale si medicale sunt subfinantate si coplesite de nevoia in crestere pentru asistenta, reducandu-le capacitatea de a asista persoanele adulte fara adapost care nu au asigurare medicala. Peste 65% dintre oamenii fara adapost nu au acte de identitate. In consecinta, reinsertia lor sociala si profesionala este foarte dificila, iar atelierele ocupationale si intreprinderile sociale sunt extrem de necesare.
Beneficiarii directi sunt persoanele fara adapost din Bucuresti care vor beneficia de asistenta ocupationala, sociala, medicala si psihiatrica furnizata de profesionisti din domeniu cu scopul de a le creste sansele de reinsertie sociala. In cadrul proiectului vor obtine documente de identitate si vor beneficia de asistenta ocupationala: atelier ocupational zilnic, asistenta pentru a-si gasi o slujba, asistenta sociala, medicala si psihologica pentru a-si ameliora capacitatea de munca.
Obiectivul vizat de "Atelierul Ocupational" consta in reintegrarea pe piata muncii a persoanelor adulte fara adapost cu scopul final de a se sustine singuri.
Dupa 12 luni de implementare, Samusocial a inclus in proiect 127 de persoane, dintre care a mediat si identificat locuri de munca pentru un numar de 81 de beneficiari, si a plasat pe piata muncii un numar de 71 de adulti ai strazii.


| Date beneficiari
    Beneficiarii - persoanele adulte fara adapost, sunt cei pentru care se face proiectul. Implicarea lor consta in participarea la orele din Atelierul ocupational, la talentul si abilitatile pe cere le au in crearea de obiecte decorative. Cu acestea asociatia participa la targuri destinate ONG-urilor.

| Rezultatele proiectului
    Numarul de beneficiari care au fost integrati in proiecutl \"Atelier ocupational\" - 391.
Numarul de ore petrecute in \"Atelierul ocupational\" - 2086.
Locuri de munca intermediate - 209.
Locuri de munca cu contract de munca - 33.
Locuri de munca obtinute fara contract de munca - 38.


| Bugetul proiectului (in RON)
    98634

| Parteneri
    Fundatia Soros Romania

| Website-ul proiectului
    www.samusocial.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes