close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sa nu ne ducem de rapa



| Organizator:
    Initiativa pentru Medias
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Un elev plimbandu-se cu bicicleta, a vazut cele doua rape de langa parcari, pline de gunoaie, a realizat cateva fotografii si le-a publicat pe Facebook, de unde le-a preluat grupul nostru de initiativa. Am anuntat imediat o campanie de curatenie cu voluntari, la care s-au alaturat imediat si companii publice si private din oras. Fiecare a contribuit cu ce a putut, astfel incat una din rape a fost curatata de 5 tone de deseuri intr-o singura zi.

| Scopul proiectului
    Scopul primar a fost sa curatam o arie naturala de deseurile acumulate in probabil zeci de ani. Am continuat cu strangerea de semnaturi pentru o petitie catre Consiliul Judetean, Garda de Mediu si CNADR (2536 semnaturi), in care am solicitat amenajarea parcarilor cu gard de protectie pentru a impiedica descarcarea deseurilor si mobilier specific. Scopul final, inca neatins, este sa transformam parcarea mare intr-un obiectiv turistic adecvat.

Sa nu ne ducem de rapa Sa nu ne ducem de rapa Sa nu ne ducem de rapa

| Aria geografica
    Medias, judetul Sibiu

| Rezumat
    Au fost la Medias, nici macar, langa Medias, doua rape-stema pentru oras, nu, pentru Romania, nu, pentru omenire. Pline de gunoaie. Langa 2 popasuri, pe soseaua DN14A, Medias-Tarnaveni-Iernut-Bruxelles. Arunca aici oamenii tot ce au de prisos prin case, curti si suflete. De zeci de ani, probabil, pentru ca de unde sa mai faca rost de sticle de Pepsi Cola din anii 80? De altfel obiective turistice, deasupra orasului, cu o priveliste minunata de ansamblu, pana la muntii Fagaras, in zilele senine. Ne-am enervat. Nu. Ne-am ambitionat. Nu. Ne-am incapatanat, ne-am adunat pe Facebook si ne-am bagat intr-o rapa, vreo 50 oameni, de la mic la mare, de la elev la viceprimar. In 5 ore am scos 5 tone de gunoaie. Sa nu se duca orasul de rapa.
Dupa ce ne-am aratat hotararea de a remedia situatia existanta de zeci de ani, prin curatarea celor doua rape de 5 tone de gunoi, cu voluntari, am continuat demersul nostru pentru reabilitarea celor doua popasuri printr-o strangere de semnaturi (2536) la o petitie, trimisa ulterior catre Compania Nationala de Administrare a Drumurilor, Garda de Mediu si Consiliul Judetean Sibiu, in care am solicitat amenajarea celor doua obiective cu gard, tomberoane, banci, mese, pavaj. Amenajarile au fost facute pana la urma de Primaria Medias si voluntari. Pavaj inca nu, doar pietris.


| Date beneficiari
    50 de voluntari activi la actiuni, toti cei care au construbuit la strangerea de semnaturi.

| Rezultatele proiectului
    Doua rape, arii naturale, au fost eliberate de apasarea deseurilor depozitate timp de zeci de ani probabil. Doua parcari de pe DN14A au fost amenajate cu gard, tomberoane de colectare selectiva a deseurilor, banci si mese, afise de avertizare si informare, pietris. Comunitatea a inteles ca poate initia actiuni si poate participa la rezolvarea problemelor si fara a astepta autoritatile, respectiv ca poate forta administratia sa reactioneze.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    Grupul Initiativa pentru Medias si I Love Medias, Primaria Medias, Consiliul Local Medias, SC Eco Sal SA Medias, SC Apa Tarnavei Mari SA, SC Meditur SA, SC Autorun SRL

| Website-ul proiectului
    https://www.facebook.com/events/192846680864074/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes