close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ingerasii pazitori



| Organizator:
    Anda Varlam
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    In urma cutremurului respectiv, publicul (inclusiv autoritatile) a desfasurat o atitudine de alarmare cu privire la anticiparea unor astfel de evenimente pentru a nu se ajunge la o catastrofa de proportii considerabile. Pe fondul acestei nevoi de rezolvarea a situatiei de catre autoritati, responsabilitatea era plasata de la o institutie la alta moment in care se simtea nevoia unei "entitati divine" sa o rezolve , sarcastic vorbind.

| Scopul proiectului
    Marea majoritate a oamenilor din Romania manifesta apropierea de divinitate doar in biserica, fara a lupta constient pentru pastrarea sentimentelor de iubire, respect, compasiune, etc. si in “rutina” zilnica.
Desfasurarea proiectului a avut drept scop “trezirea” simtului “divin”, civic, a publicului, neglijarea “nepasarii” si activarea responsabilitatii pentru ceea ce inseamna traiul comunitatii.


Ingerasii pazitori Ingerasii pazitori Ingerasii pazitori

| Aria geografica
    Bucuresti, Barlad, Constanta

| Rezumat
    Proiectul Ingerasii pazitori a aparut in contextul opiniei publice manifestate dupa cutremurul din 24 septembrie 2016, moment cand s-a discutat conservarea patrimoniului imobil din Romania care includea cladirile aflate in clasa I risc seismic. Desi proiectul a inceput cu o activitate de street- art in Barlad unde au fost aplicati stradal sase ingeri pazitori din necesitatea apropierii “sacrului” de public, acesta a prins contur pe fondul activitatii seismologica din aceeasi luna. Apoi, a evoluat prin aplicarea pe cladirile aflate in aceasta situatie, a o suta de stickere care reprezentau un inger pazitor, urmarind totodata harta online cu locatiile acestora. Obiectivul actiunii a avut drept scop atragerea atentie publice cu privire la situatiile catastrofale care pot avea loc in uma unui cutremur de peste 6 grade daca actiunile lor de restaurare a cladirilor nu vor avea loc.

| Date beneficiari
    locatarii clădirilor aflate în categoria cu risc seismic

| Date beneficiari
    mass-media

| Activitati
    Prima activitate a luat forma unui proiect de arta stradala din dorinta de a aduce elemente din spiritualitate, ilustrate intr-o maniera neo-bizantina, mai aproape de public. Pentru aceasta cauza, au fost amplasati stradal, in fata Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din Barlad, sase ingeri cu dimensiunea de 70x200cm plus o desfasurare a unei activitati de workshop cu publicul in vederea pictarii propriului “ingeras pazitor”.
In luna octombrie, proiectul a continuat prin amplicarea unei buline rosii neoficiale cu diametrul de 70 cm, care portretizeaza un ingeras pazitor, pe o suta de cladiri incadrate in clasa I risc seismic din Bucuresti.Bulina rosie cu ingeras pazitor amplasata pe cladirile aflate in aceasta situatie are rolul de a simula avertizarea oficiala, ingerasul simbolizand divinitatea ca unica speranta a romanilor pentru schimbare.
A urmat apoi realizarea unui inger pazitor pictat pe unul dintre peretii de sustinere a falezei din Eforie Nord, spatiu din care vizibilitatea acestuia a atras atentia publicului caruia cu siguranta i-a starnit emotii cu efect pozitiv, vizualizand zambetele si atitudinea din momentul procesului de creatie.
Continuarea proiectul a devenit una interdisciplinara prin realizarea diverselor accesorii si obiecte vestimentare pentru copii si adulti care ilustreaza ingerul pazitor realizat stilistic intr-o atitudine neo-bizantina.


| Rezultatele proiectului
    In mare parte, rezultatele proiectului au fost vizibile in mass-media (tv,facebook, Instagram) unde imagini cu “ingerasii pazitori” au fost publicate si unde s-a pus si problema scopului lor. Persoanele care au observat “ingerasii” cladirilor sau cei aplicati stradal au avut o atitudine de acceptare a situatiei si de constientizarea a societatii actuale tumultoasa in frustrare, oboseala...birocratie,etc. De asemeni, au fost persone care au blamat proiectul catalogandu-l ca fiind unul blasfemic greu de acceptat in street-art si fara sens.

| Bugetul
    7,000

| Parteneri
    Ingerasii pazitori

| Website proiect
    https://www.facebook.com/ingerasiipazitori/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes